Unngå skadedyr når du pusser opp

Slipp problemer med skadedyr etter oppussing

Noe av det viktigste du må passe på når du pusser opp, blir ofte oversett. Slik unngår du uønsket besøk av mus og rotter etter oppussing.

TekstIf-redaksjonen
FotoShutterstock / NTB scanpix
Dato19.11.2018

Har du kjøpt et eldre hus og skal gjøre større oppussingsprosjekter, bygge på eller flytte røropplegg? Uten å vite om det, kan du ha satt opp et skilt med «Utleie for smågnagere – rimelig, romslig, varmt og koselig. Stort potensiale for å bli et innholdsrikt rottereir».

Boligsjekken kan hjelpe deg å avdekke feil i konstruksjon og røropplegg

Pass på i overgangen til påbygg

Kjetil Sjuve Ellingsen er skadeinspektør på bolig i forsikringsselskapet If. Han har vært borti mange tilfeller hvor kunder har pusset opp eller bygget på et eldre hus, for deretter å oppdage at de har invitert smågnagere inn.

– Problemet oppstår ofte i overgangen mellom nytt og gammelt. Her har ikke alltid håndverkeren nok fokus på at det må være tett. Du må huske på at en mus trenger bare en åpning på 7 mm for å komme seg inn i en bygning. Kommer hodet gjennom, så kommer kroppen inn også, forteller Ellingsen.

Gamle rør kan bli innganger for skadedyr

Å bytte eller flytte røropplegg er også noe som kan øke risikoen for å få rotter og mus innendørs. Det hender at rørleggere plugger eller blender rør kun med et plastlokk. Dette er en lett match for en rotte som fornemmer en inngang til en varm bolig.

– Vi på skadesenteret ser at det er mangelfull fokus på sikring mot skadedyr ved bytte og omlegging av gamle avløpsrør under oppussing. Ved blending av rør bør du gi beskjed til rørleggeren din om at det skal gjøres varig. Det er viktig at de kles inn med netting eller støpes inn, slik at rotter eller mus ikke er i stand til å gnage seg gjennom, er Ellingsens råd.

Skjeggkre? Denne forsikringen kan hjelpe deg

Slik unngår du problemer med skadedyr

Det er ikke bare under oppussing du risikerer å få skadedyr innendørs. If samarbeider med Anticimex, som kan hjelpe deg å unngå uønsket besøk av rotter og mus. De hjelper deg også med å få dem fjernet på en trygg og effektiv måte, hvis de først har kommet seg inn.

Gjennom Boligsjekken, en tjeneste inkludert i Super husforsikring, kommer fagfolk fra Anticimex og sjekker huset for blant annet potensielle innganger for skadedyr. Disse kan tettes igjen med for eksempel netting, byggeskum eller silikon.

Bestill Boligsjekken her

Har du fått skadedyr i huset, vil du med husforsikring i If, få hjelp av Anticimex til å fjerne dem på en sikker måte. Forsikringen erstatter også skadene forårsaket av rotter og mus.

Lurer du på om du har fått mus eller andre skadedyr innendørs, kan du også ringe Boligtelefonen for å få råd om hva du skal gjøre.

Trenger du husforsikring? Sjekk pris her