Kontakt pressevakt i perioden mandag 23. juni til og med søndag 13. juli.
Uke 28 (7. juli t.o.m 13. juli):
Petra Hallebrant - telefon +46 72 963 73 32 (10. juli-13. juli)
En ødeleggende og dramatisk storflom i 2018 satte virkelig fart på klimatilpasningen i Skjåk kommune. I dag er de en av kommunene i Norge som har kommet absolutt lengst i dette arbeidet.
For tredje gang har CICERO Senter for klimaforskning, på oppdrag fra forsikringsselskapet If, gjennomført en omfattende kartlegging av norske kommuners klimatilpasningsarbeid. Den forrige undersøkelsen ble gjennomført i 2020, før ekstremværhendelser som «Frank», «Gyda» og «Hans» – som mange har friskt i minne.
Ekstremværrapporten 2023 avslører store forskjeller i hvordan norske kommuner ligger an i det viktige klimatilpasningsarbeidet.
Med en poengscore på 31,5 av totalt 33 poeng er Skjåk helt i toppen blant samtlige norske kommuner i klimatilpasning. Den er klart best blant de små kommunene med under 5000 innbyggere.
Mange kommuner har mye arbeid igjen:
– På generelt grunnlag har ikke norske kommuner jobbet spesielt mye bedre med klimatilpasning de siste tre årene, og noen er fortsatt ikke i gang i det hele tatt. Dette er urovekkende, spesielt når vi ser at andelen ekstremvær øker i både hyppighet og omfang, sier Morten Thorsrud, konsernsjef i If.
– I vår kartlegging forteller norske kommuner hvilke barrierer de møter på i dette arbeidet. Mangel på økonomiske ressurser, tid/kapasitet og personell med riktig kompetanse har litt gjengangere. Vi mener at sentrale myndigheter må på banen med tydeligere føringer, for uten kompetanse er det vanskelig for kommunene å prioritere, fordele ressurser og å gjøre de riktige tiltakene, legger han til.
Blant små kommuner (færre enn 5000 innbyggere) har Skjåk oppnådd høyest poengsum, etterfulgt av Kåfjord, Iveland og Lærdal (delt 2. plass), og Vinje og Nordkapp (delt 3. plass).
Disse kommunene er dermed eksempler på kommuner i ulike størrelseskategorier som har kommet langt i arbeidet med klimatilpasning.
I kategorien store kommuner (20 000-50 000 innbyggere) toppes listen av Sola, Indre Østfold, etterfulgt av Larvik og Lørenskog. Både Sola og Indre Østfold er blant kommunene som har økt poengsummen sin mest siden 2020, mens Larvik også var blant de beste kommunene i 2019 da de sist deltok i undersøkelsen. Lørenskog gjorde var blant toppkommunene også i 2020.
Stavanger var beste kommune i undersøkelsen i 2019, og scorer best igjen i årets undersøkelse med full poengsum i alle steg. Blant de beste største kommunene (med flere enn 50 000 innbyggere) er Stavanger etterfulgt av Oslo og Asker.
– Den grundige kartleggingen viser at landets største kommuner er best på klimatilpasning, og at det er nettopp de mellomstore som klatrer mest. Men vi ser også at det er kommuner som selv har fått erfare ekstremværets herjinger som har kommet lengst på vei. Slik bør det ikke være. Mer ekstremvær er den nye normalen, og det må Norges innbyggere være trygge på at kommunene er rustet for, sier Morten Thorsrud i If.
Kontaktpersoner:
Roger Johansen, kommunalsjef for miljø og samfunnsutvikling, Skjåk kommune
roger.johansen@skjaak.kommune.no
Mobil: 415 13 687
Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsdirektør, If
andreas.handeland@if.no
Mobil: 416 16 274
Uke 28 (7. juli t.o.m 13. juli):
Petra Hallebrant - telefon +46 72 963 73 32 (10. juli-13. juli)
Vi har dessverre ikke anledning til å svare på spørsmål om ditt kundeforhold.
Da må du kontakte våre dyktige medarbeidere på kundeservice.
Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.
Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.
Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.