Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

If advarer om musespising på biler i vinter

11.06.2023, 07.02

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke den jevnlig for hjemme alene-fester.

Mus elsker å spise på interiørdetaljer i biler og campingvogner. At det smaker plast er ingen hindring. (Foto: If)

Hvis det oppstår kortslutning eller overledning på grunn av musegnafsing på ledninger og elektronikk, kan det i verste fall gjøre bilen trafikkfarlig, påpeker forsikringsselskapet.

Elbiler er som konfektesker for sultne mus. Her er det mange isolerte ledninger og mye deilig elektronikk å gnage på, ifølge If.

I løpet av noen få måneder høsten og vinteren 2020-2021 fikk forsikringsselskapet If inn nesten 270 museskader til på biler, bobiler og campingvogner. Skadene utgjorde ødeleggelser for rundt sju millioner kroner. Da var det såkalt museår.

Musene er allerede i gang

– Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, kan det bli millionskader denne vinteren igjen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Selv om det ikke er museår i år, venter selskapet at mange også denne vintersesongen får ramponert bil, bobil eller campingvogn av ubudne, små gjester.

– Vi har allerede begynt å få inn museskader på biler, siden musene trekker inn når det er kaldt. Selv om det nok ikke vil bli like voldsomt som i et museår i vinter, bør du ta forholdsregler for å unngå gnageskader på slikt som seter, ledningsisolasjon og vitale deler på bilen, sier Clementz.

«Musevisa» gir gode ryddetips

Det er lett å gjøre tiltak som gjør bilen, campingvogna eller bobilen mindre fristende som vinterbosted og festlokale for smågnagerne.

– Du bør fjerne alt som kan være mat for mus. Rydd bilen godt for sjokolade, nøtter og eventuelle matrester. Støvsug gjerne kupeen for å fjerne smuler. Du får mange gode tips i «Musevisa» om hva som er festmat for mus, så litt tralling på denne sangen kan gi nyttig inspirasjon, sier Clementz.

– Vattdotter, henslengt polergarn og poser med filler er koselige steder for mus. Så slikt bør du rydde bort. Legg gjerne polergarnet oppi metallbokser, slik at mus ikke har enkel tilgang, sier kommunikasjonssjefen i If.

Lurt med tilsyn i vinter

Han anbefaler også å sjekke jevnlig for ubudne gjester. Finner du muselort i garasjen, vet du hvem du har besøk av.

– Særlig hvis du har bobil og campingvogn på lagring, er det det viktig at du er innom med jevne mellomrom for å sjekke. Er det museparty i campingvogna over lang tid, kan det virkelig bli store skader, sier Clementz.

– Det er selvsagt lurt å sette ut noen musefeller her og der i garasjen eller på vinterlagringen. Du kan også kjøpe elektroniske musejagere. Disse lager en høyfrekvent lyd som skal skremme vekk skadedyrene. Noen er imidlertid mer effektive enn andre, sier han.

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.