Slik barnesikrer du hjemmet ditt

Å barnesikre hjemmet er ikke vanskelig, men krever at du tar en gjennomgang av huset med "farebrillene" på. Her er sjekklisten!

Slik barnesikrer du hjemmet ditt

Det er ikke vanskelig å barnesikre hjemmet ditt. Ifølge en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet, viser at 1 av 3 skader hos barn skjer i hjemmet.

Blant de under fire år, skades flest hjemme etter fall fra høyder. Dernest følger støtskader og skader etter andre typer fall.

– Det er relativt enkelt å unngå mange av de vanligste hjemmeulykkene som fall i trapper, brannsår fra komfyr eller forgiftninger. Det er verken dyrt eller vanskelig å barnesikre hjemmet sitt, sier produktspesialist barneforsikring i If, Marit Reinertsen Sandven.

Hun har flere gode tips om hvordan du barnesikrer hjemmet ditt.

- Spesielt små barn som begynner å bevege seg rundt på egnhånd kan være en utfordring. For å unngå at barnet får tak i farlige gjenstander og andre ting du er redd for, bør du passe på at dette plasseres i låste skuffer og skap, slik at de ikke er lett tilgjengelig for nygjerrige barn på oppdagelsesferd i eget hjem.

Barnesikre vinduer

Nyere hus er som regel utstyrt med vinduer med integrert barnesikring. Har du imidlertid et eldre hus, bør du ta en runde på vinduene. Disse kan nemlig åpnes på vidt gap, uten noen form for sikring.

– Helst bør alle vinduer sikres, men det aller viktigste er å sikre vinduer over 1. etasje. Dersom du har plassert møbler som barna kan klatre på, som for eksempel en sofa, skjenk eller lignende, under vinduer i 1. etasje, bør også disse sikres, forteller Sandven.

Sjekk også uteområdet når du er på visning

Sikre trapper

Alle innvendige trapper må ha rekkverk og trappesikring både oppe og nede. Legg gjerne i tillegg antisklimatter – det er sikrere både for små og store i familien.

– Aller viktigst er det å ha trappesikring øverst i alle trapper. Da slipper du at barna faller ned trappen ved et uhell. Dette gjelder spesielt hvis trappen befinner seg i et rom hvor barna ofte leker, sier Sandven.

Produktspesialist barneforsikring i If, Marit Reinertsen Sandven
Produktspesialist barneforsikring i If, Marit Reinertsen Sandven

Fjern farlige ting

Når du tenker over det, er det utrolig hvor mange små ting du har i huset som kan være farlig for de minste. Derfor må medisiner oppbevares i et låst medisinskap, giftige planter må være utilgjengelige, og plastposer må ikke oppbevares på et sted der barna får tak i dem. Det samme gjelder vaskemidler, såper, alkohol og løsemidler.

– Vaskemidler og oppvasktabletter kan være spennende for de små. Spesielt oppvasktablettene ser fristende ut, da de ser litt ut som godteri i sterke farger, forteller Sandven.

Det beste kan være å barnesikre skuffer og skap, slik at barna ikke har tilgang.

Barnesikre stikkontakter

Nyere stikkontakter blir ofte levert med barnesikring, men ellers er det viktig å sørge for at det er kontaktbeskyttere på alle strømuttak.

– Husk også at ovnsdøren må ha en lav overflatetemperatur eller en beskyttelse. Bruk gjerne en barnesikringslås på ovnsdøren, og vi anbefaler kasserollevern til komfyren, sier Sandven.

Har du forsikret det viktigste du har? Sjekk pris på barneforsikring

Snorer og løse ledninger

Hvor spennende det kan være å dra i ledninger og snorer? Faren med ledninger er at de ofte sitter fast i noe som kan falle ned, som for eksempel lamper eller strykejern.

– Jeg tenker at noe av det viktigste mange ofte glemmer, er faktisk å finne de tingene som kan dras i og som kan havne i hodet på barnet, sier Sandven.

Det er også viktig å være oppmerksom på snorer, som barn kan finne på å ta rundt halsen, kanskje først og fremst persienner.

– Skal du kjøpe nye persienner, finnes det mange snorfrie løsninger. Snorer på persienner du allerede har, bør festes så høyt opp på veggen som mulig, sånn at de er utilgjengelig for små ivrige barnehender.

Bruk hodet

Produktsjefen er selv mor, og vet hvor fort små barneføtter kan finne veien til steder de ikke har noe å gjøre.

– Ta forholdsregler, men ikke la dem bli en sovepute. Har du små barn i huset, er du nødt til å følge med. Det vil alltid være noe risiko for at de kan skade seg.

Men du kommer langt med sunn fornuft. Ta en gjennomgang i huset og se hvor det kan være små feller for familiens minste.

Har du riktig forsikring til hjemmet ditt?


 1. Magasinet

  Terningkast seks til Ifs Barneforsikring!

  Ifs Super barneforsikring er kåres til best i test hos Smarte Penger.

 2. Magasinet

  Hvilken boligforsikring passer for deg?

  Er du usikker på om du trenger husforsikring eller innboforsikring, eller om du trenger begge deler? Slik sørger du for at du er riktig forsikret.

 3. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 4. Magasinet

  Slik barnesikrer du hjemmet ditt

  Å barnesikre hjemmet er ikke vanskelig, men krever at du tar en gjennomgang av huset med "farebrillene" på. Her er sjekklisten!

  21.08.2023
 5. Magasinet

  Sjekker du uteområdet når du er på visning?

  En flott tomt gir mange muligheter for utehygge. For å sikre at det blir en trygg lekeplass for barna, er det noen ting du bør være oppmerksom på.

  11.01.2022
 6. Magasinet

  Slik fungerer innboforsikringen din under flytting

  Et spørsmål som ofte dukker opp i en flytteprosess er "hva dekker innboforsikringen?" Innboforsikringen din er jo knyttet til én adresse, betyr det at alle tingene som står på den andre adressen er usikret?

  06.01.2022
 7. Magasinet

  Hvilken innboforsikring passer for deg?

  Uansett om du eier eller leier, en hybel, leilighet eller hus, så trenger du en innboforsikring for å sikre eiendelene dine. Men hvilken bør du velge?

 8. Magasinet

  Takst og tilstandsrapport – dette bør du se etter

  De fleste boliger som legges ut for salg, kommer med verditakst og tilstandsrapport. Vet du forskjellen på de to dokumentene? Her er en oversikt.

 9. Magasinet

  Derfor bør du velge Super husforsikring

  Et hus er en stor investering, og bør være godt forsikret. Super er If sin aller beste husforsikring. Dette er de fire viktigste grunnene til at du bør velge nettopp denne.

  25.01.2022
 10. Magasinet

  Ta legebesøket online

  Har barnet utslett? Feber? Dårlig appetitt? Ring If Medisinske rådgivningstjeneste, og snakk med sykepleier eller lege når og hvor det passer deg.

 11. Magasinet

  Derfor bør du forsikre barnet ditt allerede som spebarn

  Vurderer du barneforsikring? Forsikre barnet tidlig, før eventuell sykdom inntreffer, er ekspertens råd.

 12. Magasinet

  Sørg for at flyttelasset ditt er forsikret

  Det kan fort skje uhell under flytting, uansett om du bruker flyttebyrå eller flytter selv. Slik sørger du for at flyttelasset ditt er sikret.

  11.01.2022
 13. Magasinet

  Sjekklisten du trenger før visning

  Forberedelser er viktig når du er på utkikk etter ditt nye hjem. Går du gjennom denne sjekklisten før visning vet du hva du bør være oppmerksom på når du er på visning.

  11.01.2022