De friskeste katterasene

Alle katter kan bli syke, men noen katteraser er mer utsatt for sykdom enn andre. Se hvilke katter som har statistikken på sin side.

En av de friskeste katterasene.

Det sies at en katt har ni liv, men det følger likevel ikke med noen garanti for at katten din holder seg frisk hele livet.

– Noen katteraser har imidlertid mer robust helse enn andre. Statistikken vår viser at risikoen for sykdom og lidelser henger sammen med rase, forteller Martine Fossem Nygaard, veterinær i If.

Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If
Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If

Huskatten er den sunneste katten

Huskatten, som er den vanligste katten i Norge, er den som er minst syk sett ut ifra Ifs skadestatistikk.

– Huskatten er en blandingskatt og har derfor større variasjon i genene. Det gjør at den er mindre utsatt for arvelige eller rasespesifikke lidelser, forklarer Fossem Nygaard.

Den er generelt en frisk og sprek katt, noe som kan komme av at en stor del av genene stammer fra katter som har klart seg ute i flere hundre år, og derfor har utviklet visse helsemessige fordeler.

– Det samme ser vi hos rasekattene som ut ifra vår statistikk er friskest:

 • sibirkatt
 • norsk skogskatt
 • burmeser
 • ragdoll

Dette er katteraser som stammer fra, eller er nært beslektet med katter som historisk sett har klart seg utendørs på egenhånd. I kampen om å overleve har de derfor måtte utvikle seg etter evolusjonsprinsippene.

Beregn pris på katteforsikring

Sibirkatt

Sibirkatten er den rasen som ligner mest på villkatt. Dette er en stor katt med langhåret pels, likevel er sibirkatten ansett som en allergivennlig katt.

– Dette er en rase som har utviklet god helse for å overleve i et hardført vær og miljø, forteller Fossem Nygaard.

Sibirkatten er svært intelligent og trenger mye oppmerksomhet. Den er sosial og kjærlig, men liker ikke alltid å bli håndtert av fremmede. Dette er en aktiv katt som er god til å jakte og klatre, noen er også glad i å svømme og leke med vann.

Norsk skogkatt

– Den norske skogkatten kom antageligvis til Norden allerede med vikingene, og har på den måten utviklet seg i et tøft klima i mange hundre år. Den har mye til felles med sibirkatt i både lynne og utseende, forteller Fossem Nygaard.

Norsk skogkatt er en sosial katt som krever mye kos og oppmerksomhet, men er samtidig en tålmodig og rolig katt. De er aktive og lekne, og trives når de har tilgang til utemuligheter hvor de kan jakte og klatre.

Burmeser

Burmeseren er en mellomstor, muskuløs katt med kort pels.

– Burmeser kommer opprinnelig fra Thailand og Myanmar, men denne rasen stammer også fra katter som har klart seg ute gjennom flere hundre år, sier Fossem Nygaard.

Dette er katt som er svært oppmerksomhetskrevende, og som er veldig kjærlige mot eieren sin. Den er mindre selvstendig enn andre katter og trives ikke med å være lenge alene hjemme.

Det er en aktiv katt og trenger en aktiv eier, og gjerne en burmeser til som den kan leke med. Noen kaller den for hundekatten, blant annet fordi den kan like å leke apportering.

Ragdoll

– Ragdoll er beslektet med både norsk skogkatt og burmeser, så denne katten har derfor også med seg gener fra hardføre katter, forteller Fossem Nygaard.

Den hører til blant de større katterasene, men i motsetning til sine slektninger er den roligere og mer avslappet, uten særlig jaktinstinkt. Derfor kan ragdollen fungere bra som innekatt. Den trenger likevel å aktiviseres med lek, og er veldig sosial og oppmerksomhetskrevende.

Ragdollen er kjent for å være svært føyelig. Den gjør for eksempel ingen motstand når den blir løftet opp, derav navnet «ragdoll», som betyr «filledukke» på norsk.

Sunne katteraser kan også bli syke

Fossem Nygaard vil gjerne presisere at uansett hvilken rase du velger, finnes det ingen sikkerhet for at katten din holder seg fri for sykdom gjennom hele livet. Mye henger også sammen med helsen til kattens mor og far.

– Har valget falt på en rasekatt, bør du derfor sjekke sykdomshistorien til foreldrene, og velg en seriøs oppdretter som avler på sunne gener, anbefaler Fossem Nygaard.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix


Tekst:

If-redaksjonen
 1. Magasinet

  Huskatt, rasekatt, hannkatt eller hunnkatt: Hvilken katterase passer deg?

  En katt er ikke bare en katt, dette bør du tenke på når du skal skaffe deg en garnnøstesjonglør.

  04.05.2022
 2. Sykdom på Thailandsferie

  Sykdom på Thailandsferie

  24.02.2022
 3. Magasinet

  Ønsker du deg katt?

  Enten du ønsker deg en kattunge eller en omplasseringskatt, er det mange hensyn til. Dette må du tenke på før du kjøper katt.

  24.09.2020
 4. Magasinet

  Husk å vaksinere og ID-merke katten din

  For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

 5. Magasinet

  De friskeste katterasene

  Alle katter kan bli syke, men noen katteraser er mer utsatt for sykdom enn andre. Se hvilke katter som har statistikken på sin side.

  If-redaksjonen 21.12.2020
 6. Magasinet

  Kastrere katten? Her er alt du trenger å vite

  Hvis pus ikke skal brukes til avl, er det flere grunner til at det er lurt å kastrere den.

 7. Magasinet

  Kjøpe bengal- eller sibirkatt? Slik finner du en seriøs oppdretter

  Det er flere grunner til at du ikke bør kjøpe en rasekatt til rabattert pris.

  26.02.2020
 8. Magasinet

  Slik beskytter du katten din mot flått

  Flått kan også angripe katter. Dette gjør du for å unngå at katten din blir syk av flåttbitt.

  14.07.2022
 9. Magasinet

  Best i test på forsikring av katt

  Norsk Familieøkonomi sin test av katteforsikring viser at Ifs forsikring er best i test. – Det bekreftes av responsen i markedet, sier Ifs produktsjef.

  02.01.2022
 10. Magasinet

  Derfor bør du forsikre katten din

  Katten din kan også bli syk eller skadet. Med katteforsikring slipper du å si nei til veterinærbehandling av økonomiske grunner.

 11. Magasinet

  Med FirstVet kan du snakke med veterinæren på nett

  Det er ikke alltid så enkelt å få med katten til veterinæren. Nå kan du ta veterinærbesøket på mobilen i stedet.

  05.02.2020
 12. Kattens julefarer

  Julen er en fin tid der familien samles – og kanskje er det ekstra tid til å gi pus kos, oppmerksomhet og aktivisering? Det er likevel noen julefarer du bør vite om. Les hvilke her!

  20.12.2022
 13. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022