Trafikkforsikringsavgift erstatter årsavgiften
Hva betyr dette for deg?
Du betaler nå trafikkforsikringsavgift i stedet for årsavgift
Før 2018 betalte alle som hadde eid kjøretøy den årlige årsavgiften (også kalt veiavgift) til staten. Myndighetene bestemte i 2017 at årsavgiften skulle bytte navn til trafikkforsikringsavgift, og at forsikringsselskapene skal kreve inn avgiften sammen med betalingen for forsikringen av kjøretøyet.
Den nye ordningen trådte i kraft 1. januar 2018. Dette betyr at fakturaer på forsikring av kjøretøy også inneholder denne nye avgiften. Avgiften vil også være spesifisert i prisoversikten i forsikringsavtalen.
På samme måte som årsavgiften, vil trafikkforsikringsavgift til staten bli fastsatt av Stortinget hvert år. Det du skal betale i trafikkforsikringsavgift beregnes ut ifra døgnsatsen ganger antall døgn kjøretøyet er forsikret. Døgnsatsen for 2022 er for eksempel 8,15 kr for bensinbiler og dieselbiler med partikkelfilter (2 975 kr for 365 dager). Fra 1. mars 2023 vil den være 8,38 kr (3 059 kr for 365 dager).
Du kan se avgiftssatsene for alle typer kjøretøy hos Trafikkforsikringsforeningen
Fra 2021 skal det betales trafikkforsikringsavgift for elbiler. I 2023 er den 8,38 (3 059 kr for 365 dager).
Vi anbefaler alle våre kunder å betale forsikringene månedlig, for å fordele utgiftene. Du kan endre antall betalingsterminer i Mine sider under Betalingsmåte. Månedlig betaling krever at du har e-faktura eller avtalegiro. Avtalegiro kan du opprette i Mine sider. E-faktura krever at du gir aksept til det i nettbanken din eller i Vipps appen.
Trafikkforsikringsavgiften skal betales samtidig som du betaler forsikringene dine. Betaler du f.eks. for forsikringene dine i terminer hver måned, skal du også gjøre det med den nye avgiften.
Forsikringene dine fornyes ett år av gangen fra den måneden du forsikret kjøretøyet. Det betyr at den ikke alltid følger kalenderåret. Hvis forsikringen har hovedforfall fra 1. mars eller senere vil trafikkforsikringsavgiften bli beregnet med ny sats for dette året.
Hvis leasingavtalen ikke inkluderer forsikring
Hvis du selv har kjøpt og betaler forsikring på bilen, skal du betale trafikkforsikringsavgift til staten sammen med betaling for forsikringen.
Hvis forsikring er inkludert i leasingavtalen
Da skal leasingselskapet betale trafikkforsikringsavgiften via sin forsikring.
Stortinget har bestemt at det skal betales trafikkforsikringsavgift på elbiler fra og med 1. mars 2021.
Du skal betale trafikkforsikringsavgift til staten for alle kjøretøy som er omfattet av avgiften. Dersom du har felles faktura for flere kjøretøy vil dette også gjelde for trafikkforsikringsavgift til staten.
Du skal betale trafikkforsikringsavgift til staten så lenge du har ansvarsforsikring på kjøretøyet ditt. Du er pliktig til å ha ansvarsforsikring så lenge du har skilter på kjøretøyet. Dersom du ikke bruker kjøretøyet, kan du avskilte det og dermed slippe å betale ansvarsforsikring og trafikkforsikringsavgift til staten. Det kan likevel hende at du bør ha brann- og tyveriforsikring.
Kjøretøy som i løpet av 2023 blir 30 år, regnes som veterankjøretøy fra 1. januar 2023. Det betyr at du skal betale veteranbilsats for trafikkforsikringsavgiften allerede fra 1. januar 2023. Denne satsen er på et lavere nivå enn andre kjøretøy.
Trafikkforsikringsavgift til staten vil følge forsikringsforholdet. Bytter du selskap, vil avgiften og forsikringen stoppe hos det gamle, og starte hos det nye selskapet.
