Slik barnesikrer du hjemmet ditt

Å barnesikre hjemmet er ikke vanskelig, men krever at du tar en gjennomgang av huset med "farebrillene" på. Her er sjekklisten!

Slik barnesikrer du hjemmet ditt

Det er ikke vanskelig å barnesikre hjemmet ditt. Ifølge en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet, viser at 1 av 3 skader hos barn skjer i hjemmet.

Blant de under fire år, skades flest hjemme etter fall fra høyder. Dernest følger støtskader og skader etter andre typer fall.

– Det er relativt enkelt å unngå mange av de vanligste hjemmeulykkene som fall i trapper, brannsår fra komfyr eller forgiftninger. Det er verken dyrt eller vanskelig å barnesikre hjemmet sitt, sier produktspesialist barneforsikring i If, Marit Reinertsen Sandven.

Hun har flere gode tips om hvordan du barnesikrer hjemmet ditt.

- Spesielt små barn som begynner å bevege seg rundt på egnhånd kan være en utfordring. For å unngå at barnet får tak i farlige gjenstander og andre ting du er redd for, bør du passe på at dette plasseres i låste skuffer og skap, slik at de ikke er lett tilgjengelig for nygjerrige barn på oppdagelsesferd i eget hjem.

Barnesikre vinduer

Nyere hus er som regel utstyrt med vinduer med integrert barnesikring. Har du imidlertid et eldre hus, bør du ta en runde på vinduene. Disse kan nemlig åpnes på vidt gap, uten noen form for sikring.

– Helst bør alle vinduer sikres, men det aller viktigste er å sikre vinduer over 1. etasje. Dersom du har plassert møbler som barna kan klatre på, som for eksempel en sofa, skjenk eller lignende, under vinduer i 1. etasje, bør også disse sikres, forteller Sandven.

Sjekk også uteområdet når du er på visning

Sikre trapper

Alle innvendige trapper må ha rekkverk og trappesikring både oppe og nede. Legg gjerne i tillegg antisklimatter – det er sikrere både for små og store i familien.

– Aller viktigst er det å ha trappesikring øverst i alle trapper. Da slipper du at barna faller ned trappen ved et uhell. Dette gjelder spesielt hvis trappen befinner seg i et rom hvor barna ofte leker, sier Sandven.

Produktspesialist barneforsikring i If, Marit Reinertsen Sandven
Produktspesialist barneforsikring i If, Marit Reinertsen Sandven

Fjern farlige ting

Når du tenker over det, er det utrolig hvor mange små ting du har i huset som kan være farlig for de minste. Derfor må medisiner oppbevares i et låst medisinskap, giftige planter må være utilgjengelige, og plastposer må ikke oppbevares på et sted der barna får tak i dem. Det samme gjelder vaskemidler, såper, alkohol og løsemidler.

– Vaskemidler og oppvasktabletter kan være spennende for de små. Spesielt oppvasktablettene ser fristende ut, da de ser litt ut som godteri i sterke farger, forteller Sandven.

Det beste kan være å barnesikre skuffer og skap, slik at barna ikke har tilgang.

Barnesikre stikkontakter

Nyere stikkontakter blir ofte levert med barnesikring, men ellers er det viktig å sørge for at det er kontaktbeskyttere på alle strømuttak.

– Husk også at ovnsdøren må ha en lav overflatetemperatur eller en beskyttelse. Bruk gjerne en barnesikringslås på ovnsdøren, og vi anbefaler kasserollevern til komfyren, sier Sandven.

Har du forsikret det viktigste du har? Sjekk pris på barneforsikring

Snorer og løse ledninger

Hvor spennende det kan være å dra i ledninger og snorer? Faren med ledninger er at de ofte sitter fast i noe som kan falle ned, som for eksempel lamper eller strykejern.

– Jeg tenker at noe av det viktigste mange ofte glemmer, er faktisk å finne de tingene som kan dras i og som kan havne i hodet på barnet, sier Sandven.

Det er også viktig å være oppmerksom på snorer, som barn kan finne på å ta rundt halsen, kanskje først og fremst persienner.

– Skal du kjøpe nye persienner, finnes det mange snorfrie løsninger. Snorer på persienner du allerede har, bør festes så høyt opp på veggen som mulig, sånn at de er utilgjengelig for små ivrige barnehender.

Bruk hodet

Produktsjefen er selv mor, og vet hvor fort små barneføtter kan finne veien til steder de ikke har noe å gjøre.

– Ta forholdsregler, men ikke la dem bli en sovepute. Har du små barn i huset, er du nødt til å følge med. Det vil alltid være noe risiko for at de kan skade seg.

Men du kommer langt med sunn fornuft. Ta en gjennomgang i huset og se hvor det kan være små feller for familiens minste.

Har du riktig forsikring til hjemmet ditt?