3 tips for trygg bremseteknikk for MC

Tiden er kommet for å dra fram motorsykkelen igjen. Men før du tester hva doningen duger til, bør du sikre at du og sykkelen er trygge i trafikken.

Motorsykkel kjører på veien.

Det har gått en hel vinter hvor bilistene ikke har måttet ta hensyn til MC-er. I starten av sesongen er det derfor ekstra fare for å bli oversett eller feilvurdert i forhold til avstand og hastighet.

Ola Roll, fagsjef for MC-forsikring i If, kan ikke få understreket nok viktigheten av å sørge for at du som motorsyklist blir sett og forstått.

– Det bør være et tankekors for både bilister og motorsyklister at bilistene i de fleste ulykkessammenhenger sier at de ikke så motorsyklisten, sier Roll.

Er du ute med sykkelen før veiene er feid, må du også ta hensyn til at det kan ligge mye grus i veibanen.

I kombinasjon med dette, har mange motorsyklister rustne ferdigheter rundt bremsing og unnamanøvre, noe som fort kan skape skumle situasjoner.

Truls Hjortnæs, kursleder i Cheetah Racing/MCkurs.org anbefaler alle å delta på rustløserkurs eller førerutviklingskurs der du frisker opp ferdighetene og tilegner deg ny kunnskap før en ny sesong.

— Å kjøre motorsykkel er litt som å sykle, men å håndtere motorsykkelen er ferskvare. Noen av de viktigste øvelsene vi trener på er bremseøvelser. Her er det viktig med riktig sittestilling på sykkelen og å ha riktig bremseteknikk, forteller Hjortnæs.

Førerutviklingskurs for MC godkjent av If

På rustløserkurs: Kenneth Havrevoll (t.v.) og Ola Roll, henholdsvis produktspesialist og fagsjef på MC-forsikring i If. Foto: If

Øv på riktig bremseteknikk

Kenneth Havrevoll er MC-entusiast og produktspesialist for MC-forsikring i If. Han påpeker at god bremseteknikk er nettopp det som kan redde liv.

— En moderne motorsykkel er utstyrt med gode bremser, men det er viktig at du som sitter på sykkelen bruker dem riktig.

Forbremsen er alltid hovedbremsen, og for å unngå at framhjulet skal låse seg, må du øve på riktig bremseteknikk.

Her er Havrevolls 3 tips for trygg nedbremsing:

1. Blikket opp og fram

Blikket er viktig når du bremser. Løft blikket og se dit du skal. Det gjør det enklere å holde sykkelen stabil.

2. Sittestilling

Finn deg en god kjørestilling hvor du er løs og ledig i armene når du kjører. Pass på at du ikke hviler eller skyver unna med armene når du bremser.

For å sitte stabilt på sykkelen må du bruke lårene og knærne. Press knærne mot bensintanken når du bremser og bruk lår-, rygg- og magemuskler for å holde deg på sykkelen.

3. Rask og kontrollert bremsing

I tillegg til å være rask på bremsen når det trengs, må bremsetrykket være på topp med en gang, raskt og kontrollert, uten å hugge til. Hvis forhjulet blokkeres, letter du på bremsetrykket et øyeblikk for så å øke på igjen.

Lufttrykk viktig for å bremse riktig

På MC er lufttrykket i dekkene svært viktig – både for sikkerhet og komfort under kjøreturen.

— Lufttrykket har stor betydning for både akselerasjon, manøvrering og bremsing. Har du feil lufttrykk, vil dette kunne gi en ustabil sykkel og ujevn slitasje på dekkene, forklarer Havrevoll.

— Har du bil, sjekker du lufttrykket stort sett kun når du skifter dekk. Med MC må lufttrykket sjekkes og justeres ofte, i forhold til temperaturendringer, type vei og krav til friksjon.

Slik finner du riktig lufttrykk

Du finner anbefalt lufttrykk i instruksjonsboken. Du kan også kontakte importør eller en merkeforhandler.

Husk å måle lufttrykket når dekkene er kalde. Er dekkene varme, vil lufttrykket være kunstig høyt.

Sitter ventilhettene fortsatt på?

Ventilhetten fungerer som en ekstra sikkerhet hvis ventilen skulle ryke, i tillegg beskytter den selve ventilen. Hvis du oppdager at du har mistet en ventilhette, bør du derfor få satt på nye så fort som mulig.

Les flere tips for sesongstart for MC 

  1. Magasinet

    Rekordtidlig MC-sesong

    Mye grus på veiene, og bilister som ikke er forberedt på motorsykler i trafikken. Les MC-instruktørens tips.

    10.12.2021
  2. Sikkerhetstips for MC-førere

    Tips for å unngå ulykker på veien, og tyveri av motorsykkelen din.

    14.04.2016
  3. Riktig MC-utstyr redder liv

    Beskytt hele kroppen når du kjører MC. Alle deler av kroppen bør beskyttes. Vi har listet opp det du trenger fra topp til tå.

    14.04.2016
  4. Magasinet

    Rekordtidlig MC-sesong: Dette bør du tenke på

    Mye grus på veiene, og bilister som ikke er forberedt på motorsykler i trafikken. Les MC-instruktørens tips.

    10.12.2021
  5. Magasinet

    3 tips for trygg bremseteknikk for MC

    Tiden er kommet for å dra fram motorsykkelen igjen. Men før du tester hva doningen duger til, bør du sikre at du og sykkelen er trygge i trafikken.

    19.03.2020
  6. Magasinet

    Husk å vaksinere og ID-merke katten din

    For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

  7. Magasinet

    Sjekker du uteområdet når du er på visning?

    En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

    11.01.2022
  8. Magasinet

    Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

    Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

    06.01.2022
  9. Magasinet

    Hvilken innboforsikring passer for deg?

    Uansett om du eier eller leier, en hybel, leilighet eller hus, så trenger du en innboforsikring for å sikre eiendelene dine. Men hvilken bør du velge?

  10. Magasinet

    Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

    De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

  11. Magasinet

    Slik velger du riktig oppdretter

    Hvordan skille en seriøs hundeoppdretter fra en useriøs oppdretter? Her er dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad beste råd.

    04.05.2021
  12. Magasinet

    Skal du kjøpe hund? Dette må du tenke på

    Å kjøpe hund er et stort valg, og det er viktig å sette seg godt inn i hva det innebærer før du kjøper. Her er våre beste tips.

    22.04.2021
  13. Magasinet

    Dette må du tenke på når du har hunden med på biltur

    Visste du at en hund på 6 kg vil veie nesten 800 kg ved et krasj i høy fart? Derfor er det viktig at du sikrer hunden din godt, uansett om det er en kort eller lang biltur.

    05.01.2022