Dette må du tenke på når du skal kjøpe omplasseringshund

Det er flere fordeler ved å kjøpe en voksen omplasseringshund. Ikke minst er det et godt alternativ dersom du ønsker å slippe hele valpestadiet.

Voksen omplasseringshund

Har du bestemt deg for å kjøpe hund, men ikke kan- eller ønsker å kjøpe en valp, er det vel så mye glede i å kjøpe en voksen omplasseringshund.

Kjøper du en omplasseringshund, overtar du ofte en voksen velfungerende hund, og som du i tillegg kan ta i bruk til oppgaver som jakt, lange turer eller andre oppgaver du ønsker å trene opp hunden til, med en gang. Og, ikke minst slipper du valpestadiet, med alt det innebærer av tålmodighet og tid for å få en renslig og velfungerende hund.

Dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad. Foto: Gunhild Gjølstad
Dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad. Foto: Gunhild Gjølstad/If

Mange årsaker til at hunder omplasseres

Mange tror at alle omplasserte hunder er mishandlet eller har atferdsproblemer, men det trenger ikke alltid være tilfelle. Det er nemlig flere årsaker til at hunder blir omplassert – skilsmisse, endringer i arbeidsforhold, tid og allergier er noen av grunnene til at mange velger å gi fra seg hunden sin til nye eiere.

– Omplasseringshunder trenger ikke å ha noen problemer. Men, i noen tilfeller kan det være en utfordring at du selv ikke har vært med å forme hunden. Da kan den allerede kan ha fått noen dårlige vaner eller negative erfaringer, sier Bjølsen Opstad.

Men det betyr ikke at det ikke er ting du kan jobbe med eller det finnes løsninger for. Stiller du godt forberedt og stiller noen ekstra spørsmål, kan du enkelt fange opp eventuelle utfordringer tidlig.

– Få mest mulig informasjon om hundens oppvekst, hva den er vant til, hva den liker, og hva den kan og ikke kan. Husk også at hunden trenger tid til å venne seg til sine nye omgivelser. Gi den god tid til å finne sin plass i sitt nye hjem.

Skal du kjøpe hund? Dette må du tenke på

Det finnes også mange oppdrettere som har voksne hunder de ønsker et nytt hjem til. Dette er et godt alternativ for deg som har lyst på en voksen renraset hund.

Sørg for at omplasseringshunden er frisk

Like viktig som at hunden er snill og veloppdragen, er det viktig å sørge for at hunden du skal kjøpe er frisk. Så før du overtar en voksen hund, bør den undersøkes av veterinær.

– Det er viktig at du og tidligere eier skriver en kontrakt når du har bestemt deg for å kjøpe hunden. Husk å ordne alle papirer om at hunden er registrert. Er hunden er ID-merket må informasjonen oppdateres med ny eier, forteller Bjølsen Opstad.

– Spør også om å få med hundens helseattest som dokumenterer hvilke vaksiner hunden har tatt, og hundens generelle helsetilstand.

Du kan sjekke enkle ting selv, men det er ikke alltid så lett å undersøke en «fremmed» hund.

– Om du ikke er kjent med hund, kan det være vanskelig å vite hva som er normalt, men det kan være lurt å gå gjennom hunden med eier uansett, for tidligere eier vil mest sannsynlig vite hva som er normalt for akkurat den hunden i tilfelle den skulle bli syk på et senere tidspunkt.

Slik sjekker du omplasseringshunden selv

 • Sjekk at hunden har jevn, blank pels og at den ikke viser tegn til kløe
 • Tennene skal være hele og ikke dekket av belegg. Tannkjøttet skal være lys rosa
 • Øynene skal være klare og uten puss eller rødhet
 • Sjekk i ørene, de skal være rene, ha en lys farge og ikke vond lukt
 • Kjenn over hunden, er det noen kuler eller utvekster noe sted?
 • Sjekk at klørne er hele og at potene ikke har sår/eksem eller rifter

Andre viktige spørsmål når du kjøper omplasseringshund

Først og fremst er det viktig å undersøke hundens historie og hvorfor den blir omplassert. Deretter er det greit å gå gjennom en lite sjekkliste før du tar hunden med hjem:

 • Har hunden blitt fulgt opp med vaksiner og helsesjekker årlig av veterinær?
 • Kommer hunden når du roper på den?
 • Hvilke kommandoer brukes i hverdagen og hunden er vant med?
 • Finnes det noe hunden er redd for, eller ikke liker?
 • Jager eller vokter den? Hvilke utfordringer har hunden?
 • Hvordan er hunden blant barn og andre mennesker?
 • Hvordan trives hunden sammen med andre hunder?
 • Kan hunden være alene noen timer uten å bli stresset?
 • Hvordan ser en vanlig dag ut for hunden, hvilke rutiner har hunden?

Fotocredit: Bildhuset

 1. Magasinet

  Skal du kjøpe hund? Dette må du tenke på

  Å kjøpe hund er et stort valg, og det er viktig å sette seg godt inn i hva det innebærer før du kjøper. Her er våre beste tips.

  22.04.2021
 2. Magasinet

  Ikke gjør denne feilen når du skal velge hunderase

  Ikke velg hund kun ut ifra søthetsskalaen. Husk at det er det indre som teller mest, også når det gjelder hund. Dette bør du tenke på når du skal velge hunderase.

  31.10.2020
 3. Magasinet

  Dette er de friskeste hunderasene

  Noen hunderaser er sunnere enn andre. Mye skyldes avl, men også størrelse. Se hvilke raser som har minst sjanse for dyre veterinærbesøk.

  31.10.2019