Slik får du en trygg bilferie i Europa

Feriering med bil, MC eller bobil nedover Europa gir en herlig frihetsfølelse. Men det er viktig at du forbereder deg godt før du pakker bilen og setter av gårde.

Bilferie i Europa, bil parkert på en strand

Bilferie i Europa er stadig like populært. Og selv om vi reiser mer og mer, er det mye å huske på før du og familien legger ut på tur nedover kontinentet. For det er ikke bare passet og førerkortet som må være på plass.

Her er noe av det du bør huske på når du skal på bilferie i Europa:

Trafikkregler i Europa

Først og fremst må du sjekke trafikkreglene som gjelder i det landet du skal besøke. Da slipper du forhåpentligvis ubehagelige overraskelser under reisen. Og, husk at reglene kan variere fra land til land.

Her er et par enkle forholdsregler uansett hvor du drar:

 • Refleksvest er en av tingene som kreves i de fleste europeiske land. Alle i bilen bør ha hver sin vest. Vestene skal være lett tilgjengelige, ikke pakk dem innerst i bagasjerommet.
 • I de fleste land i Europa er det forbudt å kjøre og snakke i mobiltelefon uten handsfree. I Spania må mobilen kobles til bilens høyttalere.
 • Varseltrekanten skal være lett tilgjengelig. Blir du stoppet uten varseltrekant i bilen kan du i visse land få store bøter.
 • Det er forbudt å kjøre med piggdekk i Tyskland og Polen. Siden du som regel kjører gjennom Tyskland når du skal videre ut i Europa, innebærer det piggdekkforbud.
 • Husk Grønt kort – et internasjonalt forsikringsbevis og gjør det enklere å bevise at du har bilforsikring. Bestill Grønt kort her

Internasjonalt førerkort

I enkelte land kreves det at du har et eget internasjonalt førerkort. Dette gjelder spesielt østeuropeiske land, men også en del land i Sør-Europa. I Italia og Monaco kreves det som regel at du har internasjonalt førerkort dersom du skal leie bil. Dersom du skal kjøre utenfor Europa, anbefales det at du alltid har med deg internasjonalt førerkort.

Ta uansett alltid med ditt norske førerkort av den nye typen. Det internasjonale førerkortet er kun en oversettelse av det norske førerkortet, så du må kunne vise frem begge. Prisen for utstedelse av internasjonalt førerkort er kr 290,-.

Grønt kort – et forsikringsbevis

Skulle uhellet være ute og du trenger bistand mens du befinner deg i Europa, kan Grønt kort spare deg for både tid og trøbbel.

Grønt kort er et bevis på at kjøretøyet er forsikret. Grønt kort er kostnadsfritt og gjelder i alle land som omfattes av Grønt kort-avtalen. Biler og MC fra de tilsluttede landene kan fritt kjøres over grensene uten at det kreves ekstra forsikringer.

Ha gjerne også med deg forsikringsbeviset eller et annet dokument med avtalenummer og kontaktinformasjon til If.

Bestill Grønt kort her

NTB Scanpix / Shutterstock

 1. Er bildekkene dine trygge på veien?

  Skal du bytte til sommer- eller vinterdekk, er det samtidig viktig å sjekke at dekkene er trygge på veien, eller om de rett og slett må byttes ut.

  04.02.2020
 2. Slik unngår du innbrudd i bilen

  Synes du det er kjedelig å finne bilen med knust sidevindu? Her er noen tips som kanskje holder innbruddstyven på avstand.

  22.02.2019
 3. Usikker på sikring av barn i bil? Her får du svarene

  Minst 110 000 småbarn under fire år sitter feil vei i baksetet. – Dessverre tror jeg ikke foreldre søker nok informasjon om sikring av barn i bilen, sier småbarnsmor Christine Møller-Christensen.

  07.01.2019
 4. Magasinet

  Dette må du tenke på når du har hunden med på biltur

  Visste du at en hund på 6 kg vil veie nesten 800 kg ved et krasj i høy fart? Derfor er det viktig at du sikrer hunden din godt, uansett om det er en kort eller lang biltur.

  05.01.2022
 5. Magasinet

  Slik unngår du førjulsbulken

  22. desember er den store bulkedagen. Visste du at det er nesten 90 prosent flere bilskader denne dagen?

  23.09.2020
 6. Magasinet

  Unngå å miste et bilhjul i fart

  Hjul som faller av bilen i høy fart kan skape farlige situasjoner i trafikken. Har du husket å etterstramme hjulmutterne på vinterdekkene dine?

  08.11.2021
 7. Magasinet

  Hva skjer med bonusen på bilforsikringen din ved skade?

  Tidligere kunne du forvente deg en dyr affære, med stort bonustap og dyrere forsikring etter en skade, men slik er det heldigvis ikke lenger.

 8. Magasinet

  Kjører du bil uten forsikring? Det kan fort bli dyrt

  Antall uforsikrede kjøretøy har gått betydelig ned, men det er allikevel noen som ikke forsikrer bilen. Dette er risikoen.

  28.10.2019
 9. Magasinet

  Slik får du en trygg bilferie i Europa

  Feriering med bil, MC eller bobil nedover Europa gir en herlig frihetsfølelse. Men det er viktig at du forbereder deg godt før du pakker bilen og setter av gårde.

  22.08.2019
 10. Magasinet

  Gjør bilen klar for vinter

  Snøfjon i lufta og kuldegrader på natta? Her er bilekspertens ti beste tips til vinterklar bil.

  03.10.2019
 11. Magasinet

  Sikre bilskadereparasjoner

  Ikke alle biler er like sikre etter en reparasjon som før skaden inntraff. Det kan få katastrofale følger både for den som er inni og utenfor bilen.

 12. Magasinet

  Slik fungerer bildeling

  Stadig flere oppdager at de kun trenger bil av og til. Da kan kanskje bildeling være løsningen?

  10.11.2021
 13. Magasinet

  4 tips til deg som skal forsikre elbil

  Dekning for batteri, veihjelp, ladekabel og leiebil - det er punkter du bør være bevisst på når du velger forsikring.