Skal du kjøpe hund? Dette må du tenke på

Å kjøpe hund er et stort valg, og det er viktig å sette seg godt inn i hva det innebærer før du kjøper. Her er våre beste tips.

Jente med hundevalp

Mange vil kjenne seg igjen i at det er ett liv før, og ett etter man har kjøpt seg hund. Derfor bør du vurdere nøye om du virkelig ønsker å ha hund. Når du kjøper hund, påtar du deg ansvaret for en levende skapning som er helt avhengig av deg og hvordan du tar vare på den.

1. Har du tid?

Dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad, påpeker at det er viktig at du tar stilling til om du har tid og anledning til å gi hunden nok oppmerksomhet og omsorg.

– En hund må luftes minst tre ganger om dagen. I tillegg til å gjøre fra seg, trenger den også å bruke både hode og kropp for å få tilfredsstilt behovene sine. De ulike hunderasene er avlet for ulike «oppgaver» og trenger derfor ulik form for aktivitet. En understimulert hund kan få utfordringer med å fungere i hverdagen, sier Bjølsen Opstad.

Du bør også ha i tankene at hunden bør ikke være alene mer enn seks til åtte timer per dag. De aller fleste hunder kan læres opp til å være alene hjemme i opptil åtte timer per døgn, forutsatt at hunden får tilstrekkelig med oppmerksomhet og aktivitet i tidsrommene før og etter.

Skal du lære opp hunden til å være alene hjemme, bør du starte i det små. Start gjerne med 5 – 30 minutter, før du legger til mer og mer tid.

Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: If
Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: If

2. Hvilke rase skal jeg velge?

Når du har bestemt deg for å skaffe deg hund, begynner jobben med å ta stilling til hva slags hund du skal kjøpe. Skal du gå for en valp eller en omplasseringshund? Blandingshund eller renraset?

Tenk deg grundig om. Velg hund etter egenskaper fremfor utseende, det er ikke gitt at den hunden du synes er søtest passer din livsstil og hverdag.

– Spør deg selv hva slags hund du vil ha. Ønsker du en selskaps-, vakt- eller jakthund. Instinktene varierer fra rase til rase, noe som krever forskjellige typer stimulering og mental trening, sier Bjølsen Opstad.

Kikk på raseklubbenes hjemmesider – det finnes en side for enhver rase. Er du fremdeles usikker, snakk med noen i raseklubben eller oppsøk noen med samme rase for å låne hunden eller bli kjent med hunderasen.

3. Omplasseringshund

Som mange er klar over, kan det være svært krevende å fostre en valp til å bli en stueren og lydig voksenhund.

Dersom du ønsker å slippe valpestadiet, kan en voksen hund eller omplasseringshund være et godt alternativ. Velger du en omplasseringshund, er det dessuten enklere å vurdere gemyttet til hunden og se om den passer inn i dine omgivelser og livsstil.

4. Tispe eller hannhund?

Hanner og tisper er forskjellige på mange måter, både når det gjelder vekt, størrelse og lynne.

– Hanner kan generelt være litt livligere høyere opp i alder, mens tisper ofte blir litt roligere når de er 4-5 år. Hannen er også ofte tyngre og sterkere enn en hunn. Men, hvis du gir god oppdragelse, trenger det likevel ikke å bety noe. Har du yngre barn som skal lufte hunden kan det likevel være verdt å tenke på hvilket kjønn som er best. Spesielt blant de storvokste rasene blir hannene ofte mye tyngre og sterkere, forteller Bjølsen Opstad.

En tispe kan være litt mykere og lettere å ha med å gjøre, men du får litt ekstra jobb når den har løpetid. Er du usikker, ta imot råd fra oppdretteren når du skal velge valp og kjønn.

5. Velg en seriøs hundeoppdretter

Når du har bestemt deg, er neste steg å finne en oppdretter. For at du kan være trygg på at du får en sunn og frisk hund, er det viktig at du finner en seriøs oppdretter. Det kan du blant annet gjøre gjennom Norsk Kennelklubb. Der kan du få tips, veiledning og hjelp til å komme i kontakt med kenneler, raseeksperter og valpeformidlere.

– Hos oppdretter kan det være lurt å undersøke at valpenes mor og far burde er fulgt opp med rutinemessige undersøkelser. Spør om sunnhet og temperament hos foreldre, besteforeldre og tidligere avkom.

Dette er de viktigste grunnene til å forsikre hunden din

Overtakelse og kjøpskontrakt

Vanlig praksis er at du overtar valpen når den er mellom 8 og 12 uker. Det varierer når hunden er klar, og en seriøs oppdretter vil kunne se om valpen er klar for et nytt hjem eller ikke. Mange valper har en fryktperiode ved 8 ukers alder og bør ikke bytte hjem disse dagene, selv om dette har vært sett på som mest vanlig.

Ved overtakelse bør hunden ha en fersk veterinærattest, høyst to uker gammel. Valpen må deretter følges opp med helsesjekk og vaksiner årlig.

Det anbefales også at du ID-merker hunden, dersom ikke oppdretter allerede har gjort det før overtakelse. Chip-merking er en liten databrikke føres inn under huden med en nål og gir deg som eier økt trygghet dersom hunden forsvinner ved et uhell.

– Du bør også skrive en kjøpskontrakt ved overtakelsen. Norsk Kennelklubb har en standardkontrakt for overtakelse som er fin å bruke, sier Bjølsen Opstad.

Frem til overtakelse er gjerne valpen forsikret gjennom oppdretter. Når du overtar valpen er det derfor lurt å tegne en egen forsikring på hunden.

Kjøper du en hundeforsikring tidlig og holder den løpende, vil det meste av fremtidige uforutsette hendelser være dekket. Det er imidlertid enkelte kostnader som ikke dekkes av hundeforsikringen, slik som vaksiner, ordinært tannstell og helsesjekker, som du fremdeles må betale fra egen lomme.

Foto: Johner Images

 1. Magasinet

  Ikke gjør denne feilen når du skal velge hunderase

  Ikke velg hund kun ut ifra søthetsskalaen. Husk at det er det indre som teller mest, også når det gjelder hund. Dette bør du tenke på når du skal velge hunderase.

  01.07.2022
 2. Magasinet

  Dette må du tenke på når du skal kjøpe omplasseringshund

  Det er flere fordeler ved å kjøpe en voksen omplasseringshund. Ikke minst er det et godt alternativ dersom du ønsker å slippe hele valpestadiet.

  20.01.2022
 3. Magasinet

  Slik velger du riktig oppdretter

  Hvordan skille en seriøs hundeoppdretter fra en useriøs oppdretter? Her er dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad beste råd.

  04.05.2021