Unngå skader ved lynnedslag og torden

Hver tredje nordmann har fått elektrisk utstyr ødelagt av lynet. Dette må du gjøre når tordenbygene begynner å rulle.

Lyn -og tordenskader

Hvert år registreres over 100 000 lynnedslag i Norge. Sommeren er høysesong – cirka 45 000 av dem skjer i juli, og 18 000 i august. Og det er elektronikken som lider. I 2018 ble det meldt skader på bygning og innbo for 80 millioner kroner, ifølge statistikk fra Finans Norge.

Dette gjør du når tordenværet kommer

Til tross for at de fleste vet at de bør trekke ut kontaktene når tordenværet henger over huset, dropper over halvparten av oss å dra ut kontakter til modem og ruter.

Lynnedslag kan skade elektriske apparater i én kilometers radius. Hvis lynet slår ned i strøm- eller telenettet, kan det ramme fra enda større avstander.

Skadeinspektør Kjetil Sjuve Ellingsen i forsikringsselskapet på If, vil råde deg til å ta dine forholdsregler når tordenbygene kommer.

– Hvis du ikke har overspenningsvern montert i stikkontaktene i tillegg til overspenningsvernet i sikringsskapet, bør du trekke ut støpselet til elektriske apparater som TV, PC, modem, ruter, TV-dekoder, vaskemaskin og fasttelefon. Nettverkskabler og antennekabler må også være koblet fra.

Fryser og kjøleskap bør du derimot la være tilkoblet strøm.

Trenger du boligforsikring? Les mer og beregn pris her

Vær obs på overspenningsskader

Har lynnedslaget ført til overspenning, kan noen skader være lett synlige, som misfarging eller brente flekker. Men noen skader kan også slå ut over tid og forårsake brann i etterkant.

– Har du mistanke om at noe er galt med det elektriske anlegget, ta kontakt med elektriker eller ditt lokale brannvesen, og meld skade til forsikringsselskapet. Da er det lettere å knytte skaden til en uværshendelse, er Ellingsens råd.

Dette kan du gjøre før tordensesongen starter:

Overspenningsvern

Med overspenningsvern er elektronikken i hjemmet ditt tryggere. Overspenningsvernet i sikringsskapet kalles grovvern og ser ut som en automatsikring. Ekspertene og forsikringsselskapene anbefaler alle boligeiere å ha grovvern. Ettermontering koster rundt 4 000 kroner.

I boligblokker er vernet plassert enten i blokkas hovedsikringsskap eller i hvert enkelt skap.

Med vern i sikringsskapet er de fleste uttakene beskyttet, men finelektronikk som PC og modem trenger et ekstra vern i både stikkontakten og internett- eller antenneuttaket. Dette kalles finvern eller sekundærvern, og selges i elektronikkbutikker. Sørg for at det er FG-godkjent.

Lynavleder

Bor du i et område som er ekstra utsatt for lynnedslag, for eksempel på en åpen høyde, kan det være lurt med lynavleder. Dette er en innretning som plasseres på taket av en bygning for å beskytte mot skader fra lynnedslag, og må monteres av fagfolk.

Forsikringen erstatter skader etter lynnedslag

Har du forsikringene i orden, kan du ha lave skuldre under tordenværet. Innboforsikringen dekker skader forårsaket av lynnedslag på elektronikk i boligen, mens husforsikringen dekker skader på el-anlegg og hus.

Skulle elbilen bli skadet under lading, vil dette dekkes av branndekningen på bilforsikring.

Beregn pris på innboforsikring
Beregn pris på husforsikring
Beregn pris på bilforsikring

Fakta om lyn og torden

  • Tordenvær oppstår når varm, fuktig luft stiger opp og møter kald luft og danner ispartikler. Partiklene skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter bobler med raskt stigende luft.
  • I Norge går omtrent halvparten av alle lyn mellom skyer uten å slå ned i bakken.
  • For å måle avstanden til lynnedslaget, kan du telle antall sekunder og gange med 330, som er antall meter lyden beveger seg per sekund. 1 sekund blir da cirka 330 meter, 3 sekunder cirka en kilometer, osv.

Hvor farlig er lynet?

I land som Polen og Tyskland blir folk drept av lynnedslag hvert år. Norge ligger i utkanten av tordenutsatte områder, så sjansen for å bli truffet av lyn er liten; 0,0007 prosent ifølge Yr.

Siden 1996 er det kun registrert fire dødsfall i Norge. Du bør likevel ta dine forholdsregler ut ifra at lyn tar minste motstands vei mot jord. Det betyr at det som regel går etter det høyeste punktet, men treffer det metall, vil det følge det. Og ikke glem at vann leder elektrisitet.

FOTO: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX

  1. Magasinet

    Skjeggkre – umulig å bekjempe?

    Visste du at skjeggkre kun lever innendørs i Norge? Likevel har de i løpet av få år spredd seg til boliger over hele landet. Slik blir du kvitt dem.

  2. Magasinet

    Varslet storm? Slik beskytter du huset ditt mot de største skadene

    Ved storm har vinden en hastighet på 20,8 meter per sekund og kan forårsake betydelige skader. Dette kan du gjøre for å unngå store ødeleggelser.

    28.02.2021
  3. Magasinet

    Slik unngår du frosne vannrør i vinter

    Vinterkulde og store snømengder gjør at mange kan få seg en ubehagelig overraskelse. Slik forebygger du mot frosne rør og kuldeskader.

    14.02.2021
  4. Magasinet

    Unngå skader ved lynnedslag og torden

    Hver tredje nordmann har fått elektrisk utstyr ødelagt av lynet. Dette må du gjøre når tordenbygene begynner å rulle.

    28.01.2020
  5. Magasinet

    Varslet storm? Slik beskytter du huset ditt mot de største skadene

    Ved storm har vinden en hastighet på 20,8 meter per sekund og kan forårsake betydelige skader. Dette kan du gjøre for å unngå store ødeleggelser.

    28.02.2021
  6. Magasinet

    Derfor støtter vi i If Åpen Brannstasjon

    Brann er noe av det verste som kan ramme en familie. Vi vil gjerne at dere skal slippe å oppleve det.

    22.08.2019
  7. Magasinet

    Derfor trenger du ikke egen elsykkelforsikring

    Visste du at tyveri av de fleste elsykler er dekket av innboforsikringen? Sjekk om forsikringen dekker din elsykkel.

    19.08.2020
  8. Magasinet

    Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

    Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

    06.01.2022
  9. Magasinet

    Hvilken innboforsikring passer for deg?

    Uansett om du eier eller leier, en hybel, leilighet eller hus, så trenger du en innboforsikring for å sikre eiendelene dine. Men hvilken bør du velge?

  10. Magasinet

    Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

    De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

  11. Magasinet

    Sjekker du uteområdet når du er på visning?

    En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

    11.01.2022
  12. Magasinet

    Derfor bør du velge Super husforsikring

    Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

    25.01.2022