Vinterlagring av MC-en

Sesongen er på hell, og det nærmer seg vinterlagring av motorsykkelen. Tar du deg tid til noen viktige sjekkpunkter før sykkelen settes bort, vil sesongstarten til våren bli enklere!

Motorsykkel på veien

En godt vedlikeholdt sykkel er tryggere, og den holder seg ikke minst bedre i verdi. Gjør du disse sjekkpunktene før du vinterlagrer sykkelen, blir det også færre kjedelige overraskelser til våren. 

Sjekklisten før vinterlagring

Rengjøring og vedlikehold:

  • Rengjør sykkelen grundig før du lagrer den, og tørk den godt! Dette vil bidra til å beskytte mot rust og korrosjon. Polering er også en fordel for å beskytte lakken gjennom vinteren, samtidig som det gjør vårklargjøring enklere.
  • Vask og smør kjede, og gå over sykkelen hvis det er noe som bør byttes ut. I så fall er det lurt å være tidlig ute med å bestille verkstedstime.
  • Smør opp bevegelige deler som for eksempel hendler, støtte, fothvilere, tenningslås, tanklokklås og setelås.
  • Oljeskift og bytte av filter kan med fordel gjøres på høsten. I gammel olje kan det være mye rester som kan påvirke motoren negativt når du starter opp igjen. Dette legger seg som et bunnfall i motoren.
  • Etterfyll frostvæske ved behov.

Batteri og drivstoffsystem:

  • Koble fra batteriet fra motorsykkelen og sett det til vedlikeholdslading. Dette vil bidra til å forlenge batteriets levetid. Står sykkelen i en kald garasje, er det den fordel å ta ut batteriet og lade det innendørs. Sjekk batteripolene for korrosjon.
  • Fyll opp tanken med bensin og tilsett en bensinstabilisator for å unngå kondens og oksidering av bensinen. Fyll helst 98 oktan da denne bensinen inneholder mindre etanol.

Dekk:

  • Sjekk dekkene for slitasje og riktig lufttrykk. Det beste er at den står på depotstøtter slik at dekkene ikke står i kontakt med gulvet. Hvis du ikke har denne muligheten anbefales det å fylle litt mer luft i dekkene for å unngå flate punkter på dekket.

Hvordan oppbevare sykkelen?

Det beste lagringsmiljøet er et tørt sted, og helst med en jevn temperatur. Bruk et egnet motorsykkeltrekk som beskytter for støv og smuss. Ikke start sykkelen gjennom vinteren, motoren har nemlig ikke godt av korte oppstarter. Det kan lett sote ned plugger og skape kondens i motoren. Det hjelper heller ikke på lading av batteriet!

Bør du beholde forsikringen gjennom vinteren?

Vurderer du å midlertidig avregistrere MC-en din? Dette gjør at du sparer Trafikkforsikringsavgiften og ansvarsforsikringen, men vi anbefaler likevel å beholde kaskoforsikringen året rundt. Det gir en økonomisk trygghet i tilfelle brann, naturskader, tyveri og/eller hærverk eller andre uventede skader som kan oppstå når motorsykkelen din står lagret.

Husk også at MC-forsikring er sesongpriset, som betyr at prisen i vinterhalvåret er langt lavere. Les om sesongsprising her.

Relaterte artikler