Har du husket å vaske kjøkkenvifta?

En dårlig rengjort kjøkkenvifte kan være en skjult brannfelle. Sjekk hvor enkelt det er å rengjøre den.

TekstIf-redaksjonen
FotoIf
Dato05.12.2020

Nesten halvparten av alle brannutrykninger i fjor skyldtes brann eller branntilløp på komfyren eller i kjøkkenvifta. Det viser tall fra DSB – Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

På toppen av dette kommer alle branntilløp hvor brannvesenet ikke var involvert.

Informasjonssjef i If Sigmund Clementz. Foto: If

Informasjonssjef i If Sigmund Clementz. Foto: If

Kjøkkenets skjulte brannfelle

Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er innblandet når det brenner.

– Mange ikke er klar over kjøkkenets skjulte brannfelle –  nemlig avtrekksvifta over komfyren. Hvis filteret i kjøkkenvifta er full av fett og smuss fra matlaging, kan en brann på komfyren smitte over og raskt spre seg til andre deler av huset via viftekanalen, forteller informasjonssjef i If, Sigmund Clementz.

– Da blir et lite branntilløp skremmende raskt en storbrann. Dette ser vi flere tilfeller av hvert år, påpeker informasjonssjefen.

Kjøp komfyrvakt i If Sikkerhetsbutikk

Slik rengjør du en kjøkkenvifte på 1-2-3

En kjøkkenvifte som brukes regelmessig, bør rengjøres ofte, og det er faktisk ganske lett.

Vask filteret i kjøkkenvifta minst en gang i kvartalet, aller helst én gang i måneden, lyder rådet fra Clementz.

– Den enkleste måten å gjøre det på, er å putte filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i maskinen. Glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret.
Du kan også bruke vanlig oppvaskmiddel i oppvaskkummen og godt, varmt vann. La filteret ligge rundt en time. Børst det gjerne med en oppvaskbørste, og skyll godt av etterpå.

Hvis du har kjøkkenvifte med såkalt omluft, sjekk i bruksanvisningen for hvordan du skal skifte kullfilteret og hvor ofte det bør byttes.

 

Tips til trygg matlaging på kjøkkenet

I tillegg til å være til stede ved matlaging, er tilgang på lokk til å slokke med, viktig ved fettbrann i kjele. Husk også på å installere komfyrvakt. Den varsler ved tørrkoking på komfyren og redder liv.

Pass på å ha brannslokningsapparat eller husbrannslange i boligen. En boks med slokkeskum kan du bruke til å slokke mindre branntilløp. På kjøkkenet må du ha en boks som er egnet for brann i fett. Se etter at den er merket med A, B og F-klasse.

Men husk at dersom får brannen tak, er brannslokking en oppgave for brannvesenet. Det viktigste for deg og de andre som er i boligen, er å komme seg ut.

Kjøp komfyrvakt i If Sikkerhetsbutikk
De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem
I 2018 hadde Brann- og redningsvesenet 3547 brannutrykninger til boliger i Norge. De fleste skyldes komfyrbrann eller brann i elektrisk utstyr. Disse enkle tipsene øker brannsikkerheten i huset ditt.
Brannvern