Andreas Friis

Live Arctic AS

Energibar for fritid og trening

Gründer Andreas Friis fra Porsgrunn har ingen drøm om å bade i penger. Han vil heller bidra til å redde menneskeliv.

Andreas Friis har utviklet en egen energibar for fritid og trening som han selger gjennom selskapet sitt, Live Arctic AS. For hver solgte bar donerer bedriften en nødhjelpsrasjon til underernærte barn. Foreløpig er tallet oppe i 20 000 rasjoner. Målet er å donere penger til én million nødhjelpsrasjoner i løpet av fem år. I tillegg skal alt framtidig utbytte fra Live Arctic også gå til gode formål.

Tallene er klare

Ubehagelig klare: 25 000 mennesker dør av sult i verden hver dag, 75 prosent av dem er barn, forklarer Andreas.

Det er spennende å bruke business til å gjøre en forskjell. Jeg vil redde liv og gjøre verden bedre, fastslår han.

Opptatt av aktivitet og helse

Da Andreas ble uteksaminert fra Norges Handelshøyskole i Bergen for noen år siden med toppresultater, skortet det ikke på lukrative jobbtilbud fra næringslivet. Men Andreas valgte en annen vei enn å følge lukten av hard valuta.

– Jeg skrev masteroppgaven min om sosialt entreprenørskap og veldedighet, så studiekameratene ble vel kanskje ikke så overrasket over veivalget mitt, ler han.

De første spede tankene og ideene energibaren kom for tre år siden.

– Jeg er opptatt av trening, kosthold og helse, og syntes ikke at produktene på markedet var gode nok. Baren har jeg utviklet fra bunnen selv. Foreløpig finnes den bare i én utgave, men i løpet av de nærmeste månedene skal den finnes i mange nye smaksvarianter, sier Andreas.

I dag er det mulig å kjøpe produktet i en del forskjellige butikker i Oslo, Bergen, Skien og Porsgrunn. 31-åringen jobber for tiden hardt med distribusjonskanalene og å få flere utsalgssteder, og han håper å få innpass hos de store dagligvarekjedene i løpet av det neste året.

– Vi må både jobbe inn mot de store tradisjonelle kanalene som dagligvare, bensinstasjoner og helsekost, og samtidig håper vi å få til en del salg gjennom spennende nettbutikker, sier han.

Bare å spørre

Andreas Friis har et litt annet forretningskonsept i bunnen enn de fleste andre gründere. Tanken om å redde liv driver ham. Riktig hvorfor det har blitt slik, vet han ikke. Det har nemlig ikke vært noen enkeltstående opplevelser i livet som har påvirket valget hans. Du vet, de som gjør at hele innstillingen din til livet blir endret i løpet av noen sekunder. Krig og fred og sånn.

– Det handler hverken om religion eller politikk for min del. Vi i Norge har det vi trenger, og hvis jeg kan bidra med mine evner til å gjøre verden til et litt bedre sted, tenner det meg. Lokalt kan jeg skape arbeidsplasser og lage noe kult, og der ute...

Den driftige 31-åringen synes han har fått god støtte i etableringsfasen. Både av kjente og ukjente.

– Det er utrolig viktig at du har familie som backer deg opp. Gründertilværelsen er til tider veldig ensom, men heldigvis finnes det mange som ønsker å hjelpe etablerere videre. Jeg har møtt mange hyggelige mennesker på min vei, og det er bare å spørre. Det må du ikke være redd for. Og jeg får sjelden nei til et møte. Det er bare å gi gass, oppfordrer Andreas Friis.

Gikk helt til topps

Andreas Friis sa at hvis han vant månedsrunden i Folkets gründer (som ble arrangert av enkeloppstart.no) ville han gå fra Porsgrunn til Gaustatoppen, en strekning på 140 kilometer. Andreas vant delrunden, og sto etter 34 timers marsj på toppen av fjellet. Telemark Røde Kors stilte med følgebil, og 30 000 fulgte turen på Facebook.

– Jeg måtte jo holde det jeg hadde lovet, selv om jeg innrømmer at jeg fikk massivt med gnagsår av turen, ler Andreas.

Andreas' tre beste gründertips

  • Lytt til andres råd, men bestem selv
  • Tør å spørre andre om hjelp. Det er avgjørende, og definitivt ikke flaut
  • Velg et konsept som er med på å gjøre en forskjell: Det du starter med bør bidra til å gjøre omgivelsene rundt deg bedre, enten lokalt, nasjonalt eller globalt.