Disse fem tipsene bør du lese før du skifter til vinterdekk

Den første snøen har allerede falt i store deler av landet. Her er noen nyttige og praktiske råd til deg som skal skifte til vinterdekk.

Bilde av bildekk på vinterføre

Vinter krever noe annet på føttene enn strandsandaler. Slik er det naturligvis også for bilen din. Følger du disse tipsene når du skal legge om til vinterdekk, er du godt forberedt på snøføre og glatte veier:

1. Sørg for at mønsteret på dekkene er dype nok

Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må mønsterdybden i dekkene være minst 3 millimeter, etter myndighetenes krav. Forsikringsselskapet If anbefaler at du skifter dekk før du har nådd denne mønsterslitasjen.

Mønsterdybde måles i hovedrillene i de midterste tre firedeler av slitebanens bredde og rundt dekkets omkrets, bortsett fra der det er plassert slitasjevarslere. Du kan få målt dybden på et dekkverksted eller bruke enden på et skyvelær selv.

2. Ingen frister med piggfrie vinterdekk

Bruk av piggdekk eller kjetting er ikke lov fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

Det finnes ingen frister når du bruker piggfrie vinterdekk. Vær imidlertid oppmerksom på at piggfrie vinterdekk er laget for vinterbruk og ikke er et helårsdekk. Gummiens egenskaper og mønsteret på dekket er gjort for vinterføre.

3. Har vinterdekkene gått ut på dato?

Uavhengig av mønsterdybde og dekkslitasje: Sjekk gummiens tilstand, da gummiens egenskaper forringes over tid, og dekkene blir stivere, hardere og glattere. Det anbefales at vinterdekk skiftes etter fire til fem sesonger på bilen.

Les også: Er bildekkene dine trygge på veien?

4. Husk å etterskru muttere!

Husk å sjekke at dekktrykket er riktig, og pass på å kontrollere og etterskru mutterne etter at du har kjørt 10-12 kilometer.

5. Dette må du huske ved våt veibane og regn

Mønster og gummi i vinterdekk er laget for å gi godt grep på snø- og isføre. Sommerdekk har langsgående riller som skal transportere bort vann for å unngå vannplaning. Ved overgangen mellom årstidene er det gjerne en tid hvor det er mye regn på høsten. Som sjåfør er det derfor lurt å være oppmerksom på at vinterdekk ikke har de samme egenskapene som sommerdekk ved vann og vanndammer på veien.

Les også: Dropp å sparke i bildekkene – sjekk dette når du skal kjøpe bruktbil