Kattens julefarer

Julen er en fin tid der familien samles – og kanskje er det ekstra tid til å gi pus kos, oppmerksomhet og aktivisering? Det er likevel noen julefarer du bør vite om. Les hvilke her!

Katt under et juletre

Hus og hjem er i disse dager fylt opp med pynt, juletre, pakker, juleblomster og diverse delikatesser. Mye av dette er harmløst for katten, men noe kan likevel være fristende og utgjøre en fare for den firbeinte.

Julepynten du bør holde et øye med

Har du en leken og jaktglad katt? Da er det lurt å ha kontroll på pynt som julekuler, gavebånd og hyssing. Julekuler av plast eller glass kan gå i stykker mens katten leker, og gavebånd/hyssing kan i verste fall sette seg fast og skade mage eller tarm dersom pus begynner å spise på det.

– Mange katter er nysgjerrige og samtidig uvitende om hva de smaker på, og eventuelt svelger. Hvis et fremmedlegeme havner i mage eller tarm må katten i verste fall opereres, noe som er både risikofylt og komplisert. Aktiviser heller med skikkelige katteleker, sier Martine Fossem Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikring i If.

Husk også at kattens hale kan komme borti levende lys eller fyr fra åpen peis. Katten har ingen forutsetninger for å forstå at dette kan være brannfarlig, spesielt hvis du har en ung katt som ofte kan være mer utforskende og vimsete. 

Farlig mat for katten i julen

Det kan være fristende å gi pus rester etter julemiddagen, men unngå å gi for mye fet, salt eller krydret mat.

– Styr unna å gi katten medisterkaker, pinnekjøtt eller annen fet mat, da slike matvarer kan forårsake oppkast og diaré. Bein fra kjøtt og fjørfe kan også by på problemer, ettersom de kan sette seg fast. Her er vårt beste tips å heller gi katten mat og godsaker ment for katter, sier Fossem Nygaard.

Utover julematen kan inntak av gjærbakst, rosiner og druer også være farlig. Gjæren i deigen kan svelle og skape gass i magen, mens rosiner og druer kan gi akutt nyresvikt. De fleste katter er heldigvis mer selektive i hva de putter i seg enn hva hunder er, men det er store individuelle variasjoner, og det finnes absolutt glupske katter.

Martine Fossem Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikring i If
Martine Fossem Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikring i If

Juletre og juleblomster

Det er koselig å pynte med juleblomster og ikke minst et grønt, glitrende juletre – men her er det noen forholdsregler å ta. Flere juleblomster og planter kan være giftige for familiemedlemmet på fire poter, og det er derfor lurt å plassere disse utenfor kattens rekkevidde. Det gjelder hovedsakelig blomstene amaryllis, juleroser, julestjerne, tulipaner, liljer, svibel og kulekaktus.

– Det er heller ikke uvanlig at katter drikker vann fra juletrefoten hvis de kommer til. Det er derfor lurt å unngå å gjødsle vannet, ellers risikerer du oppkast, diaré og forgiftning av pus, råder kategorisjefen. 

Kontakt veterinæren hvis du er i tvil

Hvis du oppdager eller mistenker at katten har fått i seg noe den ikke skulle og viser nedsatt allmenntilstand eller oppfører seg annerledes, er det viktig å kontakte en veterinær.

Husk at du som kunde i If alltid har veterinæren et tastetrykk unna og tre gratis konsultasjoner hos FirstVet. Her får du gode råd og hjelp til å vurdere situasjonen – og eventuelt henvisning videre. Tjenesten er åpen kl. 7-24 alle dager i året. Last ned appen her!

Ha en malende god jul!

Les også: Best i test på forsikring av katt

  1. Magasinet

    Slik beskytter du katten din mot flått

    Flått kan også angripe katter. Slik gjør du for å unngå at katten din blir syk av flåttbitt.

    14.07.2022
  2. Sykdom på Thailandsferie

    Sykdom på Thailandsferie

    24.02.2022
  3. Magasinet

    Husk å vaksinere og ID-merke katten din

    For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

  4. Kattens julefarer

    Julen er en fin tid der familien samles – og kanskje er det ekstra tid til å gi pus kos, oppmerksomhet og aktivisering? Det er likevel noen julefarer du bør vite om. Les hvilke her!

    20.12.2022
  5. Magasinet

    Husk å vaksinere og ID-merke katten din

    For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den en god start. Disse vaksinene må katten din ha.

  6. Magasinet

    De friskeste katterasene

    Alle katter kan bli syke, men noen katteraser er mer utsatt for sykdom enn andre. Se hvilke katter som har statistikken på sin side.

    If-redaksjonen 21.12.2020
  7. Magasinet

    Slik beskytter du katten din mot flått

    Flått kan også angripe katter. Dette gjør du for å unngå at katten din blir syk av flåttbitt.

    14.07.2022
  8. Magasinet

    Best i test på forsikring av katt

    Norsk Familieøkonomi sin test av katteforsikring viser at Ifs forsikring er best i test. – Det bekreftes av responsen i markedet, sier Ifs produktsjef.

    02.01.2022
  9. Magasinet

    Kastrere katten? Her er alt du trenger å vite

    Hvis pus ikke skal brukes til avl, er det flere grunner til at det er lurt å kastrere den.

  10. Magasinet

    Med FirstVet kan du snakke med veterinæren på nett

    Det er ikke alltid så enkelt å få med katten til veterinæren. Nå kan du ta veterinærbesøket på mobilen i stedet.

    05.02.2020
  11. Magasinet

    Derfor støtter vi i If Åpen Brannstasjon

    Brann er noe av det verste som kan ramme en familie. Vi vil gjerne at dere skal slippe å oppleve det.

    22.08.2019
  12. Bilhjelpen i ny drakt!

    Siden 2018 har Bilhjelpen hatt hele 3,5 millioner besøk, og det er en folkekjær tjeneste for dem som er på utkikk etter bruktbil. Nå har tjenesten fått et ansiktsløft med nytt design og bedre ytelser.

  13. Magasinet

    Derfor trenger du ikke egen elsykkelforsikring

    Visste du at tyveri av de fleste elsykler er dekket av innboforsikringen? Sjekk om forsikringen dekker din elsykkel.

    19.08.2020