Sommerens farer for pus

Sommeren kan være en spennende og aktiv tid for kattene våre, men samtidig by på noen ekstra farer. Se hva du bør passe på her!

1. Sår og bitt

Har du en utekatt? Katter er territorielle, og som regel finnes det en kampklar katt i nabolaget som skal forsvare sitt område. På sommeren er det heller ikke sjeldent at katter streifer lengre for å utforske nye territorier. Hold godt øye med pusen din i sommer i tilfelle den havner i slåsskamp. Se etter sår og skader, og ha terskel for å kontakte oss i If Dyrehjelp om den får en øm verkebyll eller redusert appetitt.

2. Trafikk

Lysere netter gjør også at flere katter tilbringer mer tid ute om natten. Selv om det gjerne er mindre trafikk i fellesferien, kan det være flere som kjører på andre tider av døgnet og skal hjem sent på kvelden fra forskjellige arrangementer. Vær ekstra oppmerksom hvis du bor nære en trafikkert vei. Ideelt sett sover pus inne om natten.

Har katten din den forsikringen den fortjener?

Er du i tvil om noe har skjedd og om du bør oppsøke en veterinær? Våre veterinærer i If Dyrehjelp er tilgjengelig døgnet rundt, og hjelper deg gjennom chat, video elle vakttelefon. 

3. Giftige planter og kjemikalier

Noen hageplanter, plantevernmidler, gjødsel og rottegift kan være livsfarlig for katter. Prøv så godt du kan å hold katten disse farene. Gifte planter og blomster er blant annet liljer, eføy, liljekonvall, amaryllis, rododendron, oleander, krysantemum og barlind. Se full oversikt over gifte planter hos Felleskatalogen.

4. Insekter og parasitter

Flått og fuglelopper er et sikkert sommertegn. Fuglelopper vil ikke feste seg på pus, men kan bli med inn i senga og gi kløende og irriterende stikk også på deg som er eier. Vi anbefaler at du bruker forebyggende behandling mot flått og insekter, og sjekker pelsen jevnlig.

5. Varme og dehydrering

Katter kan bli overopphetet hvis det blir virkelig varmt. Tegnene på dette er tung pust, sjanglete gange, urolighet, sikling og i verste fall kollaps. Katter er opprinnelig ørkendyr, og tåler ekstrem varm bedre enn hundene våre, men sørg likevel for at pus alltid har tilgang til friskt vann og et skyggefullt sted.

Og husk at om du har med katten i bilen på vei til ferie, må den ikke stå igjen i en bil som blir varmet opp av solen.

Tipsene for en trygg sommer:

  • Sørg for at katten er vaksinert og behandlet mot flått og parasitter.
  • Tilrettelegg med skygge, svale liggeplasser og friskt vann.
  • Sjekk katten for sår og flått hver dag.

Med litt ekstra tiltak, tilsyn og kjærlighet blir det en trygg og god sommer for katten din!