Gjør bilen klar for vinter

Snøfjon i lufta og kuldegrader på natta? Her er bilekspertens ti beste tips til vinterklar bil.

Bil på vinterføre

Bilmekaniker i If, Moeen Shahzad Mughal, gir deg hans beste tips for å klargjøre bilen for vinterhalvåret og kuldegrader.

1. Poler bilen

Dra hånden din over nederste del av bildøren. Kjennes lakken ru ut? Da er det behov for en grundig vask og polering før snøen kommer.

– Polering av bilen om høsten er like viktig som om våren, selv om de fleste bare gjør det i april eller mai. Veisaltet henger seg fast på steder der lakken har små ujevnheter. Små lakkskader bør også fikses. Ubeskyttet stål er utsatt for rustangrep, sier Moeen Shahzad Mughal. 

Er det kaldere enn 7-8 grader, bør poleringen skje i en oppvarmet garasje for at den skal ha ønsket effekt. 

2. Sjekk bilbatteriet

Kontrollér spenningen på batteriet. Et bilbatteri har en normal levetid på tre til fem år, avhengig av type kjøring. Bilrekvisitabutikkene selger batteritestere fra noen hundrelapper og oppover. Mange bilverksteder gjør også jobben på sparket uten at det trenger å koste så mye. Å investere i en enkel billader, er også smart. Lader du opp batteriet én til to ganger i året, unngår du at batteriet plutselig er tomt.

3. Kontroller oljen

Sjekk instruksjonsboken om hvilken type olje som skal brukes til bilen din. Utfør service etter de anbefalingene som fabrikanten anbefaler. Ofte kan verkstedene tilby noe de kaller for "økonomiservice", som er en rimeligere service på biler eldre enn fem år. Bruker bilen din en del olje, kan det være lurt å ha en liten flaske med olje liggende i bilen til etterfylling.

4. Gi dørlistene silikonbehandling

Smør dørlister med silikonstift, da unngår du at dørpakningene rives i stykker i kulda. Dette bør gjøres før temperaturen nærmer seg minusgrader, eventuelt i et varmt garasjeanlegg. De fleste har fjernstyrt lås, men hvis du fortsatt låser opp bilen manuelt, kan du koste på deg litt låsolje for å unngå at låsen fryser.

5. Utstyr for å takle været

En liten spade, snøkjetting og slepetau kan plutselig bli veldig nyttig. Det samme kan det være med startkabler også.

6. Sikre sikten

På tide å skifte til nye vindusviskere? Høsten og vinteren er en tung tid for gummien i viskerbladene. Slitasjen avhenger mye av salting, snøforhold og andre vinterforhold, og ikke minst hvor mange ganger viskerne har vært fastfrosset i løpet av vinteren.

7. Spyl i kuldegrader

Spylervæsken skal tåle kulde. På ferdigblandete spylervæskeposer eller -kanner står det hvilken temperatur den tåler. Skal du på fjellet, eller om det er meldt sterkt kulde, kan du bruke spylervæske som tåler lavere temperaturer.

8. Sjekk kjølevæsken

Er det lenge siden kjølevæsken er byttet, kan frysepunktet ha blitt for lavt for en kald vinterdag. Følger du bilens serviceintervaller, er den sannsynligvis i orden. Er du usikker om kjølevæsken er i ordren eller ikke, så ta kontakt med et bilverksted som kan kontrollere dette for deg.

9. Bytt dekk i tide

Piggdekk kan du sette på fra 1. november, i de tre nordligste fylkene fra 15. oktober. Piggfrie vinterdekk kan du sette på allerede nå. På vinterdekk er kravet minst tre millimeter spordybde, men det anbefales minimum fire millimeter på biler under 3 500 kg.

10. Ha skrape og votter klar

Husk å legge isskrape og snøbørste i bilen før minusgrader, snø og is kommer. Et par polvotter eller gode hansker er også smart å ha liggende som en del av vinterutstyret.