Dersom du har betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten for en termin og bytter selskap før terminens slutt, vil forsikringsselskapet betale tilbake det du har betalt for mye for både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften.
Dersom kjøretøyet ditt er solgt, og du har meldt eierskiftet til Statens vegvesen, trenger du ikke lenger forsikring. Da skal du heller ikke betale trafikkforsikringsavgift til staten. Vi får melding om eierskifte fra Statens vegvesen og avslutter automatisk forsikringen.
På samme måte som i dag, er det viktig at både selger og kjøper undertegner og leverer melding om eierskiftet til Statens vegvesen. Hvis salgsmeldingen ikke er riktig utfylt, vil selger fortsatt stå som ansvarlig for kjøretøyet, og alle framtidige krav knyttet til kjøretøyet vil gå til selger.
Les mer om salgsmelding og omregistrering
Dersom du har betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten for en termin og har solgt bilen før terminens slutt, vil forsikringsselskapet betale tilbake det du har betalt for mye for både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften.
Dersom ditt kjøretøy er avregistrert (skiltene er levert til Statens vegvesen eller avregistrert digitalt), trenger du ikke lenger forsikring. Da skal du heller ikke betale trafikkforsikringsavgift til staten. Vi får melding om avregistrering fra Statens vegvesen og avslutter automatisk forsikringen.
Dersom du har betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten for en termin og har avregistrert bilen før terminens slutt, vil forsikringsselskapet betale tilbake det du har betalt for mye for både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften.
Når et kjøretøy er meldt stjålet i politiets systemer, skal du som forsikringstaker ikke betale forsikring eller trafikkforsikringsavgift frem til det eventuelt blir meldt gjenfunnet.
Eksporterer du kjøretøyet ut av landet, må du melde fra til Statens Vegvesen om dette, og sikre at du ikke har en norsk ansvarsforsikring. Da skal du heller ikke betale trafikkforsikringsavgift til staten.
Dersom du har betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten for en termin og har eksportert bilen før terminens slutt, vil forsikringsselskapet betale tilbake det du har betalt for mye for både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften.
Dersom du har betalt for forsikring og trafikkforsikringsavgift til staten for én termin og avslutter forsikringsforholdet før terminens slutt, vil forsikringsselskapet betale tilbake det du har betalt for mye for både forsikringen og trafikkforsikringsavgiften.
For kjøretøy med tillatt totalvekt på 7 500 kg eller mer, må du betale vektårsavgift som i dag. Denne avgiften kreves fortsatt inn av Skatteetaten. Du skal ikke betale trafikkforsikringsavgift til staten for disse kjøretøyene.
Det er ingen ansvarsforsikring på campingvogner eller tilhengere, og du skal derfor heller ikke betale trafikkforsikringsavgift for disse.
Du skal kun betale trafikkforsikringsavgift til staten for de dagene du betaler for forsikringen.
Dersom du ikke betaler for forsikringene dine eller trafikkforsikringsavgiften, vil forsikringsselskapet sende betalingspåminnelser, si opp forsikringsforholdet og til slutt sende kravet til inkasso. I praksis vil det bety at bilen blir avskiltet i en veikontroll.
Dersom du ikke er enig i hvilken kategori ditt kjøretøy befinner seg i, må du henvende deg til Statens vegvesen. Forsikringsselskapene baserer sin innkreving av trafikkforsikringsavgift til staten på opplysninger registrert i det sentrale motorvognregisteret. Det er Statens vegvesen som vedlikeholder disse opplysningene.
Begrepsoversikt
- Ansvarsforsikring/trafikkforsikring = den lovpålagte, obligatoriske forsikringen på kjøretøy
- Avgiftspliktige kjøretøy = hovedregel: motoriserte kjøretøy med tillatt totalvekt opp til 7500 kg. Slik som personbil, moped, motorsykkel, snøscooter, ATV, traktor, vare- og lastebil, drosje, ambulanse mv.