Større skader og ulykker
Noen skader er mer alvorlige og krever alltid veterinærbehandling. Det gjelder blant annet:
- Påkjørsler
- Bruddskader
- Rygg- og leddbåndskader, som korsbånd
- Indre skader (som blødninger)
Disse skadene krever ofte kirurgi og grundig etterbehandling – både medisinering, oppfølging og rehabilitering over tid. Ring akuttnummeret vårt i If Dyrehjelp, så får du hjelp til å finne nærmeste åpne klinikk.
Rehabilitering etter skade
Rehabilitering handler om at hunden skal komme tilbake i normal funksjon etter en skade eller operasjon. Dette er i samråd med veterinær, og ofte henvises du videre til riktig "instans". Typiske rehabiliteringsformer er svømmetrening, vanntredemølle, laser, fysioterapi og egne treningsprogram tilpasset hundens behov. Dette gir hunden et bedre grunnlag for å komme raskere tilbake i sin normale funksjon og samtidig unngå belastningsskader.
– Rehabilitering etter en skade eller operasjon er viktig for at hunden skal få best mulig funksjon, unngå komplikasjoner og komme raskere tilbake til en aktiv og smertefri hverdag, forteller Nygaard.
Røntgen, MR og CT
Hvis en vanlig klinisk undersøkelse ikke gir nok informasjon, kan veterinæren bruke bildediagnostikk som røntgen, MR eller CT for å stille en sikker diagnose. Røntgen egner seg godt for å påvise brudd, forkalkninger, leddproblemer og fremmedlegemer i mage og tarm. CT gir detaljerte bilder av beinstruktur, nese, bihuler og ryggrad, mens MR er spesielt nyttig for bløtvev, hjerne, nakke og ryggmarg.