Sjekk dette ved kjøp av bruktbil

Dropp å sparke i bildekkene – sjekk dette når du skal kjøpe bruktbil

Det å kjøpe bruktbil kan være en risikosport, og noe de færreste av oss er særlig godt trent for. Slik finner du ut om bilen du skal kjøpe egentlig er verdt pengene.

TekstIf-redaksjonen
FotoIf
Dato12.12.2018
Kenneth Havrevoll, produktspesialist i If. Foto: If

Kenneth Havrevoll, produktspesialist i If. Foto: If

Manglende bilkunnskap kombinert med en nærmest fasinerende motstand mot å vise nettopp dette, gjør det lett å gå på en bruktbil-smell. Kenneth Havrevoll, produktspesialist i bilforsikring i If har derfor satt sammen en liste over de seks viktigste områdene du bør gå gjennom når du skal kjøpe bruktbil.

Alder eller kilometerstand – hva er viktigst når du kjøper bruktbil?

Sjekklisten når du skal kjøpe bruktbil

 1. Still spørsmål til selger
  Annonsen inneholder sjelden all informasjon om bilen. Har bilen feil og mangler som selger kjenner til? Har den vært i kollisjon eller vært utsatt for en skade? Hvorfor skal den egentlig selges? Ikke vær redd for å spørre om alt du lurer på.
 2. Sjekk serviceheftet og kilometerstand
  Serviceheftet kan sees på som bilens legejournal. Les gjennom, og noter deg hvor ofte den har vært på service og om den har gjennomgått EU-kontroll. Noter deg også hva som er oppført som kilometerstand ved hver service – her kan du avsløre eventuelle lurendreiere.
  Sjekk historikk og kilometerstand
 3. Undersøk bilen innvendig
  Sett deg inn og start bilen. Se og lukt. Renhold og orden kan røpe mye om bileier. Sjekk at utstyr som følger med bilen fungerer, og benytt sjansen til å teste klimaanlegget. Både i forhold til funksjon og eventuell lukt. Lukter det våt hund uten at du ser en våt hund, er det stor sjanse for at klimaanlegget trenger en rens.

 4. Undersøk bilen utvendig
  Utseendet er ikke alt, men når det gjelder bil så teller det litt mer. Småskader i lakken eller dårlig utførte reparasjoner kan bli stygge og dyre problemer på kortere tid enn du tror. Rust har sine skjulesteder, men et tips er å sjekke undersiden, rundt dører og lister. Løft på matter og reservehjul.
 5. Åpne panseret
  Ta alltid en titt under panseret. Her har du en gylden mulighet til å vise bilselger at dette er en kjøper som kan sakene sine, bløff eller ikke. Uansett kunnskapsnivå, bør du se etter lekkasjer og sjekke at oljen ikke er grå.
 6. Prøvekjør bilen
  Det er lurt å forsikre seg om at bilen faktisk er kjørbar. Ta deg tid til en prøvekjøring, gjerne sammen med noen som kan observere fra utsiden. Test både høy og lav fart, og lytt etter lyder som du ikke burde høre. Dunkelyder for eksempel.
  Mens du er i siget, test at bremsene fungerer som de skal. Og sjekk at bilen holder rett kjøl, både når du bremser og ikke bremser.

Fortsatt usikker? Bilhjelpens kjøpsguide gir deg en detaljert gjennomgang av alt du bør sjekke, og er ditt beste verktøy for å skille klinten fra hveten. Lykke til med bruktbilkjøp.

Gå til kjøpsguiden