Slik beskytter du katten din mot flått
Flått kan også angripe katter. Slik gjør du for å unngå at katten din blir syk av flåttbitt.


Flått og flåttbitt har blitt stadig vanligere i Norge, og som andre dyr som ferdes utendørs, er også pus utsatt for flåttbitt.

Flåttbittet i seg selv er ikke farlig, men flåtten kan smitte katten med bakterier og virus. Flåtten er nemlig en blodsugende midd som kan være bærer av ulike sykdomsfremkallende bakterier og virus som den kan ha fått i seg gjennom å suge blod fra andre pattedyr. De vanligste flåttbårne sykdommene er borreliose og anaplasmose.

Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If
Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If

Slik fjerner du flåtten

Dersom du oppdager en flått som har bitt seg fast, kan du bruke en flåttfjerner, fingrene eller en pinsett. Martine Fossem Nygaard, veterinær i If, anbefaler å ta tak i flåtten så nærme huden som mulig, vri 360 grader og dra rett ut.

– På den måten vil du sannsynligvis få med hele munnen til flåtten. Hvis noe sitter igjen, er det ikke farlig, men det kan oppstå en liten betennelse i huden. Rens i så fall såret med klorheksidin. Kvitt deg med flåtten ved å brenne den eller kaste den i do, slik at den ikke kan gå videre til et annet dyr.

Hvis flåtten har fått sitte i mer enn to døgn, og huden rundt såret blir veldig rødt, anbefaler Fossem Nygaard å kontakte veterinær raskt.

Smitte og symptomer

– Flåtten kan smitte katten med bakterier og virus dersom den får feste seg og sitte i over et døgn, Men det er heldigvis sjeldent at katter blir syke, selv om de blir infisert. De fleste kvitter seg meg smitten uten symptomer, sier Fossem Nygaard.

Ved anaplasma tar det vanligvis en til to uker fra katten blir bitt til den viser symptomer på smitte. Ved borreliose tar det to til fem måneder før sykdommen bryter ut.

Får katten din nedsatt allmenntilstand, slapphet, dårlig appetitt, feber, stivhet, halting og smerte, er det viktig at du kontakter veterinær.

Beregn pris på katteforsikring

Forebygging av flåttbitt

Selv om risikoen for at katten din skal bli alvorlig syk av et flåttbitt er liten, lønner det seg å sjekke katten jevnlig.

En flått bruker ofte litt tid på å bevege seg rundt i pelsen på jakt etter et sted å bite seg fast. Du kan derfor ofte fjerne flått ved å gre gjennom pelsen med en smal børste. Vær ekstra oppmerksom ved ører, lysk, hals og armhuler, hvor pelsen ofte er tynnere.

Smitte av borreliose og anaplasmose forutsetter at flåtten får sitte fast i over et døgn. Du kan derfor redusere faren for smitte betraktelig ved å gå nøye gjennom pelsen én gang om dagen under flåttsesong.

Flåttsesongen regnes vanligvis fra mars til november, men varierer litt etter temperatur. Så lenge temperaturen ikke er under 4-5 °C og det ikke er snø på bakken, kan flåtten være aktiv.

Flåttmiddel for katt

Det finnes både halsbånd, tabletter og dråper som forebygger mot flått, men noen katter kan oppleve bivirkninger. Veterinæren din vil foreskrive det som passer katten din best.

Vær oppmerksom på at katter kun skal ha flåttmiddel beregnet på katt. Flåttmiddel for hund kan være svært giftige for katter.

Fossem Nygaard advarer mot å kjøpe reseptfrie flåttdråper:

– Disse kan gi alvorlige hudreaksjoner. Jeg har sett flere stygge tilfeller ved bruk av slike midler. Jeg ville valgt reseptbelagte legemidler med dokumentert effekt, som er trygge å bruke.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

 1. Magasinet

  Med FirstVet kan du snakke med veterinæren på nett

  Det er ikke alltid så enkelt å få med katten til veterinæren. Nå kan du ta veterinærbesøket på mobilen i stedet.

  05.02.2020
 2. Magasinet

  Derfor bør du forsikre katten din

  Katten din kan også bli syk eller skadet. Med katteforsikring slipper du å si nei til veterinærbehandling av økonomiske grunner.

 3. Sykdom på Thailandsferie

  Sykdom på Thailandsferie

  24.02.2022