Brannsikring av boligen

5 råd som kan redde liv

1. Bruk optiske røykvarslere

Gode optiske røykvarslere er kanskje det billigste og beste sikkerhetstiltaket hjemme. Myndighetene har krav om røykvarsler i hver etasje. For egen sikkerhet anbefaler vi i If at du i tillegg har røykvarsler på alle soverom. Optiske røykvarslere reagerer tidligere enn ioniske på ulmebranner som utvikler lite flammer, men desto mer giftig røyk. ​Alle røykvarslerne i boligen bør være seriekoblet med hverandre – piper én, piper alle. 

Trådløs, optisk røykvarsler

If-kunde pris 259,-
(Markedspris 359,-)

Kjøp her

Frittstående, optisk røykvarsler

If-kunde pris 159,-
(Markedspris pris 199,-)

Kjøp her

2. Ha slokkemidler lett tilgjengelig

Alle hjem skal ha brannslokkeapparat og/eller brannslange tilkoblet vann. Det er det pålegg fra myndighetene om. Ha brannslokkeapparatet lett tilgjengelig, og sørg for at det virker. Står trykkmåleren på rødt, må du enten bytte apparatet eller ta det med til service. Brannslokkeapparater må ha ettersyn. Pulverapparater skal på kontroll hvert femte år, og til service hvert tiende år. Har du brannskumapparat, skal dette til service hvert femte år.

Brannslokker 6 kg

If-kunde pris 499,- + frakt
(Markedspris 629,-)

Kjøp her

3. Slokkespray er et bra tillegg

Vi i If anbefaler at du har en eller flere slokkesprayer hjemme som et tillegg til de påbudte slokkemidlene. Spraybokser med slokkeskum er enkle å bruke, og kan være svært effektive som et første slokkemiddel. Ha slokkespray merket ABF. Den slokker også fettbranner og virker godt på kjøkkenet.

Slokkeskum

If-kunde pris 159,- 
(Markedspris 199,-)

Kjøp her

4. Snakk om brann med barna og avtal møteplass

Alle i familien bør være enige om hva de skal gjøre hvis det begynner å brenne. Sett dere ned og lag en plan sammen. Husk også at barna skal komme seg fortest mulig ut og ikke ta med seg noen ting. Barn skal heller ikke forsøke å slokke brann. Aller viktigst: Avtal møteplass litt unna boligen. Slik får dere oversikt over om alle har kommet seg trygt ut.

5. Hold brannøvelse hjemme

Hva skjer om røykvarslerne begynner å pipe midt på natten? Lag en plan og arranger en liten brannøvelse hjemme, Tren på evakuering og det å møte opp på avtalt møteplass. Voksne bør bruke anledningen til å gjøre seg godt kjent med slokkeutstyret i boligen og prøve alternative rømningsveier, som brannstiger og lignende.​

  

Brannleken

Vi har gjort brannøvelse til en morsom lek for hele familien.  

Lek dere tryggere her

Få et brannsikkert barnerom

Noen viktige sjekkpunkter hjelper deg å sikre barnerommet mot brann.

Dette bør du huske på

Unngå brann om natten

Det er enkelte ting du ikke bør gjøre om natten. 

Få tipsene her