Ikke glem innboforsikring

Flytte fra leilighet til hus? Ikke glem innboforsikring

Mange tenker at husforsikring dekker både hus og eiendeler, men det stemmer ikke. For at eiendelene dine skal være forsikret, trenger du en egen innboforsikring.

TekstIf-redaksjonen
FotoShutterstock/NTB scanpix
Dato21.02.2019

Leiv Askvig, ansvarlig for eiendomsforsikring i If kan bekrefte at innboforsikring er helt nødvendig uansett om du bor i leilighet eller hus.

– Dersom du blir utsatt for vannlekkasje, brann eller innbrudd, er det viktig å både ha en forsikring som dekker skadene på selve huset, og en forsikring som sørger for at du får penger igjen for de eiendelene som er skadet eller stjålet.

Se hva innboforsikringen dekker

Forskjellen på husforsikring og innboforsikring

Når du skal flytte fra leilighet til hus, er det lett å tro at husforsikring er det eneste du trenger, men det stemmer ikke.

– Husforsikring dekker kun bygningen, altså selve huset og det som er montert fast, eksempelvis parkett og kjøkkenskap. Den erstatter ikke skader på tingene du har inni huset, forklarer Askvig.

Hvis elektronikk, interiør, klær, sportsutstyr eller andre løse gjenstander blir skadet eller stjålet, er du nødt til å ha en innboforsikring i tillegg til husforsikringen, for å få dette dekket.

Ved for eksempel en vannlekkasje, vil husforsikringen erstatte skadene på gulv, vegger og tak, mens skader på sofa, tv eller utstyr som også har blitt ødelagt av vannlekkasjen, erstattes av innboforsikringen.

– Ved innbrudd, vil innboforsikringen erstatte det som har blitt stjålet. Men dersom tyvene ødela en døreller et vindu for å komme seg inn, er det husforsikringen som erstatter disse skadene, forteller Askvig.

Derfor bør du ha hus- og innboforsikring i samme selskap

Egenandel er det beløpet du betaler selv når du får en skade. Både hus- og innboforsikring har en egenandel fra 4 000 til 25 000 kroner. Egenandelen velger du selv, men visse skader har fast egenandel, slik som naturskade, hvor egenandelen er 8 000 kroner.

Jo høyere egenandel du velger, desto rimeligere blir forsikringen, siden du ved skade tar en større del av regningen selv.

Mange skader rammer både hus og innbo. Hvis du for eksempel får en vann- eller brannskade, er sjansen stor for at både bygningen og innboet blir skadet. Med hus- og innboforsikring i to ulike selskaper, må du betale egenandel på både husforsikringen og innboforsikringen.

– Har du derimot hus- og innboforsikring i samme selskap, trenger du bare å betale én egenandel, noe som kan spare deg for inntil 25 000 kroner, avhengig av hva du har valgt som egenandel, tipser Leiv Askvig.

Beregn pris på innboforsikring