Svar her er gitt med utgangspunkt i ferieloven. Merk at tariffavtaler også kan ha bestemmelser om ferie.
Utgangspunktet er at det hører inn under arbeidsgivers styringsrett å bestemme når arbeidstakers ferie skal avvikles. Ferieloven legger opp til en saksbehandling som innebærer at arbeidsgiver skal drøfte tidspunkt for ferien med arbeidstaker i god tid før ferieavviklingen. Ved uenighet er det arbeidsgiver som har siste ord i saken, men arbeidstakeren kan da kreve minst tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni – 30. september (den såkalte hovedferieperioden).
Reglene om ferie i oppsigelsestid avhenger av om det er arbeidsgiver som har sagt opp den ansatte, eller om det er den ansatte som selv har sagt opp. Dersom oppsigelsen kommer fra arbeidsgiver, og det gjelder en oppsigelsesfrist som er kortere enn tre måneder, kan ikke arbeidsgiveren pålegge at ferien avvikles i oppsigelsestiden.
Annerledes er det ved en oppsigelsestid på tre måneder eller lengre, da kan ferien kreves avviklet i oppsigelsestiden. Det samme gjelder dersom det er arbeidstakeren selv som sier opp – også da kan arbeidsgiver legge ferien til oppsigelsestiden. I begge sistnevnte tilfeller må arbeidsgiver likevel følge de vanlige reglene om feriefastsetting og endring av ferie i ferieloven.
Så fremt du selv har sagt opp din stilling, eller har blitt sagt opp med tre måneders oppsigelsesfrist eller lengre, er utgangspunktet etter ferieloven altså at arbeidsgiver har siste ord i saken om når ferien skal avvikles.