Husk å vaksinere og ID-merke katten din

For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

Katt hos veterinæren

Katter er selvstendige dyr og klarer seg mye på egenhånd. Allikevel er det et par ting du som katteeier bør sørge for. På samme måte som en hund, trenger katten din både vaksiner, ormekur og ID-merking.

Vaksinering og ID-merking er dessuten en rimelig forsikring for deg som katteeier.

– De fleste klinikker tar mellom 500 og 700 kroner for vaksinering inkludert helsesjekk, og i underkant av en tusenlapp for ID-merking. Men, om katten din blir syk, kan utgiftene fort komme opp i svimlende summer, sier veterinær i If, Martine Fossem Nygaard.

Veterinær i If, Martine Fossem Nygaard. Foto: If
Veterinær i If, Martine Fossem Nygaard. Foto: If

Vanlige vaksiner for katt

Smitteomfanget i Norge er relativt lavt sammenlignet med andre land, men det finnes allikevel sykdommer du bør vaksinere katten din mot.

– Kattunger kan få sine første vaksiner allerede fra de er åtte-ni uker. Da skal de ha de to grunnvaksiner som beskytter mot de to farligste kattesykdommene – kattepest (felint panleukemiviurs) og katteinfluensa (felint calicivirus og felint herpesvirus), forteller Fossem Nygaard.

I og med at de fleste kattunger ikke overleveres til nye eiere før de er tolv uker gamle, blir disse vaksinene gjerne gitt av oppdretter, eller dem som eier kattemoren. Etter tre-fire uker må katten revaksineres, og dette blir gjerne første turen til dyrlegen for deg som nybakt katteeier.

– Revaksinering mot katteinfluensa bør gjøres årlig, mens vaksine mot kattepest gis hvert tredje år.

Kattepest

Den mest smittsomme og alvorlige av disse sykdommene som katten din trenger vaksiner mot, er kattepest. Sykdommen er spesielt farlig for kattunger og har høy dødelighet. Men også eldre katter kan bli smittet.

– Sykdommen slår ut i høy feber, slapphet, oppkast, diaré og manglende matlyst, og overføres både direkte fra katt til katt eller ved smitte via omgivelsene. Smittestoffet kan overleve i lang tid, og enkelte katter kan oppleve å bli kronisk syke.

Viktig å gi katten ormekur

Har du en katterase som er mye ute og jakter, er det lurt å behandle katten rutinemessig med ormekur. Det anbefales at alle kattunger får ormekur ved to, fire, seks og åtte ukers alder. Deretter når de er tre og seks måneder.

– Som kattunge, er pus mest utsatt for spolorm som den smittes av fra mor. Denne parasitten er det oppdretter, eller eier av kattemor som behandler mot. Hele kullet bør behandles ved tre, seks og ni ukers alder, forteller Fossem Nygaard.

Videre bør katten få ormekur opptil tre til fire ganger i året dersom du har en ivrig jeger. Hos andre er det nok med en til to ganger i året.

– Etter hvert som katten skal bevege seg mer utendørs, bør du behandle den med et bredspektret preparat som også tar knekken på bendelorm. Dette fordi bendelorm har et mellomstadium i mus og gnagere, og på denne måten lett infiserer katter.

Alle ormemidler til katt er reseptbelagte og må skrives ut av veterinær.

ID-merking av katt

Samtidig som katten vaksineres, anbefaler gjerne veterinæren å sette inn en elektronisk ID-chip. Denne settes under huden i nakken på katten, og hver chip har et unikt ID-nummer som registreres i en database tilhørende organisasjonen Dyreidentitet, og er søkbart.

– På den måten kan både politi, Falken og alle veterinærer, lese av chipen og finne ut hvem som er eier av katten hvis den har gått seg bort. Telefonnummer og adresse dukker automatisk opp, og pus kan enkelt komme til rette.

Som eier må du selv sørge for at informasjonen er riktig og oppdatert. Adresseforandringer og nytt telefonnummer må alltid meldes inn til Dyreidentitet.

Slå sammen ID-merking og kastrering

De fleste veterinærer anbefaler at katten holdes inne frem til de er kastrert. Derfor kan du gjerne vente med selve ID-merkingen til katten er i narkose i forbindelse med dette inngrepet.

– Chipen settes inn med en grov nål, så sånn sett kan det være bedre å gjøre dette når katten ikke merker noe, råder Fossem Nygaard.

Kjøper du rasekatt av en oppdretter, er som regel katten ID-merket på forhånd, da dette er et krav for å få stambokført katten.

– ID-merking er en engangsutgift på mellom tusen og to tusen kroner, hos de fleste klinikker blir det litt billigere om du gjør det samtidig med vaksinering eller kastrering, tipser Fossem Nygaard.

Les og beregn pris på katteforsikring

Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

  1. Sykdom på Thailandsferie

    Sykdom på Thailandsferie

    24.02.2022
  2. Magasinet

    Med FirstVet kan du snakke med veterinæren på nett

    Det er ikke alltid så enkelt å få med katten til veterinæren. Nå kan du ta veterinærbesøket på mobilen i stedet.

    05.02.2020
  3. Magasinet

    Kastrere katten? Her er alt du trenger å vite

    Hvis pus ikke skal brukes til avl, er det flere grunner til at det er lurt å kastrere den.

  4. Magasinet

    Husk å vaksinere og ID-merke katten din

    For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

  5. Magasinet

    De friskeste katterasene

    Alle katter kan bli syke, men noen katteraser er mer utsatt for sykdom enn andre. Se hvilke katter som har statistikken på sin side.

    If-redaksjonen 21.12.2020
  6. Magasinet

    Kastrere katten? Her er alt du trenger å vite

    Hvis pus ikke skal brukes til avl, er det flere grunner til at det er lurt å kastrere den.

  7. Magasinet

    Kjøpe bengal- eller sibirkatt? Slik finner du en seriøs oppdretter

    Det er flere grunner til at du ikke bør kjøpe en rasekatt til rabattert pris.

    26.02.2020
  8. Magasinet

    Slik beskytter du katten din mot flått

    Flått kan også angripe katter. Dette gjør du for å unngå at katten din blir syk av flåttbitt.

    14.07.2022
  9. Magasinet

    Best i test på forsikring av katt

    Norsk Familieøkonomi sin test av katteforsikring viser at Ifs forsikring er best i test. – Det bekreftes av responsen i markedet, sier Ifs produktsjef.

    02.01.2022
  10. Magasinet

    Derfor bør du forsikre katten din

    Katten din kan også bli syk eller skadet. Med katteforsikring slipper du å si nei til veterinærbehandling av økonomiske grunner.

  11. Magasinet

    Med FirstVet kan du snakke med veterinæren på nett

    Det er ikke alltid så enkelt å få med katten til veterinæren. Nå kan du ta veterinærbesøket på mobilen i stedet.

    05.02.2020
  12. Kattens julefarer

    Julen er en fin tid der familien samles – og kanskje er det ekstra tid til å gi pus kos, oppmerksomhet og aktivisering? Det er likevel noen julefarer du bør vite om. Les hvilke her!

    20.12.2022
  13. Magasinet

    Sjekker du uteområdet når du er på visning?

    En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

    11.01.2022