Reise med hund? Husk dette

Skal du ha med hunden din på fly til utlandet, eller reise med båt eller bil? Slik er du best mulig forberedt.

TekstIf-redaksjonen
FotoShutterstock / NTB scanpix
Dato24.06.2019

Kine Bjølsen Opstad er dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If. Hun kan fortelle at det å reise med hund krever litt mer forberedelser enn om du bare skal sette av gårde på egenhånd.

– Ikke bare skal alle papirer og vaksiner være i orden, du må også passe på at hunden skal ha det bra under hele reisen.

Mange situasjoner kan være uvante og stressende, så tenk over hvilke transportmidler du skal bruke, om det er tillatt med hund på overnattingssteder – og husk å ha god tid.

Hundeforsikring

Utlandet

Kine Bjølsen Opstad, produktsjef for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad, If

Kine Bjølsen Opstad, produktsjef for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad, If

Planlegger du å ta med deg hunden din til utlandet, må du først og fremst sjekke med Mattilsynet hvilke regler som gjelder når du skal tilbake til Norge. Det er Mattilsynet som forvalter veterinærbestemmelsene for innførsel av dyr, og som hundeeier er det ditt ansvar å sette deg inn i gjeldene lover og regler.

Sett deg også godt inn i reglene som gjelder i det landet du skal besøke.

– Hvis du kommer hjem fra utlandet med hunden din uten å oppfylle kravene, kan Mattilsynet bestemme at hunden må returneres til landet dere kom fra, settes i karantene, eller i verste fall avlives, advarer Bjølsen Opstad.

Mattilsynets veileder for reise med kjæledyr

ID-merking og pass

Alle hunder som tas med til utlandet, skal ha med pass utstedt av veterinær. Dette gjelder også Sverige og Danmark.

For å få pass, må hunden kunne identifiseres med lesbar tatovering eller microchip. For hunder merket etter 3. juli 2011, er det kun microchip som gjelder.

Vaksiner

Mattilsynet anbefaler å ta kontakt med veterinærmyndighetene i landet du reiser til for å sjekke hvilke vaksiner og forebyggende behandling hunden må ha for å reise.

Det er det viktig å være klar over at hunden også kan bli smittet av andre alvorlige infeksjonssykdommer som det offentlige ikke regulerer ved innførsel. Det finnes sykdommer som det ikke det er lovpålagt å vaksinere eller behandle mot, men som det fortsatt er fare for å bli smittet av i utlandet.

– Kontakt derfor alltid veterinærmyndighetene i landet du skal til, eller veterinæren din her i Norge, for råd om smittebeskyttelse og forebyggende behandling, anbefaler Bjølsen Opstad.

Rød sone

Henvend deg på rød sone når du kommer med dyr til Norge fra utlandet. Unntak fra den regelen er om du kommer via Sverige med en hund som allerede har lovlig opphold i Sverige. Da kan du passere på grønn sone.

Hundeapotek

Pakk med hundeapotek eller førstehjelpsskrin som inneholder nødvendig utstyr dersom hunden skulle bli skadet. Du kan også ha med reisesyketabletter, flått- og parasittbeskyttelse.

Hund på fly

En flytur kan forårsake mye stress for hunder på grunn av støy og store folkemengder, så vurder hvordan din hund vil takle stress eller rådfør deg med veterinæren.

Små hunder og valper under 8 kg kan ofte tas med som håndbagasje. Undersøk hva som gjelder for det flyselskapet du skal reise med.

Hund i båt

En hund som ikke er vant med båtlivet kan synes det er uvant og skremmende å være i båt, så gradvis tilvenning er lurt. Noen hunder blir sjøsyke, så pass på at hunden har spist i god tid før båtturen for å unngå kvalme. Det finnes også kvalmestillende preparater beregnet for hund.

Husk flytevest til hunden hvis dere skal på båttur med en fritidsbåt under åtte meter.

FirstVet – dyrlege på nett

FirstVet er en digital veterinærtjeneste som er inkludert i If hundeforsikring. Med FirstVet kan du ha videomøte med dyrlegen på mobilen – gull verdt når dyrlegen er langt unna.

Les mer om FirstVet

Se og beregn pris på hundeforsikring