Beskytt hunden mot flått og hoggorm

Med sommervarmen øker risikoen for flåttbitt og hoggormbitt. Slik passer du på hunden din, og dette gjør du hvis uhellet er ute.

TekstIf-redaksjonen
FotoNTB Scanpix/Shutterstock
Dato12.06.2019

Sommer er en deilig årstid hvor vi tilbringer mer tid utendørs, noe de firbente setter stor pris på. Men sommervarmen er ikke bare positiv, det dukker det også opp noen insekter og dyr som hunden din bør unngå for mye nærkontakt med.

Flått på hund

Flått er en blodsugende midd som kan smitte hunden med ulike bakterier eller virus, selv om risikoen generelt sett er liten. Den vanligste sykdommen hunder kan bli smittet av via flått, er Anaplasma, som blant annet kan gi feber, slapphet og nedsatt appetitt.

Gjør det til en vane å kjenne gjennom pelsen etter hver tur. Blir hunden bitt av flått, er det viktig å fjerne den fortest mulig. Jo lenger flåtten sitter på huden, desto større er sjansen for at den smitter hunden.

Hundeforsikring

Slik fjerner du flåtten

1. Bruk pinsett eller flåttfjerner

2. Ta tak i flåtten så nær huden som mulig og dra rett ut. Forsøk å få ut hele flåtten.

3. Vask bittstedet med desinfeksjonsmiddel eller såpe og vann

Bor du i et flåttutsatt område, kan det være lurt med forebyggende behandling. Det finnes påflekkingsvæske, tabletter og halsbånd som enten holder flåtten unna, eller som gjør at den slipper taket. Rådfør deg med veterinær for å finne ut hva som passer best for hunden din og velg alltid preparater som er beregnet for dyr.

Les også:Den viktigste grunnen til å forsikre hunden din
Gå til artikkel

Hoggorm kan bite hund

Hoggormbitt er smertefullt og kan være dødelig. Med riktig behandling hos veterinær, går det imidlertid bra med de fleste. Blir hunden din bitt av hoggorm, er det viktig å holde den i ro. Små hunder må bæres. Du bør også prøve å begrense hvor mye en stor hund går selv, siden giften sprer seg ved muskulær aktivitet.

Som oftest vil du se hevelse, gjerne i ansiktet eller i beina, hvor det er mest vanlig å bli bitt. Hunden blir vanligvis slapp og vil vise tegn på smerter.

Mistenker du at hunden er bitt av hoggorm, må du ta den med til undersøkelse og behandling hos veterinær så fort du kan. Veterinæren vil gi den behandlingen som er nødvendig for å begrense skader på lever og nyrer.

Les om hoggormbitt hos hund på Helsenorge.no

Pass på hunden i varmen

Ikke alle hunder er like glad i sommervarmen, og ikke alle tåler like mye varme. Pass på at hunden din har ubegrenset tilgang til rent vann på varme dager. Dette gjelder forøvrig alle dyr.

Det er også viktig å gi hunden tilgang til skygge. På de varmeste dagene bør du unngå å mosjonere hunden de timene varmen står på som verst. Vent heller til temperaturen synker noen grader og det blir svalere.

Hunder med lys eller tynn pels kan bli solbrente. Vanlig solkrem, beregnet for oss mennesker, kan være giftig for hunden dersom den prøver å slikke det i seg. Det er derfor viktig å bruke en nøytral solkrem uten parfyme, beregnet på hunder.

Forlat aldri hunden i bilen på varme sommerdager

En bil parkert i solen blir fort veldig varm. I verste fall kan utgangen være dødelig for hunden. Tabellen under viser temperaturen inne i en bil når temperaturen ute er fra 14 grader og opp til 22 grader.

Tid Temperatur ute Skygge/Sol Temperatur i bil
08:30 14 °C skygge 19 °C
09:30 18 °C skygge 38 °c
10:30 20 °C blandet 47 °C
11:30 20 °C blandet 47 °C
12:00 23 °C sol 58 °C
13:30 22 °C sol 85 °C

Kilde: Mattilsynet

FirstVet – digital veterinærtjeneste

FirstVet gir deg mulighet til å ta videosamtale med veterinæren via mobil. Med hundeforsikring i If har du FirstVet inkludert.

Les mer om FirstVet

Beregn pris på hundeforsikring her