Kastrere katten? Her er alt du trenger å vite

Hvis pus ikke skal brukes til avl, er det flere grunner til at det er lurt å kastrere den.

Kastrert katt

En ukastrert katt kan fort få mange avkom. I løpet av tre år kan en fertil hunnkatt formere seg til 20 000 katter. I Norge finnes det i dag flere titusener hjemløse katter. For å unngå å bidra til enda flere, velger mange å kastrere katten sin. Da forsvinner kattens seksualdrift, og adferden som følger med.

Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If
Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If

Sterilisere eller kastrere?

Mange bruker kastrering om hanndyr og sterilisering av hunndyr, men Martine Fossem Nygaard, veterinær i If, forklarer forskjellen:

– Kastrasjon er fjerning av reproduksjonsorganer – testikler på hanner, og livmor, eggleder og eggstokker på hunner. Sterilisering er bare å «klippe over» henholdsvis sædstreng eller eggleder. Sistnevnte stopper ikke kjønnsdriften, så da vil de ha løpetidadferd som før, selv om de ikke kan bli drektige.

Hvorfor bør du kastrere hunnkatten din?

En av hovedgrunnene til å kastrere både hannkatter og hunnkatter er selvfølgelig å unngå uønskede kattunger, hos enten deg selv eller naboen. Derfor bør katten kastreres før den blir kjønnsmoden. At hunnkatten bør ha ett kull før den kastreres, er bare en myte.

Men Fossem Nygaard forteller at det finnes flere grunner til å kastrere hunnkatten sin:

– Hunnkatter som ikke er kastrert, får løpetid ved jevne mellomrom, gjennomsnittlig hver tredje uke i paringssesongen. Når paringssesongen er, varierer med geografi og klima, men her til lands varer den hovedsakelig fra januar til sen høst.

Under løpetiden ruller og kryper hunnkatten seg rundt på gulvet og mange blir veldig høylytte. Noen begynner å urinmarkere for å lokke til seg hannkatter.

Etter kastrering vil ikke hunnkatten lenger få løpetid.

P-piller forhindrer også løpetid, men Fossem Nygaard vil ikke anbefale bruk av p-piller:

– P-piller øker risikoen betydelig for jursvulster og livmorbetennelse. I tillegg kan katten spytte ut eller kaste opp p-pillen uten at du merker det.

Hvorfor bør du kastrere hannkatten din?

En ukastrert hannkatt har et sterkt behov for å markere revir og dominans, noe som i stor grad påvirker adferden.

– Han vil oftere havne i slagsmål, og er mer utsatt for katte-HIV, såkalt FIV (feline immunodeficiency virus), siden dette viruset smitter ved dype bitt. Mange skvetter urin med kraftig lukt både utendørs og innendørs for å markere reviret sitt, sier Fossem Nygaard.

Hannkatter som kastreres blir roligere, og vil som regel holde seg nærmere hjemmet enn en ukastrert hannkatt.

– Vær obs på at hannkatter som kastreres i sen alder kan ha innlærte adferdsmønstre, som urinmarkering innendørs, som de ikke venner seg av med etter kastrering. Derfor lønner det seg å kastrere hannkatten tidlig, forteller Fossem Nygaard.

Hvordan foregår det?

Kastrering av både hannkatt og hunnkatt er rutineoperasjoner som veterinærer utfører daglig. Hunnkatten må i full narkose, mens de fleste hannkatter klarer seg med sedasjon og lokalbedøvelse. For å unngå unødvendig risiko ved narkose og sedasjon, må alle katter være friske, minst fire måneder og 2,5 kg, når de opereres.

Under kastrering av hannkatt knytes blodkar og sædledere av, og testiklene fjernes. Han kan reise hjem samme dag, og sårene leges i løpet av få dager. Slikker katten på såret, må han bruke en krage, men ofte er ikke hannkatten interessert i å slikke på det.

