Slik behandler du sår og skader hos hunden din

Er hunden din plaget av et sår eller en skade? Her får du tips til hva du kan gjøre hjemme – og når du bør kontakte veterinær.

Hund ligger på fanget til matmor i sofaen

Våre firbente venner betyr enormt mye for oss, og vi gjør alt vi kan for at de skal ha et langt og godt liv. Heldigvis er veterinærmedisinen svært god og avansert, både når det gjelder diagnostikk og behandlingsmuligheter. Her ser du hva du kan gjøre selv ved sår og skader, og når du bør besøke veterinær.

Småsår og mindre skader

Hunder, uansett rase og aktivitetsnivå, kan lett få små kutt, skrubbsår eller rifter, for eksempel på tur i skogen eller langs med sjøen. Ofte er slike sår overfladiske og kan behandles hjemme.

– Det viktigste er å rense såret grundig for å redusere risikoen for infeksjon, sier veterinær og kategoriansvarlig for hundeforsikring i If, Martine F. Nygaard.

Slik gjør du det:

  1. Klipp bort pels rundt såret om nødvendig, slik at du får god oversikt.
  2. Rens såret med saltvann eller klorheksidin (0,05–0,1 %) – gjerne med en steril kompress.
  3. Unngå at hunden slikker på såret. Bruk krage eller body hvis nødvendig.
  4. Følg med på tegn til infeksjon (rødhet, hevelse, væske eller vond lukt).

Er du usikker på hvor dypt såret er, og om det må sys? Da kan du få hjelp av våre flinke veterinærer i If Dyrehjelp som kan vurdere om det kan behandles hjemme eller om du må oppsøke en klinikk.

Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If
Sjekk pris på hundeforsikring i dag!

Større skader og ulykker

Noen skader er mer alvorlige og krever alltid veterinærbehandling. Det gjelder blant annet:

  • Påkjørsler
  • Bruddskader
  • Rygg- og leddbåndskader, som korsbånd
  • Indre skader (som blødninger)

Disse skadene krever ofte kirurgi og grundig etterbehandling – både medisinering, oppfølging og rehabilitering over tid. Ring akuttnummeret vårt i If Dyrehjelp, så får du hjelp til å finne nærmeste åpne klinikk. 


Rehabilitering etter skade

Rehabilitering handler om at hunden skal komme tilbake i normal funksjon etter en skade eller operasjon. Dette er i samråd med veterinær, og ofte henvises du videre til riktig "instans". Typiske rehabiliteringsformer er svømmetrening, vanntredemølle, laser, fysioterapi og egne treningsprogram tilpasset hundens behov. Dette gir hunden et bedre grunnlag for å komme raskere tilbake i sin normale funksjon og samtidig unngå belastningsskader.

– Rehabilitering etter en skade eller operasjon er viktig for at hunden skal få best mulig funksjon, unngå komplikasjoner og komme raskere tilbake til en aktiv og smertefri hverdag, forteller Nygaard.


Røntgen, MR og CT

Hvis en vanlig klinisk undersøkelse ikke gir nok informasjon, kan veterinæren bruke bildediagnostikk som røntgen, MR eller CT for å stille en sikker diagnose. Røntgen egner seg godt for å påvise brudd, forkalkninger, leddproblemer og fremmedlegemer i mage og tarm. CT gir detaljerte bilder av beinstruktur, nese, bihuler og ryggrad, mens MR er spesielt nyttig for bløtvev, hjerne, nakke og ryggmarg. 

Slik forebygger du skader

Ikke alle skader kan forhindres, men mye handler om forebygging i hverdagen:

1. Hold hunden i form
Et balansert kosthold og riktig vekt reduserer risikoen for belastningsskader, leddproblemer og livsstilssykdommer. Kjenner du lett ribbeina når du stryker over hundens brystkasse? Da er vekten sannsynligvis god.

2. Sørg for regelmessig mosjon
Minst tre turer om dagen, og gjerne en der hunden får løpe, leke eller bruke hodet – som på en snusetur, med ballkast, eller i hundepark.

3. Varm opp før aktivitet
Før en løpetur, sykkeltur eller annen intens aktivitet bør hunden få en rolig oppvarming for å redusere risikoen for muskelskader.

4. Vaksiner og helsesjekk
Kennelhoste skal tas hvert år, og i den forbindelse er det også fint å ta en helsesjekk hos veterinæren. Utover det skal hunden vaksineres hvert 3. år med DHP-vaksinen som beskytter mot valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus. 

If Dyrehjelp – veterinærhjelp 24/7

Er du redd noe plager hunden din, eller ønsker du å diskutere symptomene med en veterinær? Som kunde får du ubegrenset og kostnadsfri tilgang til veterinærhjelp med If Dyrehjelp. Våre veterinærer hjelper deg raskt gjennom chat, video eller telefon døgnet rundt, alle dager i året. 

Les om appen!

Relaterte artikler