Kattens julefarer

Julen tillater senkede skuldre og tid til å gi pus litt ekstra kos, oppmerksomhet og aktivisering. Men kjenner du til julefarene?

Katt under et juletre

Hus og hjem er i disse dager fylt opp med pynt, juletre, pakker, juleblomster og diverse delikatesser. Mye av dette er harmløst for katten, men noe kan likevel være fristende og utgjøre en fare for den firbeinte.

Julepynten du bør holde et øye med

Har du en leken og jaktglad katt? Da er det lurt å ha kontroll på pynt som julekuler, gavebånd og hyssing. Julekuler av plast eller glass kan gå i stykker mens katten leker, og gavebånd/hyssing kan i verste fall sette seg fast og skade mage eller tarm dersom pus begynner å spise på det.

– Mange katter er nysgjerrige og samtidig uvitende om hva de smaker på, og eventuelt svelger. Hvis et fremmedlegeme havner i mage eller tarm må katten i verste fall opereres, noe som er både risikofylt og komplisert. Aktiviser heller med skikkelige katteleker, sier Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikring i If.

Husk også at kattens hale kan komme borti levende lys eller fyr fra åpen peis. Katten har ingen forutsetninger for å forstå at dette kan være brannfarlig, spesielt hvis du har en ung katt som ofte kan være mer utforskende og vimsete. 

Farlig mat for katten i julen

Det kan være fristende å gi pus rester etter julemiddagen, men unngå å gi for mye fet, salt eller krydret mat.

– Styr unna å gi katten medisterkaker, pinnekjøtt eller annen fet mat, da slike matvarer kan forårsake oppkast og diaré. Bein fra kjøtt og fjørfe kan også by på problemer, ettersom de kan sette seg fast. Her er vårt beste tips å heller gi katten mat og godsaker ment for katter, sier Nygaard.

Utover julematen kan inntak av gjærbakst, rosiner og druer også være farlig. Gjæren i deigen kan svelle og skape gass i magen, mens rosiner og druer kan gi akutt nyresvikt. De fleste katter er heldigvis mer selektive i hva de putter i seg enn hva hunder er, men det er store individuelle variasjoner, og det finnes absolutt glupske katter.

Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikring i If
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikring i If

Juletre og juleblomster

Det er koselig å pynte med juleblomster og ikke minst et grønt, glitrende juletre – men her er det noen forholdsregler å ta. Flere juleblomster og planter kan være giftige for familiemedlemmet på fire poter, og det er derfor lurt å plassere disse utenfor kattens rekkevidde. Det gjelder hovedsakelig blomstene amaryllis, juleroser, julestjerne, tulipaner, liljer, svibel og kulekaktus.

– Det er heller ikke uvanlig at katter drikker vann fra juletrefoten hvis de kommer til. Det er derfor lurt å unngå å gjødsle vannet, ellers risikerer du oppkast, diaré og forgiftning av pus, råder kategorisjefen. 

Les også: Best i test på katteforsikring

Kontakt veterinæren hvis du er i tvil

Hvis du oppdager eller mistenker at katten har fått i seg noe den ikke skulle og viser nedsatt allmenntilstand eller oppfører seg annerledes, er det viktig å kontakte en veterinær.

Husk at du som kunde i If alltid har veterinæren et tastetrykk unna og tre gratis konsultasjoner hos FirstVet. Her får du gode råd og hjelp til å vurdere situasjonen – og eventuelt henvisning videre. Tjenesten er åpen kl. 7-24 alle dager i året.

Ha en malende god jul!

Relaterte artikler