Ved kastrering av hunnkatt fjerner veterinæren kattens livmor og eggstokker, ved å gå inn via bukhulen. Bukvegg og hud sys så igjen. Stingene forsvinner enten av seg selv eller må fjernes etter 10-12 dager. Vanligvis kan hun reise hjem samme dag som operasjonen er utført, og du får som regel med resept på smertestillende medisiner. Hunnkatten må bruke en krage eller tettsittende body inntil stingene er tatt eller såret har grodd.

Pleie etter kastrering

Katten din kan ikke være alene hjemme samme dag som operasjonen er utført. De fleste dyrleger lar katten våkne opp før den reiser hjem. Men selv om den virker våken når du henter den, kan katten fort bli trøtt og litt omtåket hjemme i vante omgivelser.

Fossem Nygaard anbefaler å la pus få hvile ut narkosen et lunt og godt sted hvor den ikke har mulighet til å falle ned eller skade seg hvis den sjangler.

– Legg gjerne et håndkle der den skal ligge, siden katten kan tisse på seg mens den sover. Den skal ikke ha mat før den er relativt kvikk, og det kan lønne seg å fôre med små, hyppige måltider første kvelden, i tilfelle narkosen har gjort katten litt kvalm.

Finnes det ulemper?

Kastrerte katter er ofte roligere og har økt appetitt. De kan derfor ha større sjanse for å bli overvektige enn ukastrerte katter. Overvekt øker risikoen for mange sykdommer og plager, derfor er det viktig å følge med på fôrinntaket. Mange bytter til et mindre energirikt fôr etter kastrering.

Kastrerte, overvektige hannkatter får oftere problemer med urinveiene. Det anbefales derfor å passe på å få i katten mer væske, enten ved hjelp av mer bløtfôr eller en drikkefontene, siden mange katter foretrekker rennende fremfor stillestående vann.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

 1. Magasinet

  Slik beskytter du katten din mot flått

  Flått kan også angripe katter. Slik gjør du for å unngå at katten din blir syk av flåttbitt.

  14.07.2022
 2. Magasinet

  Derfor bør du forsikre katten din

  Katten din kan også bli syk eller skadet. Med katteforsikring slipper du å si nei til veterinærbehandling av økonomiske grunner.

 3. Magasinet

  Husk å vaksinere og ID-merke katten din

  For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

 4. Magasinet

  Husk å vaksinere og ID-merke katten din

  For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

 5. Magasinet

  De friskeste katterasene

  Alle katter kan bli syke, men noen katteraser er mer utsatt for sykdom enn andre. Se hvilke katter som har statistikken på sin side.

  If-redaksjonen 21.12.2020
 6. Magasinet

  Kastrere katten? Her er alt du trenger å vite

  Hvis pus ikke skal brukes til avl, er det flere grunner til at det er lurt å kastrere den.

 7. Magasinet

  Kjøpe bengal- eller sibirkatt? Slik finner du en seriøs oppdretter

  Det er flere grunner til at du ikke bør kjøpe en rasekatt til rabattert pris.

  26.02.2020
 8. Magasinet

  Slik beskytter du katten din mot flått

  Flått kan også angripe katter. Dette gjør du for å unngå at katten din blir syk av flåttbitt.

  14.07.2022
 9. Magasinet

  Best i test på forsikring av katt

  Norsk Familieøkonomi sin test av katteforsikring viser at Ifs forsikring er best i test. – Det bekreftes av responsen i markedet, sier Ifs produktsjef.

  02.01.2022
 10. Magasinet

  Derfor bør du forsikre katten din

  Katten din kan også bli syk eller skadet. Med katteforsikring slipper du å si nei til veterinærbehandling av økonomiske grunner.

 11. Magasinet

  Med FirstVet kan du snakke med veterinæren på nett

  Det er ikke alltid så enkelt å få med katten til veterinæren. Nå kan du ta veterinærbesøket på mobilen i stedet.

  05.02.2020
 12. Kattens julefarer

  Julen er en fin tid der familien samles – og kanskje er det ekstra tid til å gi pus kos, oppmerksomhet og aktivisering? Det er likevel noen julefarer du bør vite om. Les hvilke her!

  20.12.2022
 13. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022