Ta julerunden hver kveld

Unngå brann

Julen skal være en koselig høytid, og med noen enkle tiltak kan du gjøre den tryggere.

Med en rask og enkel sjekk før du legger deg om kvelden kan du gjøre mye for å unngå brann. Julerunden består av noen enkle sjekkpunkter som alle voksne kan gjennomføre. Den tar ikke lang tid – og du kan gå og legge deg trygt etterpå. 

For en trygg og god jul

 

1. Blås ut levende lys

Sørg for at alle levende lys er slokket ordentlig før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom der det er tent levende lys, og sett ikke levende lys nær brennbart materiale. Det finnes et stort utvalg av flammeløse lys, noe som gir deg en ekstra trygghet. 

Guide til julestemning med LED-lys 

For noen år siden ble slukkeskum på små spraybokser tillatt som ekstra brannsikringsutstyr. Sprayboksene med skum kan ikke erstatte lovpålagte slukkemidler, men er et glimrende hjelpemiddel å ha på kjøkkenet eller i stua da de vil kunne slukke et lite branntilløp raskt og effektivt.

Se hvordan slukkeskum virker

2. Skru av all julebelysning - også på juletreet

Trekk ut ledningen på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme eller når du legger deg for kvelden. Det holder ikke og bare skru av pæra. Gammel julebelysning blir ofte hentet ned fra loft eller opp fra kjelleren. Disse produktene kan ha dårlige støpsler eller brudd på ledninger. Sjekk derfor disse grundig før du tar de i bruk. 

Vi anbefaler LED-pærer på julebelysningen ettersom disse pærene avgir mindre varme og er mer brannsikre enn andre pærer. I tillegg bruker disse pærene mindre energi, noe som kan gi deg en lavere strømregning.​​​​​​​​

3. Sjekk komfyren, stekeovnen og kjøkkenvifta 

Sjekk at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av, og trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. 

Kjøkkenviften er også en potensiell brannfare hvis den ikke rengjøres ofte i forbindelse med matlaging. Rengjør filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, aller helst én gang i måneden. Den enkleste måten å gjøre det på, er å putte filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i, glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret.

Slik rengjør du filteret i kjøkkenvifta 

4. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin

Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av og trekk ut støpselet fra stikkontakten.

​​​5. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover

Vi anbefaler deg ikke å lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Årsaken til dette er at det kommer giftige gasser fra telefonen før den begynner å brenne. Hvis det er nødvendig å lade om natten bør du lade rett i stikkontakten, ikke skjøteledning, og ikke på soverommet. Lad på ryddig/stabilt underlag med røykvarslere i nærheten.

6. Sjekk peis og andre typer ovner

Pass på at du ikke​ bruker ovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 cm unna peis og andre typer ovner.

​​​7. Ikke bruk vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover

Vi anbefaler deg å ikke bruke vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten dersom du kan unngå det.

Smarte fyringstips

Ikke ha noe brennbart materiale for nærme peisen. Ingenting skal være nærmere enn 30 cm fra peisen. Sørg for at pipa feies minst én gang i året. Er det ikke gjort i år, så ta kontakt med kommunen din og få det gjort.​​

  • Bruk tørr ved som brenner godt. Vedkubbene skal ha en hul klang når de slås mot hverandre.
  • Sørg for at du har god trekk i peisen. Tenn fra toppen- dette sikrer rask oppvarming av pipeløpet og gir bedre trekk.
  • Legg heller mindre ved i peisen ofte, enn å stappe den full.
  • Slå av kjøkk​envifte og ventilasjonsanlegg. Dette trekker luft ut av huset.

Viktig å huske på om røykvarslere og pulverslukkere

  • Røykvarslere bør byttes hvert tiende år.
  • Pulverslukkere skal til kontroll hvert femte år.
  • Gå til anskaffelse av røykvarslere for sammenkobling. Får en av dem utslag på røyk, piper alle og du blir varslet raskere.
  • Snu pulverslukkeren på hodet og hold ørene inntil i fem til ti sekunder. Lyden du skal høre er at pulveret er løst/flyktig, og ikke har stivnet.
  • Har du vært bortreist i mer enn 14 dager er det lurt å sjekke røykvarslerne når du kommer hjem. De kan nemlig ha varslet om tomme batterier mens du har vært borte.
  • Har du en pulverslukker, sjekk at trykkpilen er på det grønne feltet.

I If Sikkerhetsbutikk finner du alt du trenger for brannsikring av boligen din. 

LED eller levende? Ser du forskjellen?

Kanskje tiden er inne for å bytte ut de levende lysene i rommene hvor du ikke er hele tiden? 

Se vår guide til julestemning med moderne lys

Få et brannsikkert barnerom

Noen viktige sjekkpunkter hjelper deg å sikre barnerommet mot brann.

Dette bør du huske på

Sikre din største investering

Med Superdekning er du garantert minst like gode vilkår som du hadde i forrige selskap når du flytter forsikringen til oss.

Sjekk pris på husforsikring