Andreas Nilsen

Moose on the Loose

Elgen er løs

Hadde ikke Andreas Nilsen fra Tromsø gjespet i fransktimene, ville aldri elgen vært løs i dag.

Logoen til klesmerket Moose on the Loose begynte som skriblerier i kladdebøkene til Andreas Nilsen på videregående. I stedet for franske uttrykk og gloser, ble franskbøkene fylt opp med tegninger av en mildest talt løs og ledig elgfigur i forskjellige humoristiske situasjoner.

Noen år og et mastergradstudie i entreprenørskap etter, er den samme elgen logo og helt sentral i markedsføringen av Moose on the Loose-kolleksjonene til Andreas. I 2011 dukket elgen opp på t-skjorter, etter hvert på et utvidet sortiment for voksne og 2012 på barneklær.

– Jeg har økt sortimentet etter hvert som kundene har etterspurt ulike typer klær, forklarer Andreas.

Viktig med respons

Moose on the Loose bruker Facebook aktivt til å snakke med kundene.

– Jeg spør rett og slett hva de vil ha av klær, mønster og farger! I Moose on the Loose-butikken i Tromsø finnes det en spesiell bok, Moose-eboken, under disken. Den er alltid for hånden, for der blir alle tilbakemeldinger og ønsker fra kundene skrevet inn. Både positive og negative.

Foruten Tromsø-butikken, er det mulig å kjøpe Moose on the Loose-klær i en del andre uavhengige klesforretninger her i landet, men Andreas har håp om å komme inn med klærne i en kleskjede. Det er tøft.

– Klesmarkedet i Norge er veldig kjedestyrt, og det er vanskelig å få innpass, sier han. Drømmen er å selge klærne i utlandet og først og fremst Japan, USA, Tyskland, Sveits og Canada...

– Jeg har søkt om midler fra Innovasjon Norge, så får vi se...

Ett steg av gangen

Moose on the Loose-universet stopper ikke ved klær. Andreas har planer om å komme med både film og bok om elgen. Kanskje ikke overraskende, for allerede i dag følger det med begynnelse på en Moose on the Loose-historie på alle klærne, og så må kunden inn på Facebook for å lese resten.

Tromsøværingen har beina godt plantet på bakken.

– Jeg har sagt fra første stund at man må bli kretsmester før man blir verdensmester. Folk i Tromsø er veldig patriotiske, så jeg har fått massevis av positiv respons. Moose on the Loose tar Tromsø og Nord-Norge først, så får alt det andre komme etter hvert, sier han. Støttespillere er viktig for gründere, fastslår Andreas:

– Hadde det ikke vært for at jeg har en fantastisk familie og mange gode venner, hadde jeg ikke klart det som Moose on the Loose. Ett steg av gangen er i dag.

Hjelper andre

Andreas er en aktiv foredragsholder med forskjellige tema, alt fra det å tørre å ta steget ut i gründerverden, til viktigheten med nettverk og hans egen Moose on the Loose sin historie. Han spiller også en viktig rolle i Ungt Entreprenørskap som både mentor, foreleser og jurymedlem.

- Jeg elsker at folk tør å satse på sine ideer, så om det er noe jeg kan hjelpe til med, så gjør jeg gledelig det.

Det har også resultert i at han har startet en blogg (andreasnilsen.no) hvor han skriver om ulike temaer med spesielt fokus på entreprenørskap. I tillegg jobber han i dag med å etablere et gründerhus i Tromsø, 2Grow, for å samle flere gründere i et miljø.

Andreas' tre beste tips for gründere

  • Bare «Moose» på! Har du en drøm eller et talent, skal du bare «gjøre det»!
  • Ta ofte et steg tilbake for å få et nytt overblikk. Jobber du med en idé lenge, kan du se deg blind på ting
  • Tjen penger så fort som mulig. Bruk ikke for lang tid på å utvikle det perfekte produkt. Når det er godt nok, gå ut og selg. Få tilbakemeldinger og forbedre.

Vi ønsker Andreas lykke til videre og anbefaler et besøk på nettsiden Moose on the Loose for inspirasjon.