Dette er de friskeste hunderasene

Noen hunderaser er sunnere enn andre. Mye skyldes avl, men også størrelse. Se hvilke raser som har minst sjanse for dyre veterinærbesøk.

Buhund er en av de friskeste hunderasene

Alle hunder kan bli syke, men statistikk viser at noen hunderaser er mer belastet enn andre. Med mange veterinærbesøk kan veterinærutgiftene komme opp i betydelige summer.

Men Martine F. Nygaard, veterinær og kategoriansvarlig for hundeforsikring i If, kan fortelle at noen hunderaser er sjeldnere på operasjonsbordet enn andre.

Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikring i If
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikring i If

Mindre sykdom blant nordiske hunderaser

– Vi ser at de nordiske rasene som norsk elghund, buhund og lapphund er generelt friskere enn andre. Disse hunderasene er hardføre og har generelt lite veterinærutgifter sammenliknet med en del andre hunderaser, forteller Nygaard.

Hvorfor disse er friskere enn andre, henger sammen med en sunn avl fokusert på egenskaper i stedet for utseende. I tillegg er dette raser som ofte får god mosjon, enten i form av jakt eller turer i skog og mark.

Her ser du de friskeste hunderasene ut ifra Ifs skadestatistikk:

  • Dansk-svensk gårdshund
  • Norsk elghund
  • Finsk lapphund
  • Norsk lundehund
  • Norsk buhund
  • Østsibirsk laika
  • Shiba

Les også: Dette er den viktigste grunnen til å ha hundeforsikring

Aktive hunder med ulike egenskaper

Selv om det er lurt å tenke på helse, bør du også være bevisst på hundens aktivitetsnivå og behov når du skal velge rase. Hunderasene i listen over er alle hunder som liker å være aktive, men de er avlet for ulike formål.

Er du ute etter en selskaphund som passer fint i en barnefamilie, kan dansk-svensk gårdshund, finsk lapphund, norsk lundehund, norsk buhund eller shiba være gode valg.

Driver du med jakt eller er glad i friluftsliv, kan hunderaser som norsk elghund, finsk lapphund, norsk buhund, østsibirsk laika eller shiba passe bra.

Dansk-svensk gårdshund, finsk lapphund og norsk buhund egner seg også godt til trening med fokus på agility og lydighet.

Sunne hunderaser gir ingen garanti mot sykdom

Det følger dessverre aldri med noen garanti for at hunden din holder seg frisk hele livet. I tillegg til hunderasens helse, spiller nemlig også gener og oppdretter en rolle.

En hund fra en statistisk sett sunn rase kan være mye syk, mens en hunderase som er predisponert for mange lidelser, kan leve et langt liv uten verken sykdom eller skade.

– Det lønner seg å velge en seriøs oppdretter, og sjekke sykdomshistorien til foreldrene og eventuelle tidligere valpekull, råder Nygaard.

Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Relaterte artikler