Huskatt, rasekatt, hannkatt eller hunnkatt: Hvilken katterase passer deg?

En katt er ikke bare en katt, dette bør du tenke på når du skal skaffe deg en garnnøstesjonglør.

I Norge finnes det 48 katteraser. De har ikke like store variasjoner som du ser hos hunder, men det er likevel ulikheter i aktivitetsnivå, temperament, pelsstell og hvor sosiale de er. Det kan også være store individuelle forskjeller innenfor samme katterase. Derfor er det viktig å bli kjent med katten og kattemoren for å finne den pusen som passer best for deg.

Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for katteforsikring i If. Foto: If
Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for katteforsikring i If. Foto: If

Huskatten er den vanligste katten i Norge

Huskatten, en blandingsrase, er den som er mest utbredt i Norge.

Skaffer du deg en kattunge av en huskatt, kan du ikke alltid være sikker på hvordan den vil se ut eller hvilket temperament den vil ha, siden pappaen ofte er ukjent. Utseende og adferd varierer, pelsen kan være både kort og lang, selv om kort pels er mest vanlig. Gjennomsnittsstørrelsen er på 4-6 kg.

Det er gjerne en aktiv katt med sterke jaktinstinkter og som trenger tilgang til utearealer.

– Siden huskatten som regel er et resultat av naturlig seleksjon, er det en robust katt uten rasespesifikke lidelser, forteller Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for katteforsikring i If.

Aktivitetsnivå og gemytt

– Generelt sies det at smale, slanke katteraser som siameser og rexer er mer energiske og oppmerksomhetskrevende, mens litt mer kompakte raser, som britisk korthår, oftere er roligere og mer bedagelig anlagt. Det samme kan sies om perser og exotic, men det kan dessverre også skyldes at de kan ha pusteproblemer, og rett og slett ikke får nok luft, forteller Bjølsen Opstad.

Noen rasekatter har gjennom avl mistet mange av sine naturlige instinkter, og passer ofte bedre som innekatt enn andre raser. Noe som er verdt å tenke på hvis du ikke har mulighet til å slippe katten utendørs.

I motsetning til hund, finnes det ikke en katterase som er mer familievennlige enn andre.

– Generelt er ikke katter komfortable med små barns herjing, men er katten vant med barn, er det sjelden noe problem, sier Bjølsen Opstad.

Store og små katteraser

Er du ute etter en stor katt, så er maine coon, norsk skogskatt og sibirkatt de vanligste i Norge. Disse har en normalvekt på 6-8 kg.

Selv om det ikke er så store størrelsesforskjeller på små og store katter, er det likevel visse ting du bør være obs på:

– Med en stor katterase må du regne med høyere fôrkostnader og ofte både større katteluke og et større transportbur enn de tradisjonelle katteburene. Skal du ut og reise, har de fleste flyselskaper maksvekt på åtte kg i kabinen, dermed kan de tyngste kattene være nødt til å oppholde seg i lasterommet under flyturen.

Det finnes også raser i den andre delen av størrelsesskalaen, men de små katterasene er foreløpig ikke så vanlige i Norge. Mindre katter er ofte aktive, men gemyttet kan variere mye fra rase til rase, og fra katt til katt.

Rasekatter kan ha helseproblemer

Bjølsen Opstad kan fortelle at noen katteraser er mer utsatt for sykdommer enn andre.

– Det kan være arvelige lidelser eller rasespesifikke lidelser som skyldes usunn avl. Sistnevnte gjelder for eksempel perser og exotic, som er avlet for å ha flat nese. Disse kan ha pusteproblemer og er spesielt utsatt for tett nese og rennende øyne.

Bjølsen Opstad anbefaler at du setter deg inn i hvilke lidelser som er vanlige for den katterasen du har sett deg ut. Velg en seriøs oppdretter som er opptatt av å avle friske katter.

Det kan også være lurt å sjekke hvordan katteforsikringen dekker den aktuelle rasen, siden de fleste forsikringsselskaper har begrensinger ved arvelige eller rasespesifikke lidelser.

Beregn pris på katteforsikring

Hannkatt eller hunnkatt

Det er fordeler og ulemper med både hunn- og hannkatter. Men en ukastrert hannkatt kan være mye borte fra hjemmet og er mer utsatt for slåsskader, siden han er opptatt av å hevde og utvide reviret sitt. Han vil også markere reviret sitt ved å skvette urin som lukter temmelig sterkt.

– Ukastrerte hannkatter kan bli far til mange kattunger, og ikke alle er like ønsket. Så for å begrense antallet hjemløse puser, blir hannkatter som ikke brukes i avl ofte kastrert fra fire måneders alder.

– Hunnkatter som ikke er sterilisert vil få løpetid ca. hver 21 dag. Da kan hun gjerne endre adferd til å bli mer kosete, mer vokal og vil mer ut på tokt. Har du en hunnkatt som går utendørs og ikke er sterilisert, er det stor risiko for utilsiktede kattunger.

