Labrador foran et juletre

Slik blir nyttårsaften litt bedre for hunden

Fyrverkeri og høye smell gjør at nyttårsaften kan være et mareritt for mange hunder, men med disse triksene i forkant og underveis kan festkvelden bli langt bedre for hunden din.

TekstIf-redaksjonen
FotoUnsplash
Dato28.12.2021

Fyrverkeri med høye smell kan skape frykt og uro hos mange hunder. Har du en hund som er redd høye lyder, eller en unghund som ikke har opplevd nyttårsaften tidligere, er det ekstra viktig å ta forholdsregler.

Beathe Huus Waagen og Lizzie

Beathe Huus Waagen gir noen gode råd inn mot nyttårsaften

Trening i forkant

Jo tidligere du starter treningen før nyttårsaften, desto bedre rustet blir hunden din. Det finnes flere lydspor, YouTube-videoer og apper som simulerer lydene av fyrverkeri.

– Start å spille av disse lydene med lavt volum og øk deretter volumet gradvis. Gi hunden god tid til å venne seg til lydene og se an reaksjonen. Hvis hunden din peser, bjeffer, er urolig eller viser andre tegn til frykt, vil det virke mot sin hensikt. Da er det lurt å ta en pause og starte på nytt, sier Beathe Huus Waagen, produktansvarlig for dyreforsikring i If.

Huus Waagen mener mye av nøkkelen til å lykkes ligger i at man selv forholder seg rolig.

– Det er viktig at du er sammen med hunden og oppfører deg helt rolig og trygg, både underveis i treningen og selve nyttårskvelden. Dersom hunden din blir urolig kan du forsøke å avlede den med leker eller godbiter.

Les også: Slik blir det en trygg jul for hunden.

Tips til hundeeiere på selve nyttårsaften

På selve dagen er det flere tilpasninger du kan gjøre:

  • Aktiviser hunden din godt på dagtid, både fysisk og mentalt, slik at den er mer avslappet på kvelden. Husk å bruke bånd hele dagen i tilfelle det fyres av noen raketter på dagtid som kan skremme den.
  • La hunden oppholde seg et på et sted den føler seg trygg når kvelden kommer, for eksempel i en kosekrok, et hundebur eller lignende.
  • Vær sammen med hunden din hele kvelden, og vær trygg og rolig. Gi positiv oppmerksomhet når hunden er rolig.
  • Sett gjerne på TV eller radio for et mer jevnt støynivå, og trekk for gardinene for å unngå forstyrrende lysglimt.
  • Hvis hunden din blir urolig kan du prøve å avlede oppmerksomheten med leker og/eller godbiter.
  • Det finnes flere hjelpemidler på markedet som veterinærer kan skrive ut. Hvis du har en hund som blir svært redd, kan det være lurt å rådføre seg med veterinæren din.
Slik passer du på hunden din i vinter
Vinter og kulde stiller ekstra krav til deg som hundeeier. Men tar du de rette forholdreglene, vil hunden din elske vinterføret.
Ta vare på hundAktuelt