Husk å vaksinere og ID-merke katten din

For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

Katt hos veterinæren. Husk å vaksinere katten.

Katter er selvstendige dyr og klarer seg mye på egenhånd. Allikevel er det et par ting du som katteeier bør sørge for. På samme måte som en hund, trenger katten din både vaksiner, ormekur og ID-merking.

Vaksinering og ID-merking er dessuten en rimelig forsikring for deg som katteeier.

– De fleste klinikker tar mellom 500 og 700 kroner for vaksinering inkludert helsesjekk, og i underkant av en tusenlapp for ID-merking. Men, om katten din blir syk, kan utgiftene fort komme opp i svimlende summer, sier veterinær i If, Martine Fossem Nygaard.

Veterinær i If, Martine Fossem Nygaard. Foto: If
Veterinær i If, Martine Fossem Nygaard. Foto: If

Vanlige vaksiner for katt

Smitteomfanget i Norge er relativt lavt sammenlignet med andre land, men det finnes allikevel sykdommer du bør vaksinere katten din mot.

– Kattunger kan få sine første vaksiner allerede fra de er åtte-ni uker. Da skal de ha de to grunnvaksiner som beskytter mot de to farligste kattesykdommene – kattepest (felint panleukemiviurs) og katteinfluensa (felint calicivirus og felint herpesvirus), forteller Fossem Nygaard.

I og med at de fleste kattunger ikke overleveres til nye eiere før de er tolv uker gamle, blir disse vaksinene gjerne gitt av oppdretter, eller dem som eier kattemoren. Etter tre-fire uker må katten revaksineres, og dette blir gjerne første turen til dyrlegen for deg som nybakt katteeier.

– Revaksinering mot katteinfluensa bør gjøres årlig, mens vaksine mot kattepest gis hvert tredje år.

Kattepest

Den mest smittsomme og alvorlige av disse sykdommene som katten din trenger vaksiner mot, er kattepest. Sykdommen er spesielt farlig for kattunger og har høy dødelighet. Men også eldre katter kan bli smittet.

– Sykdommen slår ut i høy feber, slapphet, oppkast, diaré og manglende matlyst, og overføres både direkte fra katt til katt eller ved smitte via omgivelsene. Smittestoffet kan overleve i lang tid, og enkelte katter kan oppleve å bli kronisk syke.

Viktig å gi katten ormekur

Har du en katterase som er mye ute og jakter, er det lurt å behandle katten rutinemessig med ormekur. Det anbefales at alle kattunger får ormekur ved to, fire, seks og åtte ukers alder. Deretter når de er tre og seks måneder.

– Som kattunge, er pus mest utsatt for spolorm som den smittes av fra mor. Denne parasitten er det oppdretter, eller eier av kattemor som behandler mot. Hele kullet bør behandles ved tre, seks og ni ukers alder, forteller Fossem Nygaard.

Videre bør katten få ormekur opptil tre til fire ganger i året dersom du har en ivrig jeger. Hos andre er det nok med en til to ganger i året.

– Etter hvert som katten skal bevege seg mer utendørs, bør du behandle den med et bredspektret preparat som også tar knekken på bendelorm. Dette fordi bendelorm har et mellomstadium i mus og gnagere, og på denne måten lett infiserer katter.

Alle ormemidler til katt er reseptbelagte og må skrives ut av veterinær.

ID-merking av katt

Samtidig som katten vaksineres, anbefaler gjerne veterinæren å sette inn en elektronisk ID-chip. Denne settes under huden i nakken på katten, og hver chip har et unikt ID-nummer som registreres i en database tilhørende organisasjonen Dyreidentitet, og er søkbart.

– På den måten kan både politi, Falken og alle veterinærer, lese av chipen og finne ut hvem som er eier av katten hvis den har gått seg bort. Telefonnummer og adresse dukker automatisk opp, og pus kan enkelt komme til rette.

Som eier må du selv sørge for at informasjonen er riktig og oppdatert. Adresseforandringer og nytt telefonnummer må alltid meldes inn til Dyreidentitet.

Slå sammen ID-merking og kastrering

De fleste veterinærer anbefaler at katten holdes inne frem til de er kastrert. Derfor kan du gjerne vente med selve ID-merkingen til katten er i narkose i forbindelse med dette inngrepet.

– Chipen settes inn med en grov nål, så sånn sett kan det være bedre å gjøre dette når katten ikke merker noe, råder Fossem Nygaard.

Kjøper du rasekatt av en oppdretter, er som regel katten ID-merket på forhånd, da dette er et krav for å få stambokført katten.

– ID-merking er en engangsutgift på mellom tusen og to tusen kroner, hos de fleste klinikker blir det litt billigere om du gjør det samtidig med vaksinering eller kastrering, tipser Fossem Nygaard.

Les og beregn pris på katteforsikring

Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Relaterte artikler