Rekordtidlig MC-sesong: Dette bør du tenke på

Mye grus på veiene, og bilister som ikke er forberedt på motorsykler i trafikken. Les MC-instruktørens tips.

Motorsykkel som kjører på veien. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX

Asfalten er blitt tørr mange steder, sola skinner og de kaldeste gradene glimrer med sitt fravær. Dette har lokket de ivrigste motorsyklistene ut på veien tidligere enn vanlig.

Aldri opplevd at MC-er hentes ut så tidlig

Kåre Vaskinn, daglig leder hos MC Oslo forteller at den første sykkelen ble hentet ut av vinterlagring allerede i januar:

– Jeg har jobbet her i en mannsalder, men har aldri opplevd at motorsykler blir hentet ut så tidlig. Vi har også en økning i både aktivitet på verkstedet og salg av MC, noe vi vanligvis ikke ser før i månedsskiftet april-mai.

Truls Hjortnæs, fagleder og MC-instruktør i Cheetah Racing.
Truls Hjortnæs, fagleder og MC-instruktør i Cheetah Racing har kjørt motorsykkel i mange år, hvorav ti i politiets trafikkorps. Foto: Cheetah Racing

Men ifølge Truls Hjortnæs, MC-instruktør i Cheetah Racing, innebærer det å starte sesongen såpass tidlig også noen tilleggsrisker, særlig med tanke på uforutsigbart føre:

– Noen er i overkant vågale, spør du meg.

Sørg for å bli sett og forstått

Motorsyklister er dessverre høyt representert i ulykkesstatistikken. Historisk sett er starten på MC-sesongen generelt utsatt for ulykker, og en enda tidligere sesongstart fører derfor med seg ekstra risiko.

– På starten av sesongen er ikke bilistene vant til å se oss motorsyklister i trafikkbildet, og så tidlig på året er vi heller ikke ventet, advarer Hjortnæs.

Både bilister og motorsyklister har lett for å feilvurdere avstand og hastighet på en motorsykkel, noe som fort kan skape farlige situasjoner. Det er derfor viktig å vite hvordan du som motorsyklist blir sett og forstått, og ha en god samhandling med andre trafikanter.

På banekjøring: Ola Roll (t.h.) fagsjef for MC-forsikring, her sammen med Kenneth Havrevoll, MC-entusiast og produktspesialist i If. Foto: If

Ola Roll, fagsjef for MC-forsikring hos If, anbefaler å bruke refleksvest eller refleksfelt på kjøredress og hjelm.

– Vi ser at det er to typiske feil MC-førere gjør: Å feilbedømme fart og bremselengde, og å ikke gjøre seg selv synlig nok for andre trafikanter, sier Roll.

Riktig MC-utstyr kan redde liv

Motorsyklister ofte rustne ved sesongstart

Det er imidlertid ikke bare bilister som må venne seg til MC-ene. Mange motorsyklister overvurderer kjøreevnene sine etter en «vinterpause». Selv om vinteren i år har vært kort mange steder i landet, har de fleste hatt noen måneder pause, og da er det naturlig å være litt rusten.

MC-kjøring er såpass krevende at du må kjøre jevnlig for å holde ferdighetene ved like. Ifølge Statens Vegvesen skyldes størsteparten av alle MC-ulykker manglende vurderingsevne og kompetanse hos MC-føreren.

– Å kjøre motorsykkel er litt som å sykle, men å håndtere motorsykkelen er ferskvare. Derfor råder vi alle til å delta på rustløserkurs hvor du frisker opp ferdighetene dine og tilegner deg ny kunnskap, forteller Hjortnæs.

Rustløserkursene starter som regel ikke opp før i månedsskiftet april – mai, men Hjortnæs anbefaler de som allerede er ute med sykkelen å trene litt på egenhånd.

– Det enkleste er å sjekke om din lokale trafikkstasjon har sin kjøregård stående klar. Det er ofte greit å benyttes seg av denne på kveldstid når stasjonen er stengt. Ellers anbefaler vi å trene på serpentiner og slalåm for å myke opp litt, samt trene på nedbremsing i den samme hastigheten du kommer til å kjøre i, på et egnet sted.