Noen bruker p-piller som et alternativ til sterilisering av hunnkatt, men dette øker risikoen for jurkreft og livmorbetennelse. I tillegg er det ikke er sikkert, siden katten både kan kaste opp pillen eller spytte den ut.

Sterilisering av hunnkatt er et større inngrep enn kastrering av hannkatt, men katten er relativt pigg igjen et par dager etter inngrepet.

Langhåret eller korthåret katt

Mange synes en langhåret katt med stor, fluffy pels er flott. Men Bjølsen Opstad presiserer at en langhåret katt krever mer pelsstell enn en korthåret katt.

– Generelt sett liker ikke katter å bli børstet, og en langhåret katt vil få store floker i pelsen hvis den ikke blir gredd. Men når katten har blitt vant til pelstellet, er dette som regel ikke noe problem.

Mange langhårete katter må inn til veterinær to ganger i året for en såkalt «løveklipp», hvor de barberer bort all pelsen.

Allergivennlige katteraser

I motsetning til hva mange tror, er det ikke pelsen allergikere reagerer på, men allergener fra kattens talg- og spyttkjertler, hudceller og urin. Derfor er det ikke slik at katter uten pels er mer allergivennlige.

– Det finnes katteraser som er mer allergivennlige enn andre, som sibirkatt og devon rex. Men det er likevel vanskelig å anbefale visse katteraser for allergikere, siden allergennivåene kan variere innenfor samme rase. Hvis du tror du er allergisk, bør du prøve å passe en katt eller dra på besøkshjem, før du skaffer deg katt på permanent basis, er Bjølsen Opstads anbefaling.

Foto: Shutterstock /  NTB Scanpix

  1. Magasinet

    Huskatt, rasekatt, hannkatt eller hunnkatt: Hvilken katterase passer deg?

    En katt er ikke bare en katt, dette bør du tenke på når du skal skaffe deg en garnnøstesjonglør.

    04.05.2022
  2. Magasinet

    Derfor bør du forsikre katten din

    Katten din kan også bli syk eller skadet. Med katteforsikring slipper du å si nei til veterinærbehandling av økonomiske grunner.

  3. Magasinet

    Ønsker du deg katt?

    Enten du ønsker deg en kattunge eller en omplasseringskatt, er det mange hensyn til. Dette må du tenke på før du kjøper katt.

    24.09.2020
  4. Magasinet

    Skal du kjøpe hund? Dette må du tenke på

    Å kjøpe hund er et stort valg, og det er viktig å sette seg godt inn i hva det innebærer før du kjøper. Her er våre beste tips.

    22.04.2021
  5. Magasinet

    Dette må du tenke på når du har hunden med på biltur

    Visste du at en hund på 6 kg vil veie nesten 800 kg ved et krasj i høy fart? Derfor er det viktig at du sikrer hunden din godt, uansett om det er en kort eller lang biltur.

    05.01.2022
  6. Magasinet

    Huskatt, rasekatt, hannkatt eller hunnkatt: Hvilken katterase passer deg?

    En katt er ikke bare en katt, dette bør du tenke på når du skal skaffe deg en garnnøstesjonglør.

    04.05.2022
  7. Magasinet

    Den viktigste grunnen til å forsikre hunden din

    Blir hunden din alvorlig syk, er det vondt å takke nei til livreddende behandling av økonomiske grunner. Med hundeforsikring slipper du det.

  8. Magasinet

    Dette må du tenke på når du skal kjøpe omplasseringshund

    Det er flere fordeler ved å kjøpe en voksen omplasseringshund. Ikke minst er det et godt alternativ dersom du ønsker å slippe hele valpestadiet.

    20.01.2022
  9. Magasinet

    Ikke gjør denne feilen når du skal velge hunderase

    Ikke velg hund kun ut ifra søthetsskalaen. Husk at det er det indre som teller mest, også når det gjelder hund. Dette bør du tenke på når du skal velge hunderase.

    01.07.2022
  10. Magasinet

    Best i test på hundeforsikring

    Hunden din fortjener en god forsikring. Norsk Familieøkonomi har testet åtte ulike selskaper, og kåret If hundeforsikring til best i test.

  11. Magasinet

    Slik velger du riktig oppdretter

    Hvordan skille en seriøs hundeoppdretter fra en useriøs oppdretter? Her er dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad beste råd.

    04.05.2021
  12. Magasinet

    Hvordan ser du om hunden er syk?

    Oppfører hunden seg annerledes enn den pleier, eller har den spist noe den ikke skal? Slik ser du om hunden din er syk.

    28.10.2020
  13. Magasinet

    Reise med hund? Husk dette

    Skal du ha med hunden din på fly til utlandet, eller reise med båt eller bil? Slik er du best mulig forberedt.

    12.11.2019