Derfor bør ha katteforsikring

Derfor bør du forsikre katten din

Katten din kan også bli syk eller skadet. Med katteforsikring slipper du å måtte si nei til veterinærbehandling av økonomiske grunner.

TekstIf-redaksjonen
FotoShutterstock / NTB scanpix
Dato03.11.2019

Det er enkelt å skaffe seg en katt. Noen gis til og med bort. Uansett om du har skaffet deg en rasekatt eller vanlig huskatt, forplikter du deg til å gi den et godt liv og til å ta vare på den, også hvis den skulle bli rammet av sykdom eller skade.

Men hvis katten din trenger veterinærbehandling, dekkes ikke dette av det offentlige helsevesenet. Som katteier er det du selv som må betale for alle kostnadene hos veterinæren.

Beregn pris katteforsikring

Stadig flere forsikrer katten sin

Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for hundeforsikring i If.

Kine Bjølsen Opstad, ansvarlig for katteforsikring i If. Foto: If

Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for katteforsikring i If, kan fortelle at de ser en stor økning i antall forsikrede katter, også vanlige huskatter og blandingsraser. De siste årene har antallet forsikrede katter i If hatt en årlig økning på 35 – 40 prosent.

– Tidligere var det ikke så vanlig å forsikre katter av blandingsraser. Ble katten syk, tok man den kanskje med til veterinær, men var behandlingen for dyr, valgte mange heller å avlive den. Det var jo «bare en katt». Tallene våre tyder på at denne holdningen heldigvis er i ferd med å snu, forteller Bjølsen Opstad.

Avansert veterinærbehandling gir høye kostnader

Veterinærbehandling blir mer og mer avansert, og dermed også dyrere. Utviklingen gir stadig flere muligheter for å behandle alvorlige sykdommer og skader. Både MR, CT, fysioterapi og kreftbehandling blir brukt i undersøkelser og som behandling. Men slike utredninger og behandlinger medfører ofte store kostnader. Derfor har mange katteiere uten forsikring opplevd å måtte takke nei til behandling av katten sin.

– Det er imidlertid ikke slik at alle sykdommer og skader kan eller bør behandles, og veterinæren vil alltid tenke på kattens beste. Forsikrer du katten din, får du mulighet til å ta en beslutning basert på veterinærens vurdering, i stedet for økonomien, sier Bjølsen Opstad.

Hvilke skader er vanlige, og hvor mye koster veterinærbehandling?

Prisen på en konsultasjon hos veterinæren kan variere ut ifra kompetanse og hvor avansert utstyr de har tilgjengelig. Større operasjoner eller langvarige behandlinger kan fort kreve store beløp.

– Den vanligste skaden på katt er såkalt «kattebyll». Etter en bittskade oppstår en verkebyll som dyrlegen ofte må behandle. Noen ganger innebærer behandlingen antibiotikabruk. Prisen for et slikt besøk hos veterinæren kan ligge mellom 1 500 til 3 000 kroner, forteller Bjølsen Opstad.

Mange katter blir også påkjørt, og påkjørsler kan dessverre ha dødelig utfall.

– I de tilfellene hvor det går bra, er det ofte skader som krever kirurgi og intensiv behandling for at katten skal overleve. Og dette kan koste fra 15 000 til 50 000 kroner.

Ifølge Bjølsen Opstad er eldre katter spesielt utsatt for nyresvikt, diabetes og hypertyreose – forhøyet stoffskifte. Disse tilstandene kan katten heldigvis fungere fint med, så lenge det blir oppdaget tidlig og katten får behandling og medisiner. Ved slike diagnoser må katten til jevnlig kontroll hos veterinæren.

Katteforsikring gjør det enklere å gi katten din behandlingen den trenger

– Forsikrer du katten din hos If, får du dekket utgifter til veterinær og medisiner hele kattens liv. Det er ingen nedre grense for veterinærutgifter, og du betaler kun en prosentvis egenandel. På den måten kan du bruke forsikringen også ved mindre skader, forteller Bjølsen Opstad.

Sykdommer eller skader kan inntreffe når som helst, og lommeboken er ikke alltid forberedt. Med katteforsikring kan du gi katten den beste behandlingen etter dyrlegens råd, i stedet for økonomien.

Beregn pris på katteforsikring

Tema

Katt
Hund
Bolig
Barn