Ofte uforutsigbart veigrep

Selv om du kan trene og friske opp de tekniske ferdighetene dine, har du liten kontroll over kjøreforholdene på veien. Før feiebilene kommer, er grus i veibanen blant de hyppigste årsakene til ulykker. Og på denne tiden av året ligger det mye sand og grus etter veiene, spesielt langs veiskulderen og midt i kjørefeltet.

– Tipset mitt er å følge hjulsporet, hvor det normalt er mindre grus og sand, og ikke krysse kjørefeltet mer enn nødvendig, forteller Hjortnæs.

I møte med store mengder grus i svinger, er det mange motorsyklister som stivner og fikserer på grusen. Hjortnæs understreker derfor viktigheten av å feste blikket fram dit du skal, samtidig som du følger hjulsporet til bilene.

Pass også på å senke farten før svingen, og unngå å bremse i selve svingen. Er det mye grus, kjør rett fram så mye som mulig når du kjører over gruspartiet.

Vær oppmerksom på at asfalten i seg selv også kan være glatt. Særlig i kombinasjon med salting og frost om natta. Vær derfor obs på skyggepartier. Kulde i bakken og i lufta gjør i tillegg dekkene hardere og gir lavere friksjon enn ved vår og sommer.

Sist, men ikke minst; husk at været er ustabilt tidlig på våren, og at du fortsatt kan få et gjensyn med snøen.

Har du forsikringen i orden for sesongen? If har Norges mest kjøpte MC-forsikring.

 1. Magasinet

  3 tips for trygg bremseteknikk for MC

  Tiden er kommet for å dra fram motorsykkelen igjen. Men før du tester hva doningen duger til, bør du sikre at du og sykkelen er trygge i trafikken.

  19.03.2020
 2. Sikkerhetstips for MC-førere

  Tips for å unngå ulykker på veien, og tyveri av motorsykkelen din.

  14.04.2016
 3. Riktig MC-utstyr redder liv

  Beskytt hele kroppen når du kjører MC. Alle deler av kroppen bør beskyttes. Vi har listet opp det du trenger fra topp til tå.

  14.04.2016
 4. Magasinet

  Rekordtidlig MC-sesong: Dette bør du tenke på

  Mye grus på veiene, og bilister som ikke er forberedt på motorsykler i trafikken. Les MC-instruktørens tips.

  10.12.2021
 5. Magasinet

  3 tips for trygg bremseteknikk for MC

  Tiden er kommet for å dra fram motorsykkelen igjen. Men før du tester hva doningen duger til, bør du sikre at du og sykkelen er trygge i trafikken.

  19.03.2020
 6. Magasinet

  Derfor støtter vi i If Åpen Brannstasjon

  Brann er noe av det verste som kan ramme en familie. Vi vil gjerne at dere skal slippe å oppleve det.

  22.08.2019
 7. Magasinet

  Slik unngår du førjulsbulken

  22. desember er den store bulkedagen. Visste du at det er nesten 90 prosent flere bilskader denne dagen?

  23.09.2020
 8. Magasinet

  Unngå å miste et bilhjul i fart

  Hjul som faller av bilen i høy fart kan skape farlige situasjoner i trafikken. Har du husket å etterstramme hjulmutterne på vinterdekkene dine?

  08.11.2021
 9. Magasinet

  Derfor trenger du ikke egen elsykkelforsikring

  Visste du at tyveri av de fleste elsykler er dekket av innboforsikringen? Sjekk om forsikringen dekker din elsykkel.

  19.08.2020
 10. Magasinet

  Passer du godt nok på hunden din i mørket?

  Klarer du å få øye på hunden i mørket? Ny video fra If viser hvorfor refleksen kan redde livet til hunden din. I denne artikkelen får du ekspertens råd.

  01.02.2021
 11. Magasinet

  Husk å vaksinere og ID-merke katten din

  For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

 12. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 13. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022