Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

Dyr strøm raserer norske hytter

10.10.2023, 06.04

Feilslåtte forsøk på strømsparing satte sine spor på hyttene sist vinter. Da var det nesten 3800 frost- og vannskader på hytter over hele landet.

Frost- og vannskader på hytter kan bli store om de ikke oppdages raskt, advarer forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Sist vinter økte antallet frost- og vannskader med 35 prosent fra foregående vinter. 3797 slike skader er meldt inn til forsikringsselskapene vinteren 2022–2023, viser bransjetall fra Finans Norge.

– Strømsparing er bra, men tenk over hvilke konsekvenser enkelte strømsparingstiltak kan få, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Vi tror at en del av skadene skyldes at enkelte hytteeiere har liten erfaring med å stenge ned hytta før frosten. De som vanligvis har 10-12 grader varme på i alle rom gjennom hele vinteren, slo av varmen helt for første gang forrige høst. De glemte å stenge vanninntaket samtidig. Da nesten ber du om vannskader og trøbbel, sier Clementz.

Forebygging og begrensning av skader er noe du er pliktig til å bidra til selv, ifølge forsikringsavtaleloven.

– Hvis du ikke gjør tiltak og sikrer hytta, risikerer du å måtte betale en stor part av reparasjonskostnadene selv. I noen frostsaker sist vinter har vi dessverre avkortet 15-20 prosent på grunn av grov uaktsomhet. I ett tilfelle ble det 50 prosent, sier Clementz.

Husk å skru av vannet

Før frosten kommer for fullt må du huske på skru igjen hovedvannkrana og stoppe vanninntaket til hytta. Da er mye gjort for unngå skader. Hvis du besøker hytta gjennom vinteren, må du huske på å skru igjen vanninntaket når du drar.

Frost- og vannskaden blir gjerne enda større når den blir oppdaget sent.

– Det høres utrolig ut, men i juni og juli hvert år får forsikringsselskapene inn 20-30 skader som knytter seg til frost på vinteren. Skadene, som regel en vannlekkasje etter frostsprengte rør, har skjedd på vinteren, men blir oppdaget ved første besøk på hytta. At vi og andre forsikringsselskaper får meldt inn såpass mange frostskader på sommeren, tyder jo på at en del er veldig sjelden på hytta si, sier Clementz.

– Skaff en hyttevenn!

Hvis du ikke har planer om å besøke hytta i vinter, eller bare være der noen få ganger, bør du skaffe deg en hyttevenn, oppfordrer If.

– En hyttevenn er noen som kan hjelpe deg med å passe litt på hytta og se til den av og til gjennom vinteren. Ved et slikt enkelt tilsyn får du raskt beskjed om det er mye snø på taket, om det har vært vannlekkasje eller at noen har brutt seg inn i hytta, sier kommunikasjonssjefen i If.

– Med en hyttevenn vil skadene oppdages raskere, og dermed blir de ikke så store, sier Clementz.

Har du hytte på et hyttefelt, kan det være lurt å alliere seg med hyttenaboer for å få en hyttevenn. Ligger hytta litt mer for seg selv, er et godt alternativ å sjekke om noen fastboende kan ta en tur innom av og til, ifølge If.

– Flere gårdbrukere har dette som et tjenestetilbud, og tar i tillegg på seg slikt som måking av vei til hytta og måking av taket. I tilknytning til de store hyttelandsbyene finnes det også vaktmestertjenester, sier han.

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.