Slik gjør du skituren trygg for hunden

Ingenting er som en flott skitur med en lykkelig hund, men det er likevel viktig å ta noen forholdsregler før og underveis i turen. På den måten blir det en skadefri tur uten bekymring!

Labrador løper i skisporet
Foto: If

Vinterferien er en ypperlig anledning for å ta med hunden ut på skitur. Men det er noen viktige hensyn å ta før du legger ut på langtur med turkameraten din på fire poter. Her er fem tips til en tryggere skitur med hunden:

1. Øv på forhånd

Det er viktig å være forberedt på en rekke ulike scenarioer i løypa, og det er en stor fordel for både hund og eier om man han øvd på de viktigste i forkant. Det siste man vil risikere er at hunden kommer i beina på en skiløper som kan skape farlige situasjoner både for hunden og skiløperen. Beathe Huus Waagen, produktsjef for dyreforsikringer i If, har noen gode råd til hvordan du bør trene på kommandoer:

– Lær hunden enkle kommandoer som venstre, høyre og stå. Dette kan øves på når som helst og kan gjøre det lettere å ha kontroll på hunden i løypa, sier hun.

2. Stell potene

Velstelte poter for hunden er minst like viktig som gode skisko for eierne. Sørg for at klørne ikke er for lange, og dersom det er mye pels som stikker ut mellom tredeputene bør det klippes bort.

– Det kan sette seg is mellom tredeputene som presser på og lager sår. Noen hunder med lang pels vil også trenge snødrakt for å unngå snøklumper i pelsen, sier Huus Waagen.

Potesokker eller salve kan hjelpe for å unngå såre poter. Dette gjelder spesielt om det er skare, men kan også hjelpe mot at snøklumper fester seg.

    Hund på fjellet
    Det er viktig å tilpasse turen til hundens alder og helse. Foto: If

    2. Tilpass turen etter hundens størrelse, kondisjon og alder

    Alle hunder kan være med på tur, men det er viktig å tilpasse både intensivitetsnivå og lengde til hundens generelle form og helsetilstand.

    – Husk også på at hunden må være ferdig utvokst før den begynner å trekke. Hos de mindre rasene kan det ta opptil ett år og hos de største rasene kan det ta opptil to år, råder produktsjefen.

    Dersom hunden har skjelettplager eller andre helseutfordringer er det ekstra viktig å ta hensyn til dette. Uansett hvor god form hunden er i, er det alltid viktig å begynne skituren rolig eller varme opp for å unngå skader.

    3. Ta pauser underveis

    Sørg for å gi hunden nok pauser underveis. Selv om flere hunder spiser snø er det lurt å ha med ekstra vann, slik at den ikke blir dehydrert. Skal dere på en lengre skitur kan det være nødvendig med påfyll i form av et lite energirikt måltid. Husk også et dekken eller noe hunden kan ligge på i pausene hvis det er kaldt.

    4. Bruk riktig utstyr

    Ved bruk av trekksele er det viktig at den har en god fordeling av belastninger, og festepunkt bak ved haleroten eller krysset. Test gjerne selen i forkant og tilpass den godt slik at den ikke lager ubehag eller gnagsår. Bånd eller line med strikk vil avlaste ryggen mot rykk og napp. Et kjørebelte med krok er lurt. Da kan du lett ta av båndet om det skulle oppstå noen utfordrende situasjoner.

    Når det gjelder skiutstyr til hundeeierne fraråder Huus Waagen å bruke ski med stålkanter.

    – Det er veldig fort gjort at hunden kommer borti skiene i løpet av turen. Hvis man unngår stålkanter vil sjansen for rifter og sår hos hunden bli mindre, forteller hun.

    Og sist, men ikke minst – ha med førstehjelpsutstyr.

    – Det er alltid lurt å ha med et lite førstehjelpsskrin med det helt nødvendige, både til eieren og den firbente. Forhåpentligvis får man ikke bruk for det, men det er bedre å være føre var, avslutter hun.