Slik kan du unngå steinsprutskader
Steinsprutskader kan være både irriterende og kostbare å reparere. Heldigvis finnes det flere tiltak du kan gjøre for å redusere risikoen for slike skader.
Antall steinsprut- og glasskader på norske biler har doblet seg de siste 20 årene. I 1997 ble det meldt inn cirka 117 000 skader til forsikringsselskapene i Norge, mens i 2023 var tallet 310 000 skader ifølge Finans Norge. Steinsprut og andre skader på glass koster rundt 1,6 milliarder kroner hvert år.
– De fleste skadene skjer på veier med parallelle kjørefelt, og ved akselerasjonsfelt der folk kjører inn på motorveiene. De vanligste årsakene til steinsprut er påkjøring til ny vei og forbikjøring, sier kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If, Ellen Paulsen.
Steinsprut oppstår ved forbipasseringer ved at grus eller stein slynges ut av dekkene til den bilen som kjører forbi.
– Nyere biler har større frontruter enn tidligere, som øker sannsynligheten for at steinen treffer ruta. Samtidig har nyere biler bredere, mykere dekk, der det gjerne samler seg grus når du kjører i rolig tempo – som slynges ut når du gasser på, forteller Paulsen.
Slik unngår du steinsprutskader på bilen din
1. Hold avstand til bilen foran
Det er vanskelig å verge seg mot steinsprut i trafikken, men det beste rådet er enkelt og greit å holde god avstand til bilen foran deg. Kjører du tett bak en annen bil, øker sjansen for at småstein og grus som kastes opp av dekkene, treffer frontruten din. Ved å holde en trygg avstand, reduserer du derfor risikoen for steinsprutskader.
2. Forsiktighet ved forbikjøring
Steinsprut skjer som regel når en bil passerer deg og grus eller småstein fra dekket til den forbipasserende bilen slynges ut i fart. Noen skader oppstår også ved at grusen slynges rett bakover fra bilen foran. I tillegg har vi også fått flere veier med parallelle kjørefelt, og det er ofte på slike veier – og ved akselerasjonsfelter der folk kjører inn på motorveiene – at steinsprut oppstår.
3. Unngå grusveier når det er mulig
Grusveier er en vanlig kilde til steinsprutskader. Hvis det er mulig, bør du prøve å unngå å kjøre på slike veier. Hvis du må kjøre på grusveier, bør du senke farten for å minimere mengden grus som kastes opp av dekkene.
4. Installer i skvettlapper
De fleste nye biler kommer ikke lenger med skvettlapper som standardutstyr. Men heldigvis er det både enkelt å bestille og montere dem på i etterkant. Å installere sprutbeskyttelse kan bidra til å redusere mengden grus og småstein som kastes opp av dekkene, og dermed beskytte bilen din mot steinsprutskader i lakken og frontruten.
5. Bruke piggdekk om vinteren
Piggfrie dekk kan være mer miljøvennlige, men de har en tendens til å samle opp mer grus og småstein i mønsteret på dekket. Piggdekk, derimot, kan bidra til å redusere mengden grus som kastes opp. Hvis du bor i et område med mye grus på veiene om vinteren, kan det være verdt å vurdere å bruke piggdekk.
Reparér små steinsprutskader raskt
Hvis du oppdager at du har fått steinsprutskade, er det viktig at du så fort som mulig dekker til skaden med gjennomsiktig tape, slik at smuss og skitt ikke fester seg og gnager i glassåret. Små skader i ruten kan raskt utvikle seg til større sprekker hvis de ikke blir tatt hånd om. Et lite sår i glasset som fort kan vokse seg både større og dyrere.
Husk også at en steinsprut ikke bare skader bilens utseende, men den kan også påvirke sikkerheten din på veien. Ta derfor steinsprut på alvor og ta nødvendige skritt for å beskytte bilen din.
Dette gjør du ved steinsprut:
- Legg over en gjennomsiktig tape i glassåret. Da unngår du at smuss setter seg og utvider sprekken.
- Send skademelding eller ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Da får du hjelp til å finne et verksted.
- Reparer ruten så raskt som mulig. For hver dag som går risikerer du at skaden blir verre.
I mellomtiden kan du beskytte skaden ved å sette en teip-bit over den, slik at det ikke samler seg smuss og skitt i såret. På den måten hindrer du skitt fra å trenge inn i sprekken. Hvis skaden er rein og fin, er det også mye lettere å få et godt resultat av reparasjonen.
Hva dekkes av forsikringen?
Reparasjon av glasskader på bilen er dekket på delkasko, kasko og utvidede kaskoprodukter. Forsikring dekker skader på alle bilens vindusruter samt glasstak og takluker av glass. Hvis glassruta kan repareres, betaler du ingen egenandel. Hvis ruta må byttes, betaler du en egenandel. Glasskader påvirker ikke bonusen.
Ved å ta noen forholdsregler kan du redusere risikoen for steinsprutskader. Husk at forebygging alltid er bedre enn reparasjon.
Sannsynlighet for steinsprut:
Oslo: 13,1 %
Akershus: 12,5 %
Buskerud: 12,0 %
Østfold: 9,9 %
Vestfold: 9,9 %
Trøndelag: 9,1 %
Innlandet: 7,8 %
Telemark: 6,8 %
Troms: 5,4 %
Kilde: If Skadeforsikring