Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

Så mange kjører på sommerdekk i snøvær

11.21.2022, 07.12

Snøkaos overrasker alltid noen: Sist vinter hadde 13,6 prosent av bilene som var inne til skadetaksering hos If sommerdekk på bilen.

Selv i januar og februar er biler involvert i ulykker skodd med sommerdekk, opplyser If. (Foto: If)

(***Privat til red.: Se tall for alle fylker i grafer i vedlagte bilder.***)

Det er en økning på 7,3 prosentpoeng fra vinteren før. Tallene baserer seg på skadetaksering av over 24 000 If-forsikrede biler vinteren 2021/2022 i Norge.

– Flesteparten av skadene skjer ved første snøfall, men også langt senere på vinteren er det en god del biler med sommerdekk involvert i ulykker. Her er det store ulikheter mellom fylkene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Mange drøyer dessverre for lenge med hjulskift for vinterføre. Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje. Bestemmelsene i kjøretøyforskriften til veimyndighetene slår fast at bilen skal være skodd for forholdene der den kjører. Det er ditt ansvar som bilfører å gjøre vurderingen, sier Clementz.

Venter med vinterdekk

Det er store forskjeller i dekkbruk mellom fylker og regioner i Norge: 

– Ofte kommer Sørlandet og Vestlandet høyt opp på lista med sommerdekk på vinterføre. At kystområdene drøyer med vinterdekk, henger trolig sammen med et mildere klima og lite snø på vinteren, sier Clementz.

Sist vinter var det Agder (16,7 prosent), Rogaland (16,6 prosent) og Møre og Romsdal (15,6 prosent) som hadde høyest sommerdekkandel ved bilskader på vinteren, viser skadestatistikken til If.

Høyest piggdekkandel hadde Troms og Finnmark (84,3 prosent) og Nordland (78,1 prosent). Disse fylkene pleier vanligvis å ligge på piggdekktoppen.

På toppen over biler som brukte vinterdekk uten pigger, troner Viken og Oslo med andeler på henholdsvis 82 prosent og 78,9 prosent sist vinter.

Statistikk fra tusenvis av skader

Forsikringsselskapet If fører hver vintersesong statistikk over hvilken type dekk kundenes skadde biler har ved skadetaksering i perioden 1. november til første mandag etter 2. påskedag. Sist vinter ble det på landsnivå registrert dekkutstyr på 24 159 personbiler, varebiler og bobiler ved skadetaksering. 3278 av disse hadde sommerdekk på bilen.

Om lag hver femte personbil som kjører på veiene her i landet er forsikret i If, ifølge markedstall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.