Slik beskytter du katten din mot flått

Flått kan også angripe katter. Dette gjør du for å unngå at katten din blir syk av flåttbitt.

Bilde av en kattepote med en stor flått

Flått og flåttbitt har blitt stadig vanligere i Norge, og på lik linje som andre dyr som ferdes utendørs, er også pus utsatt for flåttbitt.

Flåttbittet i seg selv er ikke farlig, men flåtten kan smitte katten med bakterier og virus. Flåtten er nemlig en blodsugende midd som kan være bærer av ulike sykdomsfremkallende bakterier og virus som den kan ha fått i seg gjennom å suge blod fra andre pattedyr. De vanligste flåttbårne sykdommene er borreliose og anaplasmose.

Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If
Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If

Slik fjerner du flåtten

Dersom du oppdager en flått som har bitt seg fast, kan du bruke en flåttfjerner, fingrene eller en pinsett – alt etter hva du har tilgjengelig. Martine Fossem Nygaard, veterinær i If, anbefaler å ta tak i flåtten så nærme huden som mulig, vri rundt og dra den ut. Hun forklarer at flåtten har to mothakere i munnen, nesten som en fiskekrok, og at det derfor er lurt å vri den 360 grader:

– Ved å vri flåtten en hel runde slipper den taket av seg selv, og du får mest sannsynlig med hele flåtten. Hvis noe sitter igjen er det ikke farlig, men det kan oppstå en liten betennelse i huden. Rens i så fall såret med klorheksidin. Kvitt deg med flåtten ved å brenne den eller kaste den i vasken eller do, slik at den ikke kan gå videre til et annet dyr.

Hvis flåtten har sittet i mer enn to døgn, og huden rundt såret blir veldig rødt, anbefaler hun å kontakte en veterinær raskt.

Smitte og symptomer

– Flåtten kan smitte katten med bakterier og virus dersom den sitter i over et døgn, men det er heldigvis sjeldent at katter blir syke selv om de blir infisert. De fleste kvitter seg med smitten uten symptomer, sier veterinæren.

Ved anaplasma tar det vanligvis en til to uker fra katten blir bitt til den viser symptomer på smitte. Ved borreliose tar det to til fem måneder før sykdommen bryter ut.

Får katten din nedsatt allmenntilstand, slapphet, dårlig appetitt, feber, stivhet, halting og smerte, er det viktig at du kontakter en veterinær.

Forebygging av flåttbitt

Selv om risikoen for at katten din skal bli alvorlig syk av et flåttbitt er liten, lønner det seg å sjekke katten jevnlig.

En flått bruker ofte litt tid på å bevege seg rundt i pelsen på jakt etter et sted å bite seg fast. Du kan derfor ofte fjerne flått ved å gre gjennom pelsen med en smal børste. Vær ekstra oppmerksom ved ører, lysk, hals og armhuler, hvor huden og pelsen ofte er tynnere. 

Ettersom smitte av borreliose og anaplasmose forutsetter at flåtten har sittet fast i over et døgn, er det lurt å gå gjennom pelsen minst én gang daglig under flåttsesongen. Da reduserer du faren for smitte.

Flåttsesongen regnes vanligvis fra mars til november, men varierer litt etter temperatur. Så lenge temperaturen ikke er under 4-5 °C og det ikke er snø på bakken, kan flåtten være aktiv.

Flåttmiddel for katt

Det finnes både halsbånd, tabletter og dråper som forebygger mot flått, men noen katter kan få enkelte bivirkninger. Ta kontakt med veterinæren din for å få gode råd og resept på riktig middel for din katt. 

Vær oppmerksom på at katter kun skal ha flåttmiddel beregnet for katt. Flåttmiddel for hund kan være svært giftige for katter. 

Nygaard advarer også mot å kjøpe reseptfrie flåttdråper:

– Disse kan gi alvorlige hudreaksjoner. Jeg har sett flere stygge tilfeller ved bruk av slike midler. Jeg ville valgt reseptbelagte legemidler med dokumentert effekt, som er trygge å bruke.

FirstVet – digital veterinærtjeneste

Husk at du som er kunde hos oss har tre gratis konsultasjoner hos veterinærene i FirstVet. De er tilgjengelige der du måtte befinne deg.