Ønsker du deg katt?

Enten du ønsker deg en kattunge eller en omplasseringskatt, er det mange hensyn til. Dette må du tenke på før du kjøper katt.

Kattunge. Credits: Therese Winberg/scandinav

Mange ønsker seg katt som kjæledyr fordi de tror at katter ikke krever like mye stell og tid som hunder, men det er ikke nødvendigvis helt riktig. Vil du sørge for at katten din får et langt og sunt liv, er det et par ting du bør tenke over før du skaffer deg et nytt familiemedlem.

En katt kan bli opptil 20 år gammel. Så når du bestemmer deg for å kjøpe katt, påtar du deg ansvaret for et levende vesen som trenger oppmerksomhet og stell, hver eneste dag i lang tid fremover.

Det innebærer at du må ha kunnskap om hva slags mat, helsestell, levemiljø og aktivitet katten trenger for å trives og holde seg frisk. Du må også være forberedt på å dekke utgifter til veterinærbesøk og feriepass.

Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for katteforsikring i If. Foto: If
Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for katteforsikring i If. Foto: If

Miljø og trivsel for katten

Katter er jegere av natur, og selv om en del katteraser har mindre behov for fysisk utfoldelse enn andre, vil de aller fleste katter trives best med muligheten til å være ute i ny og ne.

– Men, dessverre er det slik, at en katt som går ute, kan være en katt på lånt tid. Dersom du bor i et område med mye trafikk, kan det være greit å tenke gjennom om du heller bør skaffe seg en rase som trives bedre som innekatt, råder Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for katteforsikring i If.

Beregn pris på katteforsikring

Uansett om du skaffer deg en kattunge eller en omplasseringskatt, er det viktig å huske på at katten må ha trygge rammer og holdes innendørs den første tiden.

– En god regel er å holde kattungen innendørs de første 2-3 ukene. Deretter kan du forsiktig introdusere den for eventuell hage eller andre områder utendørs. Det er essensielt at katten skjønner hvor hjemmet er og blir kjent med sin plass i flokken . Derfor er det kjempeviktig at du lar pus få lang tid til å slå seg til ro i sitt nye hjem, presiserer Bjølsen Opstad.

Vær ute sammen med katten den første tiden, slik at den ikke går seg bort i det nye nabolaget.

Huskatt eller rasekatt – hvor kan jeg kjøpe katt?

Det er enkelt å skaffe seg en katt, noen gis til og med bort gratis. Huskatter er blant de rasene som ofte er gratis, mens en rasekatt kan koste flere tusen kroner. Det kan imidlertid være lettere å forutse den voksne kattens utseende og væremåte når du skaffer deg en renraset kattunge.

– Om du ønsker en rasekatt, er det lurt å bruke god tid på å finne ut hvilken katterase som passer best for deg og din livssituasjon. Det er stor variasjon både i energibehov og hvor mye selskap de forskjellige rasene trenger, forteller Bjølsen Opstad.

Når du har funnet ut hvilken katterase du ønsker, bør du forhøre deg om hvilke oppdrettere som er aktuelle. Les litt på hjemmesidene deres for å få informasjon om linjene i deres oppdrett.

– Når du har kommet så langt i prosessen at du har funnet en oppdretter du synes virker seriøs og aktuell, er det lurt å besøke dem for hilse på noen av kattene. Det beste er å få møte katten som blir mor til kattungen du skal kjøpe. Du vil som regel i stor grad se hvordan avkommet blir ut i fra gemyttet og helsen til mor.

Spør gjerne oppdretter litt ekstra om kattemor sin generelle helse og sykdomshistorie. Kjøper du en rasekatt, skal det også følge med stamtavle eller dokumentasjon om at katten er rekvirert hos NRR.

Kattens første tid i hjemmet

Når du kjøper katt, leveres ikke kattunger før de er tidligst 12 uker gamle. Frem til denne alderen trenger de å være sammen med mor og søsken for å utvikle seg normalt.

Men før katten kommer hjem til deg, er det greit å gjøre noen forberedelser. Kjøp inn kattekasse og kattesand, sånn at katten lærer hvor den skal gå på do med en gang den flytter inn hos deg.

– Både dyreklinikker og dyrebutikker har gjerne et godt utvalg. Enkelte typer kattesand være tilsatt gode lukter, mens andre er designet sånn at den ikke fester seg så lett under potene og dermed ikke får kattesand i hele huset.

– Siden katter i utgangspunktet er ørkendyr, så kan det lønne seg å kjøpe så finkornet sand som mulig, forteller Bjølsen Opstad.

Kjøp også inn et godt kattefôr tilpasset kattens alder.

– Husk at de fleste katter ofte spiser små porsjoner av gangen mange ganger i døgnet, fremfor et stort måltid. I tillegg bør katten alltid ha tilgang til friskt vann, selv om katter opprinnelig er ørkendyr og ikke drikker så mye.

Sett gjerne av litt tid til å være litt hjemme med katten den første tiden, slik at katten blir kjent med deg og det nye hjemmet sitt. Det kan også være gøy – også for deg å knytte bånd med pus med lek. De fleste, både unge og eldre katter, har et jaktinstinkt og er som regel lette å by opp til dans.

Noen leker av god kvalitet kan derfor være en bra investering i å få katten husvarm.

Helseattest

Uansett om du kjøper en kattunge eller omplasseringskatt, er det viktig at du får med en helseattest. Den dokumenterer om katten har blitt undersøkt av veterinær, og om den er vaksinert mot kattepest samt fått ormekur. Husk også at attesten må være utstedt av veterinær, og den skal ikke være eldre enn tre uker.

Foto: Therese Winberg / Scandinav

 1. Magasinet

  Huskatt, rasekatt, hannkatt eller hunnkatt: Hvilken katterase passer deg?

  En katt er ikke bare en katt, dette bør du tenke på når du skal skaffe deg en garnnøstesjonglør.

  04.05.2022
 2. Sykdom på Thailandsferie

  Sykdom på Thailandsferie

  24.02.2022
 3. Magasinet

  Kjøpe bengal- eller sibirkatt? Slik finner en seriøs oppdretter

  Det er flere grunner til at du ikke bør kjøpe en rasekatt til rabattert pris.

  26.02.2020