Eksperttips: Slik får du hunden til å trives om bord i båten

Les ekspertenes verdifulle tips til hvordan du får ditt firbente familiemedlem til å like livet på sjøen.

Tekst
Foto
Dato05.10.2020

Atle C. Strøm tilbringer mer tid på sjøen enn de aller fleste av oss. Han er produktsjef for båtforsikring i If, og har «svart belte» i det meste som har med båtliv å gjøre.

Strøm mener at det å være hundeeier, og samtidig være glad i å tilbringe kvalitetstid på sjøen, fint kan kombineres.

– Det å la hunden være med på båttur går stort sett veldig fint. Men det gjelder å tilpasse seg den firbente «matrosens» ønsker og behov, sier han.

Skape trygghet og vise omsorg

Vorstehhunden Sting er en naturlig del av flokken når familien Strøm er ute på seilas. Han har vært med helt siden han var valp, og stortrives som regel om bord, skal vi tro matfar rett.

– Sting liker seg godt i båt, men det krever at vi tar hensyn. Spesielt hvis det er mye sjø og det krenger, for da kan han føle seg utrygg. Da er det greit å vise litt ekstra omsorg, forteller Strøm.

Litt mosjon, egentid og omsorg er det som skal til for at Sting koser seg på sjøen. Foto: If

Byr på nye muligheter

Båtlivet kan til tider være nokså stillesittende. Men med en hund om bord åpner det seg raskt nye turmuligheter til steder man kanskje kun har betraktet fra sjøsiden tidligere.

Sting er nemlig en stor hund med sine tett oppunder 40 kilo, og trenger dermed både god plass, nok mosjon og regelmessig stell.

– Hunder som dette har et stort behov for å være nok i aktivitet. Derfor er det å ha enkel adkomst til jolla en forutsetning, sier Strøm.

Familien har faste rutiner som de praktiserer, og som har fungert ypperlig på seilferier på opptil fire uker.

– Den daglige rutinen er morgentur, mat, seilas, tur og kveldstur. I de tilfellene det er mulig lar vi i tillegg Sting svømme ved siden av jolla. Det er god og skånsom mosjon før en ferskvannsdusj, sier Strøm.

– Ekstra rengjøring av cockpit og salong hører riktignok også med hver eneste dag. Det er faktisk ganske interessant hvor mye hår en slik hund blir kvitt på kort tid, legger han til.

Å la hunden svømme ved siden av båten eller jolla, gir både fin og skånsom mosjon. Foto: If

Dyrepleierens beste tips:

Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for hundeforsikring i If.

Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: If

Kine Bjølsen Opstad er produktsjef for dyreforsikring i If, og i tillegg dyrepleier. Her lister hun opp noen forholdsregler det er greit å huske på.

  • Sjøsyke: Hunder kan bli sjøsyke, akkurat som oss mennesker. Det finnes kvalmestillende preparater hos veterinæren dersom dette blir en utfordring.
  • Flytevest: En hund kan fort bli utmattet og nedkjølt hvis den faller over bord. En godkjent flytevest med håndtak på ryggen er derfor å anbefale.
  • Klipp klørne: Det kan være glatt på dekk, så en klipp av klør kan være smart.
  • Fast plass: Finn gjerne en fast plass der hunden kan trekke seg litt tilbake.
  • Inntak av saltvann: Små mengder er ikke farlig, men ved større mengder kan mage- og tarmproblemer, oppkast og mer alvorlige symptomer inntreffe. Da bør du kontakte veterinær.
  • Forgiftning: Ikke la hunden drikke av stillestående pytter eller vann langs svabergene. Dette kan gi algeforgiftning. Kontakt i så fall veterinær raskt.
  • FirstVet: I Ifs hundeforsikring er det inkludert tre årlige videokonsultasjoner hos onlineveterinæren FirstVet