Tips til deg med hund på nyttårsaften

Slik blir nyttårsaften litt bedre for hunden

Fyrverkeri og høye smell gjør at nyttårsaften kan være et mareritt for mange hunder. Men den kan bli langt bedre hvis du bruker tid på å venne hunden til høye lyder i forkant.

TekstIf-redaksjonen
FotoIf
Dato20.12.2020

Fyrverkeri med høye smell kan være en strevsom affære for dyreeiere fordi det fort kan utløse frykt og uro hos de firbeinte. De hører bedre enn mennesker, og det er en naturlig reaksjon at de blir skremt av høye og akutte lyder.

If oppfordrer hundeeiere til å øve før nyttårsfeiringen.

– Det finnes både lydspor, Youtube-videoer eller apper med fyrverkeri. Begynn avspillingen med et lavt volum og øk deretter gradvis. Jo tidligere man starter, jo bedre forberedt blir hunden til den store dagen, sier Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring.

Kine Bjølsen Opstad er dyrepleier og produktsjef for dyreforsikring.

En god start på det nye året

Selv om det er lovlig sent å starte treningen nå, er det bedre sent enn aldri.

Ved å utsette hunden for lydene over tid vil den forhåpentligvis være mer avslappet under fyrverkeriet. Opstad mener mye av nøkkelen til å lykkes med opplæringen er at man selv også forholder seg rolig.

– Det er viktig at man er sammen med hunden hele tiden, og er trygg og rolig. Vis at du ikke er redd, og dersom hunden blir urolig kan man med fordel forsøke å avlede den med leker eller godbiter.

Gi hunden god tid til å venne seg til lydene, og se an hundens reaksjoner før du øker volumet på lydavspillingen.

– Det kan virke mot sin hensikt å øke lyden dersom hunden peser, bjeffer, er urolig eller viser andre tegn til frykt, sier dyreeksperten.

Slik tar du vare på hunden i vinter.

Tips til hundeeiere på nyttårsaften

If

Også på selve nyttårsaften er det ting du kan gjøre for at kvelden skal bli mer behagelig for din firbeinte venn:

  • Gjør hunden sliten og lufte den godt før feiringen slik at den er mer avslappet på kvelden. Men husk å bruke bånd hele dagen i tilfelle det kommer noen tidlige raketter som kan skremme den av gårde.
  • La hunden være et sted den føler seg trygg når kvelden kommer, som for eksempel i en kosekrok, et hundebur, eller lignende.
  • Vær sammen med hunden hele tiden, og vær trygg og rolig. Gi positiv oppmerksomhet når hunden er rolig.
  • Hvis hunden viser tegn til å bli urolig kan man med fordel forsøke å avlede oppmerksomheten med leker og godbiter.
  • Ha gjerne på tv eller radio for et mer jevnt støynivå, og trekk for gardinene for å unngå forstyrrende lysglimt.
  • Det finnes flere midler som skal virke beroligende på hunden, blant annet thundershirt. Dette er en trykkskjorte som skal lindre angst og hjelpe dyret med å slappe av. Feromonduft eller andre sprayer skal også ha en beroligende effekt. Dette kan kjøpes på dyrebutikker eller hos veterinær.
  • Noen hunder kan bli så redde at de kan trenge mer hjelp for å komme seg gjennom nyttårsaften. Dersom du er redd for at det kan skje med din hund bør du oppsøke veterinær i god tid før nyttårsaften for å få råd om hjelpemidler.
Slik passer du på hunden din i vinter
Vinter og kulde stiller ekstra krav til deg som hundeeier. Men tar du de rette forholdreglene, vil hunden din elske vinterføret.
Ta vare på hundAktuelt