7 ting du bør sjekke før du legger deg i julen
En liten runde i huset før tannpussen kan redusere risikoen for at en brann skal oppstå i hjemmet ditt. Sjekk disse tipsene for brannsikkerhet i julen.
Visste du at antall boligbranner som skyldes åpen ild og varme mer enn dobler seg fra november til desember? Det viser forsikringsstatistikk fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Mange branner i jule- og nyttårstiden gjør at forsikringsselskapet If har laget en liste med sju enkle ting de anbefaler deg å sjekke før du tar på pysjen.
Du vil aldri kunne sikre deg 100 prosent mot brann. Men følger du disse rådene, er du et godt stykke på vei.
1. Blås ut levende lys
Sørg for at alle levende lys er slokket før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom med tente stearinlys, og sett aldri levende lys nær brennbart materiale.
Det går også an å erstatte noen av disse lysene med LED-lys, som finnes i mange fine varianter.
2. Skru av all julebelysning – også på juletreet
Lar du juletrebelysningen stå på hele døgnet, kan du risikere at lyspærene bli for varme. Det kan føre til at julepynt og andre brennbare ting i nærheten kan ta fyr. Derfor anbefaler vi deg å trekke ut støpselet på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme, eller når du legger deg for kvelden. Ikke slå av juletrebelysning ved å skru på pærene, men trekk ut støpselet.
Vi anbefaler LED-pærer på julebelysningen, siden disse pærene avgir mindre varme og er mer brannsikre enn andre pærer.
3. Sjekk komfyren og stekeovnen
Ta runden innom kjøkkenet, og kontroller at komfyren/stekeovnen er slått av. Trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. If anbefaler deg å bruke komfyrvakt. Med en komfyrvakt slår komfyren seg av automatisk dersom det oppstår farlige situasjoner.
4. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin
Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd av. Trekk også ut støpselet fra stikkontakten. Dersom støpselet står i stikkontakten, kan du oppleve overladning, hvor det elektriske apparatet begynner å brenne av seg selv.
Trekker du ut støpselet unngår du tillegg at apparatene slår seg på dersom noen kommer borti bryteren uten å vite det.
5. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover
Vi anbefaler deg å ikke lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis det er nødvendig å lade om natten, bør du lade et annet sted enn på soverommet. Lad på et ryddig, stabilt og ikke-brennbart underlag med optiske røykvarslere i nærheten. Et godt alternativ kan være å bruke en usb-sikkerhetslader eller et tidsur.
6. Sjekk peis og ovner
Pass på at du ikke bruker panelovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 centimeter unna peis og andre typer ovner. Dersom panelovnen din er plassert under et vindu, bør du sørge for at det er god avstand til gardinene, slik at de ikke blir overopphetet og tar fyr.
Husk også å sjekke at ildstedet er godt slukket før du legger deg.
7. Unngå å bruke elektronikk når du sover
Vi anbefaler deg å ikke bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten, dersom du kan unngå det. Et branntilløp er mye enklere å takle når du er våken enn hvis du bråvåkner på grunn av en røykvarsler som uler.
Med husforsikring i If er du sikret dersom boligen din skulle bli totalskadd ved brann. Hos If får du fullverdigaranti uansett hvilken husforsikring du velger. Det betyr at huset ditt blir bygd opp igjen ved totalskade. Alder og slitasje på bygningen vil ikke ha noen betydning.