Slik får du en trygg bilferie i Europa

Feriering med bil, MC eller bobil nedover Europa gir en herlig frihetsfølelse. Men det er viktig at du forbereder deg godt før du pakker bilen og setter av gårde.

Bilferie i Europa, bil parkert på en strand

Bilferie i Europa er stadig like populært. Og selv om vi reiser mer og mer, er det mye å huske på før du og familien legger ut på tur nedover kontinentet. For det er ikke bare passet og førerkortet som må være på plass.

Her er noe av det du bør huske på når du skal på bilferie i Europa:

Trafikkregler i Europa

Først og fremst må du sjekke trafikkreglene som gjelder i det landet du skal besøke. Da slipper du forhåpentligvis ubehagelige overraskelser under reisen. Og, husk at reglene kan variere fra land til land.

Her er et par enkle forholdsregler uansett hvor du drar:

  • Refleksvest er en av tingene som kreves i de fleste europeiske land. Alle i bilen bør ha hver sin vest. Vestene skal være lett tilgjengelige, ikke pakk dem innerst i bagasjerommet.
  • I de fleste land i Europa er det forbudt å kjøre og snakke i mobiltelefon uten handsfree. I Spania må mobilen kobles til bilens høyttalere.
  • Varseltrekanten skal være lett tilgjengelig. Blir du stoppet uten varseltrekant i bilen kan du i visse land få store bøter.
  • Det er forbudt å kjøre med piggdekk i Tyskland og Polen. Siden du som regel kjører gjennom Tyskland når du skal videre ut i Europa, innebærer det piggdekkforbud.
  • Husk Grønt kort – et internasjonalt forsikringsbevis og gjør det enklere å bevise at du har bilforsikring. Bestill Grønt kort her

Internasjonalt førerkort

I enkelte land kreves det at du har et eget internasjonalt førerkort. Dette gjelder spesielt østeuropeiske land, men også en del land i Sør-Europa. I Italia og Monaco kreves det som regel at du har internasjonalt førerkort dersom du skal leie bil. Dersom du skal kjøre utenfor Europa, anbefales det at du alltid har med deg internasjonalt førerkort.

Ta uansett alltid med ditt norske førerkort av den nye typen. Det internasjonale førerkortet er kun en oversettelse av det norske førerkortet, så du må kunne vise frem begge. Prisen for utstedelse av internasjonalt førerkort er kr 290,-.

Grønt kort – et forsikringsbevis

Skulle uhellet være ute og du trenger bistand mens du befinner deg i Europa, kan Grønt kort spare deg for både tid og trøbbel.

Grønt kort er et bevis på at kjøretøyet er forsikret. Grønt kort er kostnadsfritt og gjelder i alle land som omfattes av Grønt kort-avtalen. Biler og MC fra de tilsluttede landene kan fritt kjøres over grensene uten at det kreves ekstra forsikringer.

Ha gjerne også med deg forsikringsbeviset eller et annet dokument med avtalenummer og kontaktinformasjon til If.

Bestill Grønt kort her

NTB Scanpix / Shutterstock