Har du husket å etterskru hjulmutterne?

Hjul som faller av bilen i høy fart skaper farlige situasjoner i trafikken. Slik unngår du det.

TekstIf-redaksjonen
FotoIf
Dato06.11.2020

Hvert år får forsikringsselskapet If inn fire-fem saker der biler har fått til dels alvorlige karosseriskader fordi hjulene har løsnet under fart.

– Det er bare flaks at mennesker ikke har blitt alvorlig skadet. Hvis en bil plutselig mister et hjul i 80-90 kilometer i timen på motorveien, er det lett å tenke seg konsekvensene, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Skifte fra sommerdekk til vinterdekk? Sjekk at dekkene dine er trygge på veien

Mørketall

Antallet sjåfører som opplever at mutterne til bilhjulene løsner er mye høyere enn hva som blir som blir meldt inn til forsikringsselskapene. Heldigvis oppdager de fleste at det er noe alvorlig feil med bilen før det skjer en ulykke.

– Den vanligste måten å oppdage løse hjulmuttere på, er at du hører en rar lyd når du kjører. Du kan også i enkelte tilfeller føle at bilen er litt ustabil og at det er «noe» når du beveger på rattet.

Fra sommerdekk til vinterdekk

Det er som regel rundt tiden hvor folk skifter fra sommerdekk til vinterdekk – eller den andre veien – at skadene skjer med muttere som løsner og dekk faller av.

– Grunnen er at smårystelser får én eller flere nylig tilskrudde muttere til å bevege seg hvis de ikke er skrudd godt nok til. Deretter bare baller det på seg.

– Derfor er det viktig at du etterstrammer med hjulmutternøkkel etter 10-12 kjørte kilometer i etterkant av hjulskift, presiserer Clementz.

I dag er det faktisk biler som kommer uten hjulmutternøkkel eller hjulkryss. Men, det er fremdeles ekstremt viktig å ha liggende i bilen. Så dersom det ikke følger med, bør kjøpe både hjulmutternøkkel og hjulkrysset, og ha begge deler liggende i bilen. En hjulmutternøkkel koster fra en hundrelapp og oppover.

Bilforsikring? Se og beregn pris