Ikke gjør denne feilen når du skal velge hunderase

Ikke velg hund kun ut ifra søthetsskalaen. Husk at det er det indre som teller mest, også når det gjelder hund. Dette bør du tenke på når du skal velge hunderase.

Hvilken hunderase passer deg?

I Norge har vi mer enn 200 hunderaser, med stor variasjon i størrelse og adferd. En typisk feil mange gjør, er å velge hund etter hvor søt de synes den er.

– Legg mer vekt på egenskaper enn utseende, er anbefalingen fra Atle C. Strøm, ansvarlig for hundeforsikring i If. Hvis du vil ha en lykkelig hund, bør du velge en hunderase som passer livsstilen din.

Har du familie med småbarn eller bor du alene? Bor du på landet eller byen? Er du mye i aktivitet og vil ha en tur- og treningspartner, eller er du mer ute etter en kosehund?

– En hund er en partner du skal leve sammen med i mange år, så det er viktig å finne en hund som har de samme behovene som deg, forteller Strøm.

Aktive hunder

Selv om alle hunder trenger mosjon og mental stimulering, er det viktig å være klar over at ulike hunderaser er avlet til ulike formål. Mange raser har et sterkt behov for aktivisering, men hvilke type aktiviteter de passer til, kan variere fra rase til rase.

Noen hunderaser trives best med sporing og utholdenhet, andre med lydighet og smidighetstrening, mens andre trives best på lange turer ute i skog og mark.

Engelsk setter, border collie og siberian husky er eksempler på typiske aktive raser. Da er det en fordel at du selv har en aktiv livsstil, og liker å trene og leke med hunden. Sett deg inn i hvilke egenskaper rasen er avlet for, slik at den får gjøre det den er god på.

– En understimulert hund risikerer å utvikle atferdsproblemer. Du må være bevisst på hva hunden trenger for å gi den det beste livet den kan få, forteller Strøm.

Atle C. Strøm, ansvarlig for hundeforsikring i If
Atle C. Strøm, ansvarlig for hundeforsikring i If

Små hunderaser

Har du liten plass, kan en liten hund som for eksempel papillon, dachs, dansk-svensk gårdshund eller en liten terrier, være et godt alternativ.

Men ikke gå i fella hvor du tror at små hunder ikke trenger like mye trening eller aktivisering som store hunder. Mange mindre hunder er svært aktive og lekne. Små hunder trenger mosjon og trening på samme måte som store hunder for å kunne samarbeide og lytte til deg.

Store hunderaser

Store raser krever sin plass, både hjemme og under transport. Hunderaser som rottweiler, berner sennen, polarhunder og store mynde-raser er nok ikke de som egner seg best dersom du bor i en liten leilighet med begrenset tilgang til uteområder.

Store hunder er også ofte sterke. Dette bør tas med i vurderingen dersom barna i familien skal kunne håndtere hunden. Et større hundemat-budsjett må du nok også regne med, siden store hunder spiser betydelig mer mat enn små.

Vær bevisst på helseproblemer

Noen raser er mer utsatt for helseproblemer og sykdommer enn andre. Det kan være arvelige lidelser, eller lidelser de har fått fordi de er avlet på en bestemt måte.

– En del hunderaser er plaget av rasespesifikke lidelser som skyldes usunn avl. Dette gjelder for eksempel mops og fransk bulldog som begge er avlet med spesielt kort snute. De kan derfor ofte få pusteproblemer, forteller Strøm.

Produktsjefen anbefaler at du undersøker hvilke typiske lidelser som er vanlige for hunderasen du har sett deg ut. Det kan også lønne seg å sjekke hvordan hundeforsikringen dekker den aktuelle rasen. De fleste forsikringsselskaper har begrenset dekning ved arvelige lidelser eller rasespesifikke lidelser.

Blandingshund

En blandingshund kan være et resultat av både planlagt blandingsavl og en såkalt "tjuvparring". Puddelblandinger som labradoodle og goldendoodle, som er puddel blandet med henholdsvis labrador og golden retriever er en ettertraktet miks, men andre typer blandinger er også populære.

Med valp av blandingsrase kan det være vanskeligere å forutse størrelse, utseende og egenskaper. Ser du på hvilke raser hunden er blanding av og egenskapene til foreldrene, vil du likevel få en viss formening om hva du kan forvente deg.

– På samme måte som med rasehunder, bør du også med blandingshund undersøke at oppdretteren fokuserer på helse og hundeetisk forsvarlig oppdrett, tipser Strøm.

Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Relaterte artikler