WayaWaya AS
Hjelper tidligere sexarbeidere
Iris Helen Nikolaisen, Merete Løken og Birgit Berglund gir tidligere sexarbeidere i Zambia en ny jobb og en ny framtid.
Kvinner som blir hjulpet ut av prostitusjon i Zambia kan ikke velge og vrake mellom jobber. Det norske trekløveret bak WayaWaya AS – Iris Helen Nikolaisen, Merete Løken og Birgit Berglund – gir kvinnene nye muligheter gjennom sin systue og bedrift som er basert på sosialt entreprenørskap.
– Vi fikk idéen da vi bodde og jobbet i Livingstone i Zambia i 2010 og 2011. Vi var fredskorpsutvekslere og Merete jobbet for Kwenuha Women's Association (KWA), som hjelper kvinner bort fra sexarbeid og tilbyr arbeidstrening og kursing for dem. Vi ble kjent med utrolig mange dyktige, fantastiske kvinner, som alle har gått gjennom svært traumatiske perioder i livet. I løpet av året så vi hvor viktig arbeidstreningen var for kvinnene, men også at det er bort imot umulig for dem å komme seg videre ut i fast arbeid etter endt opptrening, forteller Birgit.
Nye muligheter
– Høy arbeidsledighet, stigmatisering og for liten spesialisert trening gjør at det er svært utfordrende å få fast arbeid. Dermed blir de værende i organisasjonen, uten fast lønn. Ved at flere syersker ansettes hos WayaWaya, frigjøres plasser ved KWA, noe som gir rom for at flere kvinner kan delta i deres programmer. Slik fikk vi idéen til å starte en systue hvor vi kunne ansette kvinnene som har vært gjennom opptreningsprogrammet til KWA, sier hun.
I mars 2011 begynte Merete og Iris på studiet Entreprenørskap og innovasjon ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, hvor de ble kjent med Birgit Berglund. Hun hadde jobbet for PlayStation i flere år og var klar for å endre veivalg. I løpet av studiet fikk de god kontakt, og Birgit var motivert for å utvikle konseptet sammen med Iris og Merete.
– Idéen utviklet seg, og vi fikk tilbakemeldinger fra lærere og medstudenter. Studiet skapte ballast for WayaWaya, og fikk fra å å være en plan på papiret til virkelighet, forteller Birgit.
Syr vesker
WayaWaya har vært gjennom mange ulike faser. Fra å sy om brukte klær kjøpt på det lokale markedet, til å skulle fungere som systue for andre etablerte merkevarer. Det finnes ikke mange klesbutikker i Livingstone, men det florerer av bruktklær sendt fra Europa og USA.
– Vi synes det var spennende å finne vintage-skatter og lokale syersker sydde dem om til oss. Sakte, men sikkert kom idéen om å motivere kvinnene i Kwenuha til å sy om brukte klær til nye, moteriktige produkt. Dette ville gi en stabil inntekt og muligheten til å komme seg videre. Idéballen begynte å rulle, forteller Iris.
Som en del av studiet på Ås reiste jentene til Sør-Afrika på en tre måneders studietur i ulike sosiale bedrifter og foretak. Her ble de kjent med en veskedesigner Chloe Townsend. Hun likte ideen og ønsket å hjelpe til på best mulig måte.
– Vi landet til slutt på å lage skinnvesker, og har i løpet av det siste året laget prototyper i Sør-Afrika. Her lærte vi utrolig mye om skinn, veskedesign og sy-teknikker, sier Birgit.
I dag syr kvinnene i Zambia motevesker som selges i Norge.
Var skeptiske
– WayaWaya er en bedrift som gir en utsatt gruppe større valgmuligheter. Ved å tilby et spesialisert opplæringsprogram og fast ansettelse, og samtidig produsere attraktive produkter i et vestlig marked, kan man skape gode synergier for de involverte. Forbruker får et produkt de ønsker og kan bli glad i, de zambiske kvinnene og deres familier får et bedre livsgrunnlag – og bedriften kan samtidig tjene penger og være økonomisk bærekraftig. Samtidig vil også 15 prosent av bedriftens årlige overskudd gå tilbake til våre samarbeidsorganisasjoner, sier hun.
De driftige WayaWaya-gründerne er glade for at de har hverandre og for at de har folk som har trodd på dem hele veien og gitt inspirasjon og motivasjon.
– Familie og venner var glade for å ha meg trygt hjemme fra Afrika den første gangen. Plutselig kom jeg hjem med en bedriftsidé! Jeg var ikke så høy i hatten da jeg fortalte om min nye livsplan, he-he. Men etterhvert som idéen har formet seg og vi har laget prototyper, da har de forstått at vi mener alvor. Familiene våre har fått troen og er ganske stolte, tror jeg, sier Merete.
WayaWayas tre beste tips for gründere
- Det er aldri galt å spørre noen om råd. Det er ikke meningen at man skal kunne alt som førstegangs oppstartsbedrift
- Prioritér. Hva er viktigst for at bedriften skal utvikle seg?
- Hopp i det, ikke vent for lenge med å realisere ideen. Man kan planlegge seg i hjel.