Hvorfor er ikke forsikringen gyldig i land med reiseråd?

På grunn av koronapandemien har situasjonen rundt reiser blitt snudd på hodet. Derfor har vi i If og Europeiske Reiseforsikring full forståelse for at det kan være litt utfordrende å vite hva reiseforsikringen dekker, og kanskje også hva man risikerer ved å reise, selv om myndigheter i andre land åpner for turister, og flyselskapene setter opp avganger.

Sykdom på reise uten forsikring er stor økonomisk risiko

Våre kunders sikkerhet er vår viktigste oppgave og det aller viktigste ved en reiseforsikring er hjelp ved akutt og uventet sykdom. Om du blir syk er det viktig at du får nødvendig hjelp raskt og slipper en stor økonomisk belastning. Vi har gjennom tidene hjulpet et utallig antall nordmenn i utlandet og dersom man må legges inn på privat sykehus eller fraktes til Norge med ambulansefly, er det store økonomiske kostnader involvert. Da hjelper det lite å ha reiseforsikring for mindre hendelser som et frastjålet kamera, en tapt lommebok eller et forsinket fly.

Koronarelaterte utgifter er mer enn kun sykdom

Selv om du ikke er i risikogruppen for Covid-19, kan koronapandemien og relaterte hendelser ramme deg på mange andre måter når du er på reise. Derfor er det viktig å ha en reiseforsikring som har full dekning og ikke unntak for koronarelaterte hendelser. Eksempler på andre koronarelaterte hendelser som kan skje er: Nye smitteutbrudd, behov for rask evakuering til Norge og at planlagte flyavganger kanselleres. 

Helsevesenet der du er kan være sterkt påvirket og prioritere egne borgere slik at du ikke får hjelp ved andre akutte sykdommer eller ulykker, du må avlegge negativ koronaprøve før du får behandling eller kan transporteres i ambulansefly, du kan bli lagt på isolat uten besøk fra pårørende, du kan settes i karantene, få reiserestriksjoner, portforbud etc.

Et reiseråd fra UD betyr rett og slett «ikke reis»

Det er med bakgrunn i denne svært komplekse situasjonen reiseforsikringen kun er gyldig dersom UD opphever reiserådet for et land eller et område. 

Når Utenriksdepartementet (UD) usteder et reiseråd er det fordi norske myndigheter ikke anser det som trygt for norske borgere å oppholde seg i dette landet eller området. Det er dette departementet som har en forutsetning for å si hva som er trygt for norske borgere i utlandet, og dermed er det nettopp UD vi henviser til i våre forsikringsvilkår. Vi vil at våre kunder skal kunne reise med full trygghet og garanti om hjelp dersom noe skulle skje, uten unntak. Som følge erstatter vi både merutgifter til hjemreise, hvis du er på reise når UD utsteder et reiseråd, samt avbestilling av reise til et land eller et område som blir berørt av et reiseråd. Vi ønsker rett og slett ikke at våre kunder skal reise til områder som ikke er trygge – enten det gjelder politisk uro, krig eller pandemier.

Du kan reise når reiserådet til et område oppheves

Når UD anser et område for å være trygt igjen, oppheves reiserådet til det området. Da kan du igjen reise til det aktuelle stedet, og forsikringen vil gjelde som normalt. Fraråder UD fremdeles reiser til et område du ønsker å besøke, vil forsikringen ikke være gyldig i det hele tatt dersom du trosser dette reiserådet og drar. Følg med på UDs reiseråd her

Situasjonen endres fortløpende, så du kan vente med å avbestille reisen. Hvis reiserådet fremdeles gjelder når din reise skal finne sted, vil reisearrangøren eller flyselskapet kansellere reisen din og de er forpliktet til å gi deg pengene tilbake. Først når det er avklart hvor mye du får igjen fra flyselskapet, kan du melde saken til oss på vår avbestillingsside.