Usikker på sikring av barn i bil? Her får du svarene
Minst 110 000 småbarn under fire år sitter feil vei i baksetet. – Dessverre tror jeg ikke foreldre søker nok informasjon om sikring av barn i bilen, sier småbarnsmor Christine Møller-Christensen.
En spørreundersøkelse gjennomført av If Skadeforsikring sammen med Trygg Trafikk i 2017, viser at mange foreldre snur barna i baksetet for tidlig. Der oppga hele 47 prosent av norske foreldre med barn under fire år at deres barn ikke satt i bakovervendte seter.
Det utgjør godt over 110 000 barn, et høyt tall med tanke på hvilke skader barna kan bli utsatt for, dersom bilen de sitter i blir utsatt for en ulykke.
– Når vi vet at det er fem ganger tryggere for barna å sitte bakovervendt, da må vi jo velge det så lenge som mulig, sier Christine Møller-Christensen.
Bakovervendt best for nakken
Småbarnsmoren får full støtte av Solveig Dahl Thommesen, ansvarlig for barneforsikring hos If.
– Et lite barn som sitter forovervendt i en kollisjon kan risikere å brekke nakken. De har store, tunge hoder, kroppen blir holdt tilbake av beltet, og nakkemuskulaturen er svak. Den samme smellen i et bakovervendt sete vil kanskje bare ende med et blåmerke, forklarer Dahl Thommesen.
Mange foreldre velger et forovervendt sete fordi barnet sitter med bøyde ben eller blir bilsyk. Til dette sier Dahl Thommesen:
– Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde ben. Det oppfattes også sjelden som ubehagelig for den lille. Blir barna kvalme, ta hyppige pauser og få frisk luft. Barnesetet må ikke snus.
Riktig sikring av barn i bil
Bruk også tid på å feste barnet riktig når du setter det i setet. Når barn blir skadet i trafikken, skyldes det først og fremst løse, vridde eller feilplasserte bilbelter, viser flere forskningsprosjekter.
– Feil bruk av bilbeltet gjelder særlig for de litt eldre barna, men vi har sett en rekke tilfeller hvor også de yngste blir sikret med feil beltebruk. Den vanligste feilen er å bruke den samme innstillingen på beltene om barna sitter i en parkdress eller en genser i setet, sier Dahl Thommesen.
Det er også viktig at barnet sitter i riktig barnesete. Når babyens hode når toppen av babysetet, så er det på tide å bytte. Er barnet tyngre enn oppgitt vekt for sete, skal du også bytte det.
– Det viktigste er at du kjøper setet hos en anerkjent forhandler og at det er ECE r44 04-godkjent eller UN r129-godkjent, forklarer Dahl Thommesen.
Har du forsikret det viktigste du har? Sjekk pris på barneforsikring
– For lite offentlig informasjon
Småbarnsmor Christine Møller-Christensen får snart sitt tredje barn, og har blitt stadig mer opptatt av sikring i bil. Hun savner mer informasjon fra offentlig hold. Helsestasjonen ga ingen råd, heller ikke skoler eller barnehager.
– Det er dumt, men da må vi som foreldre ta ansvar. Informasjonen er der ute, og den er lett tilgjengelig, påpeker hun.
Hun og familien har nå kjøpt ny bil for å få plass til tre barneseter. Når lille Frøya kommer i juli, skal hun sitte i en bakovervendt babystol. Også storebror Fredrik (2) skal sitte bakovervendt i mange år fremover, men storesøster Frida på seks nå er blitt så stor at hun sitter forovervendt.
— Barnas sikkerhet er aller viktigst. Bruk derfor den tiden du trenger på å få nok informasjon om hvordan barna best er sikret i bilen, sier hun.
Viktig å tenke på ved sikring av barn i bil:
- Prøv alltid setet i bilen det der skal brukes, og vær nøye med å følge bruksanvisningen slik at det festes riktig.
- Fempunktsselen skal sitte så tett inntil den lilles hofter og skuldre, at du akkurat får plass til to fingre mellom belte og kroppen.
- Selen må ikke ligge vridd, men flatt mot kroppen for å fordele trykket ved en eventuell krasj.
- Bruk en beltesamler som forhindrer at selene sklir ned på skuldrene til den lille.
- Skru av airbagen dersom barnesetet er plassert i forsetet.
- Sjekk at et eventuelt brukt barnesete ikke har vært involvert i noen ulykker og at utstyr og festeanordninger ikke er slitt. Et barnesete bør ikke være eldre enn seks-syv år.
Foto: Peter Olav Hjertholm